Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 374

Stiri INTERNE - Noiembrie 2021

Tags: ;
 
Patriarhul: Regele Mihai I al României şi Biserica Ortodoxă Română

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj luni, la împlinirea a 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I al României (25 octombrie 1921- 25 octombrie 2021). „Regele Mihai a trăit cu discreție, dar cu intensitate, credința ortodoxă în care a fost botezat și pe care a păstrat-o cu multă grijă în toată viața sa, ca fiind cea mai prețioasă comoară primită de la mama sa, Regina Elena, şi de la poporul român evlavios. Această credinţă l-a ajutat să fie statornic în iubirea sa faţă de poporul român, de Biserică şi de familie”, transmite Patriarhul României. Mesajul integral este disponibil pe basilica.ro.

Au început Zilele Șaguniene la Sibiu, ediție specială

La împlinirea unui deceniu de la proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Arhiepiscopia Sibiului organizează o ediție specială a Zilelor Șaguniene. Programul din acest a fost deschis luni, 22 noiembrie, cu o conferință preoţească. Tot luni, au fost sfințite, în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, mai multe icoane ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna care au fost pregătite special pentru aniversarea unui deceniu de la canonizare. Icoanele vor fi dăruite tuturor bisericilor din eparhie, informează Mitropolia Ardealului. Miercuri va fi deschisă Expoziția de fotografie „Dezvoltarea cultului Sf. Ierarh Andrei Șaguna în primul deceniu de la canonizare”. Vor fi expuse, în curtea catedralei, imagini de la momentul canonizării, de la sărbătoarea din 30 noiembrie din ultimii ani, precum și fotografii de la toate bisericile care au fost închinate Sfântului Ierarh ori au primit fragmente din moaștele sale. Tot în cadrul Zilelor Șaguniene, va fi anunțată încheierea proiectului de digitizare a publicației șaguniene „Telegraful Român”, în colaborare cu Biblioteca Județeană ASTRA. Ca în fiecare an, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu organizează un amplu program academic, care include o conferință teologică internațională. Consultă orarul manifestărilor pe site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.

„Biblia călătoare și sfințitoare” a atins 30 de județe

Echipe de tineri din 30 de județe plus municipiul București participă la programul „Biblia călătoare și sfințitoare”. „Biblia călătoare și sfințitoare” este un program național de exercițiu catehetic și scriere reflexivă organizat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Sunt înscriși până în prezent peste 3100 de tineri și copii. Galeria celor 200 de Biblii. În cadrul acestui proiect, a fost serbată sâmbătă Ziua Bibliei printr-un laborator online intitulat „BIBLIAteca”. Au fost 200 de participanți care au realizat și „Galeria celor 200 de Biblii”, împărtășind experiența de învățare din timpul atelierelor catehetice și de scriere reflexivă de tip scrisoare-fluviu. „Evenimentul s-a dovedit a fi un laborator de învățare alternativă, colaborativă, în care echipajele au prezentat proiectele proprii, stadiul în care se află cu redactarea scrisorii-fluviu, impactul inițiativelor lor la nivel parohial și regional, testimoniale și idei de multiplicare a activităților catehetice”. „Fiecare intervenție a reconfirmat nevoia de a le oferi copiilor și tinerilor noi și noi contexte de învățare, de experimentare a bucuriei lecturii textelor cu valențe educative înalte, de împrietenire cu valorile netrecătoare ale Bisericii noastre, ale acestui neam”, se precizează pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei. În perioada următoare, vor fi expediate kituri educațional-catehetice către echipele care au desfășurat activități și au trimis către organizatori produsul educațional al atelierelor, respectiv scrisoarea-fluviu. Fiecare echipaj va primi câte 10 exemplare din Noul Testament cu Psalmii, Viața și Acatistul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava – text diortosit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, icoana sfântului ocrotitor al Sucevei, iconițe, semne de carte și cărți cu conținut moral-religios pentru copii și tineret. Pentru înscrieri la „Biblia călătoare și sfințitoare” accesează acest link.

„Călătorește cu trei sfinți români” - un concurs de creație

Concursul are trei secțiuni: LITERATURĂ, ARTE PLASTICE, TALENTE. În competiție se pot înscrie atât copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani, cât și tineri și adulți (la unele secțiuni). Participanții la SECȚIUNEA LITERARĂ vor scrie fie un text despre un sfânt pe care îl consideră prietenul lor, fie un text despre unul dintre cei trei sfinți – Ioan Casian, Dionisie Exiguul, Ioan Iacob Hozevitul, după ce vor citi o broșură pusă la dispoziția lor, de către organizatori. La secțiunea de ARTE PLASTICE, copiii și vor realiza o lucrare inspirată  din poezia Micul orfan, a Sfântului Ioan Iacob Hozevitul sau din versurile piesei Îndemn frățesc, scrise tot de acesta. Secțiunea TALENTE  este una specială, fără limită de vârstă, și are două categorii – interpretare vocală și recitare. Concurenții talentați la muzică vor cânta imnul Îndemn frățesc (versuri: Sfântului Ioan Iacob Hozevitul; muzica: Georgiana Nistor, povestitoare SOPS) sau vor recita poezia Micul orfan. Piesa poate fi interpretată individual, dar și în grup sau cu întreaga familie. Poezia va fi recitată individual. Mai multe detalii despre această nouă ediție a concursurilor SOPS se găsesc pe site-ul www.bunatate.ro în articolul Concursul lunii noiembrie – Călătorește cu trei sfinți români. Contribuțiile tuturor sunt așteptate până în 23 noiembrie, la adresa concursuri.sops@gmail.com. Câștigătorii vor fi anunțați în 30 noiembrie pe site-ul www.bunatate.ro, pe pagina de Facebook „Spune-mi o poveste pentru suflet” și în grupul de Facebook  cu același nume. Concursul este realizat în colaborare cu Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”, din București. Spune-mi o poveste pentru suflet este un proiect de educație caracterială prin intermediul poveștilor, inițiat de Ioana Revnic. În cadrul acestui proiect, până în prezent s-au desfășurat peste 200 de ateliere de povești, în țară și în străinătate. Concursurile Spune-mi o poveste pentru suflet au debutat în luna mai 2020 și au ajuns la cea de-a 16-a ediție. Până în prezent, la acestea au participat peste 1650 de copii din opt țări: România, Republica Moldova, Ucraina, Italia, Franța, Olanda, Belgia și Elveția. Persoană de contact: Ioana REVNIC, coordonatoarea proiectului Spune-mi o poveste pentru suflet.

 

Linkuri la știri:

Pastorala Sfântului Sinod la prima Duminică din Postul Nașterii Domnului 2021 - Basilica 

BISERICA SĂ NU TACĂ. Scrisoare către Sf. Sinod - Activenews

23-11-2021


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu