Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 4838

Ştiri externe pe scurt (mai 2013)

Tags: ;
Creştinii ar putea dispărea complet din Orientul Mijlociu
Exodul în masă a milioane de creștini din lumea islamică, din cauza persecuțiilor din partea musulmanilor, a atins proporții epidemice, afirmă un expert în Orientul Apropiat și Islam, citat de cotidianul Christian Post. Creștinii ar putea dispărea complet din Irak, Afghanistan și Egipt, avertizează Comisia Americană pentru Libertatea Religioasă la nivel Mondial. Cu zece ani în urmă, cel puțin 1 milion de creștini trăiau în Irak. „Astăzi au rămas mai puțin de 400.000, ca rezultat al campaniilor anti-creștine care au demarat odată cu ocuparea Irakului de către SUA, ce a generat bombardarea a numeroase biserici creștine și uciderea a nenumărați credincioși creștini, inclusiv prin crucificare și decapitare".
Același scenariu a fost valabil și în Siria, unde s-a înregistrat, de asemenea, un exod în masă al populației creștine. „Orașe și regiuni întregi în care creștinii locuiau de secole înainte ca Islamul să vină la existență au fost efectiv golite, întrucât rebelii îi au pe creștini ca țintă directă a răpirilor, jafurilor și decapitărilor, lucrând în tandem cu apelurile către populație, făcute în moschei, potrivit cărora alungarea creștinilor reprezintă «o datorie sacră»". De curând "Doi prelaţi ai oraşului Alep, Mitropolitul Paul Yazigi al Alepului pentru grecii ortodocşi din Antiohia şi fratele Prea Fericirii Sale Patriarhul Ioan al X-lea, primatul Bisericii Ortodoxe din Antiohia, şi Mons. Youhanna Ibrahim, episcop de Alep pentru sirienii ortodocşi, au fost răpiţi luni, 22 aprilie curent (de un grup înarmat neidentificat) pe când se pregăteau, cu curaj şi nu fără pericol, să negocieze eliberarea mi multor preoţi din regiunea Alep răpiţi de mai multă vreme”
Aproximativ 100.000 de creștini copți au fugit din Egipt odată cu debutul „Primăverii Arabe". Rapoartele despre atacuri și evacuări din partea rețelei musulmane al-Qaida contra creștinilor în general și a Bisericii Ortodoxe Copte în special sunt la ordinea zilei.
Cel puțin 200.000 de creștini au fugit din Mali, după o lovitură de stat islamică, petrecută anul trecut.
Presupus atentat la viaţa Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I
 
     Un presupus complot împotriva Patriarhului grec-ortodox al Fanarului, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, este investigat de către autorităţile din Ankara. Ancheta a fost lansată în urma unei scrisori trimise din provincia centrală a Anatoliei, Kayseri, care susţinea că Patriarhul ar putea fi ținta unei tentative de asasinat în data de 29 mai, la 560 de ani de la cucerirea Istanbulului de către Mahomed Cuceritorul. Un bărbat a fost deja reținut, iar forțele de poliție sunt în căutarea altor doua persoane. (www.lacasuriortodoxe.ro)
       Menţionăm că Patriarhul Ecumenic a fost inclus de curând, de către revista American Foreign Policy, în lista celor mai influente 500 de persoane din lume (fiind conducătorul a 300 de milioane de ortodocşi) şi prezentat ca fiind cetăţean turc.

Pr. Elpidie din Rodos  profeţea de curând: “Se va întîmpla atâta rău, atâta nenorocire, încât vă rog pe toţi cei care iubiţi Patriarhia Ecumenică, să vă rugaţi pentru ceea ce va urma. Aceşti oameni (ai Patriarhiei Ecumenice) vor avea multe de suferit. Totuşi dacă vor fi oameni care să se roage se va amâna acest rău. Îl rog pe Dumnezeu ca acest Patriarh care este acum să nu moară cu sânge. Dacă nu ne vom ruga, acest Patriarh nu va avea o moarte blândă!”

 

 Încă o icoană a Sfântului Gheorghe din Cipru izvorăşte mir
Potrivit informaţiilor, icoana Sfântului Gheorghe, Purtătorul de biruinţă, fixată pe zid şi datând din anul 1853/1854 d.Hr., din biserica mare a Mănăstirii cu acelaşi nume din Larnaka, la intrarea în oraş, izvorăşte mir. Evenimentul a fost descoperit de către Mitropolitul de Kitios, kyr Hrisostom, în timp ce oficia ieri dimineaţă, sfinţirea mănăstirii.  Preasfinţitul a subliniat că s-a observat o puternică bună mireasmă în biserică, care a fost atât de intensă, că au fost nevoiţi să deschidă ferestrele pentru a continua Dumnezeiasca Liturghie. S-a constatat după aceea, în urma cercetărilor, că buna mireasmă provenea de la icoana istorică şi au fost identificate trei puncte din care izvora mirul.   
Amintim că o apariţie asemănătoare de mir a mai avut loc tot la o icoană a Sfântului Gheorghe, în Lunea Paştelui (Lunea Luminată), în comunitatea din Kampi – Farmakas. Icoana respectivă este din secolul al 15-lea şi a fost pictată pe deasupra în anul 1624 şi are o valoare aghiografică deosebită. Îl înfăţişează pe Sfântul Gheorghe şi se află în biserica comunităţii, care este închinată sfântului. (www.ortodoxia.md)
Angela Merkel cere Papei binecuvântarea pentru austeritate
Angela Merkel a făcut recent o vizită-surpriză la Vatican unde a fost primită într-o audienţă privată de Papa Francisc. Audienţa papală a fost mai lungă decât se obişnuieşte - a durat 45 de minute -, iar cei doi au abordat teme precum „situaţia socială şi politică, economică şi religioasă în Europa şi în lume“, a anunţat Vaticanul într-un comunicat. După audienţă, Angela Merkel le-a declarat jurnaliştilor că scandalurile şi excesele criticate de Papă arată ca sistemele vitale de verificare şi control nu au funcţionat cum ar fi trebuit. „Crizele s-au inflamat pentru că regulile pieţelor nu au fost observate“ a spus ea, adăugând că o întărire a reglementării pieţelor financiare va fi principalul obiectiv al întâlnirii liderilor G20 din septembrie.

Întâlnirea dintre cei doi  a avut loc după ce Suveranul Pontif a condamnat “dictatura economiei” şi “cultul pentru bani”, iar după întâlnirea cu Merkel, în faţa a peste 200.000 de oameni, papa a spus: Dacă o bancă are probleme, este o tragedie. Dar dacă oamenii suferă, nu au ce mânca, nu înseamnă nimic. Asta e criza actuală". „Nu e vorba doar de o criză economică"... „E vorba de o criză profundă", morală.

 
 Patriarhul Moscovei – vizită istorică în China

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, a efectuat la mijlocul lunii mai 2013 o vizită de patru zile în China, prima în această ţară din partea unui conducător al Bisericii Ortodoxe Ruse. În cadrul vizitei, Patriarhul Kirill a vizitat oraşele Beijing, Harbin şi Shanghai, a desfăşurat întâlniri cu liderii politici ai ţării, a comunicat cu credincioşii ortodocşi şi cu reprezentanţii altor religii.

Conform comunicatelor de presă din Rusia, situaţia ortodoxiei în China îl nelinişteşte pe Patriarhul Kirill, care a discutat şi cu preşedintele Chinei, cu primarii de oraşe şi cu guvernatorii de provincii despre necesitatea refacerii Bisericii Ortodoxe Chineze autonome. Istoria ortodoxiei în China datează de peste 300 de ani. Ea s-a dezvoltat în mare prin munca misionarilor ruşi, însă, în ultimii ani, înregistrează o scădere. Biserica autonomă chineză nu are, în prezent, nici un conducător, nici un cler la nivel naţional. Bisericile pot fi numărate pe degete. Multe dintre ele sunt părăsite, deoarece, potrivit legislaţiei chineze, pot oficia slujbe pe teritoriul Chinei doar chinezii ortodocşi. În momentul de faţă există doar două astfel de biserici. Chiar la Beijing, la Biserica Adormirii Maicii Domnului de pe teritoriul Ambasadei nu se oficiază liturghii, ci au loc „întâlniri cu credincioşii”.

Pentru ca populaţia locală să afle mai multe despre ortodoxie s-a tradus în limba chineză cartea patriarhului Kirill „Libertare şi responsabilitate”. În ea se explică ce este spiritualitatea ortodoxă, ce rol joacă religia în formarea personalităţii, ce reprezintă libertatea şi demnitatea umană. Cartea a fost deja tipărită în câteva limbi străine, printre care arabă, japoneză, ebraică. (sursa: Vocea Rusiei)

 

02-05-2013


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu