Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 3389

Ştiri interne pe scurt (mai 2013)

Tags: ;
Biserica rămâne instituţia în care românii au cea mai mare încredere
 
La capitolul instituţii sociale/private în care românii au încredere, Biserica este pe primul loc în această ierarhie, urmată de universităţi, presa şi organizaţii ale societăţii civile. Un sondaj realizat de INCSOP Research, în perioada 20-28 aprilie anul curent, arată că, în ceea ce priveşte încrederea românilor în instituţii sociale sau private, Biserica este pe primul loc în această ierarhie, cu 67,6% cotă a încrederii. Pe locul doi se situează universităţile - 47,7%, urmate de presă - 44,1% şi organizaţiile societăţii civile - 36,6%.
 
În ceea ce priveşte încrederea românilor în diferitele categorii profesionale, topul este următorul: pompieri (87,9%), jandarmi (73,2%), militari (72,6%), profesori (64%), preoţi (61,2%), medici (59,7%), poliţişti (55,8%), jurnalişti (47,3%), judecători (44,1%), procurori (42,8%), avocaţi (34,9%), bancheri (23,9%), politicieni (23,5%), relevă cercetarea.
 
„Primele trei categorii profesionale sunt cumva ideale. În mod normal şi într-o perioadă de pace nu prea ai de ce să fii nemulţumit de pompieri, jandarmi sau militari. De aici şi prezenţa lor în vârful clasamentului. Plasarea profesorilor, preoţilor, medicilor şi poliţiştilor pe treptele următoare, dar, oricum, peste cota de 50%, este îmbucurătoare dacă avem în vedere că de data aceasta vorbim despre categorii profesionale cu care cetăţenii se întâlnesc în mod curent. Toate sunt categorii destul de comentate şi de criticate în mass-media sau în «folclorul» urban. Este posibil ca răspunsul să nu fie influenţat doar de experienţele particulare ale subiectului cu anumiţi profesori, preoţi, medici, poliţişti, ci să reflecte şi un tip de consideraţie adresată profesiei în sine“, explică sociologul Darie Cristea, coordonator programe INSCOP Research. (Articol publicat în "Ziarul Lumina" din data de 14 mai 2013)
 
Protocol de colaborare între Patriarhia Română şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru promovarea satului românesc

În ziua de 13 mai 2013, la Palatul Patriarhiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi domnul ministru Daniel Constantin au semnat Protocolul de colaborare între Patriarhia Română şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru promovarea satului românesc. Protocolul de colaborare dintre Patriarhia Română şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se încheie pe o perioadă de un an cu posibilitatea prelungirii printr-un act adiţional. Obiectivele Protocolului de colaborare dintre Patriarhia Română şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt următoarele:

-    informarea locuitorilor din zonele rurale despre fondurile europene pentru dezvoltarea agriculturii şi a satului românesc prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, prin susţinerea campanieiPNDR vine în satul tău, precum şi a altor programe;
-    promovarea valorilor tradiţionale ale comunităţilor rurale în vederea conservării şi dezvoltării patrimoniului spiritual, cultural, educaţional, social şi natural al satului românesc;
-    organizarea de întruniri, seminarii, simpozioane etc. destinate locuitorilor din zonele rurale şi implicarea acestora în proiecte culturale şi educaţionale cu scopul păstrării conştiinţei şi identităţii româneşti;
-    stimularea tinerilor din mediul rural privind antreprenoriatul şi conştientizarea importanţei asocierii şi comasării terenurilor;
-    organizarea în parteneriat a unor activităţi cu scopul valorificării resurselor locale etc.

Pământul este un dar al lui Dumnezeu, iar omul are responsabilitatea sfântă de a-l proteja şi cultiva. Din acest motiv, colaborarea dintre Biserică şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Durabileeste necesară, cu atât mai mult cu cât satul românesc este în prezent îmbătrânit şi sărăcit, având nevoie de o implicare activă a tinerilor în proiectele de dezvoltare rurală. Parohiile ortodoxe s-au implicat dintotdeauna în dezvoltarea satului românesc printr-o activitate spirituală, educaţională, culturală şi socială desfăşurată în comunităţile româneşti din mediul rural, aducând o contribuţie importantă la promovarea şi consolidarea valorilor comunitare autentice. – Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Campania “NU, DIVORŢULUI!”
 
Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuţ ia apărarea valorilor familiei în Campania “NU, DIVORŢULUI!”. În situaţia în care stabilitatea familiilor în România este tot mai mult ameninţată de fenomene negative precum plecarea la muncă în străinătate, abandonarea copiilor, proliferarea violenţei domestice, dar şi, mai nou, prin oferte de căsătorii între persoane de acelaşi sex, iar divorţul devine un fenomen de amploare în societatea românească, Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului sprijină campania „Nu, divorţului!”, organizată de organizaţia creştină Agape şi Seminarul teologic Ortodox din Cluj-Napoca.
 
Astfel, miercuri, 15 mai 2013, când se sărbătoreşte Ziua internaţională a familiei, începând cu orele 18.00, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a săvârşit slujba Vecerniei în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca şi a rostit o predică despre valorile familiei creştine, arătând totodată implicaţiile divorţului. În cadrul acestei campanii, marţi, 14 mai 2013, elevii Seminarului teologic ortodox din Cluj-Napoca au distribuit stradal 25.000 de fluturaşi care promovează mesajul campaniei şi valorile familiei creştine. Fluturaşul de promovare conţine informaţii despre gravitatea divorţului, date de contact pentru persoanele care doresc consiliere în vederea evitării lui şi o invitaţie pentru a participa la prezentarea unei pledoarii împotriva divorţului şi legat de soluţii pentru ameliorarea conflictelor familiale, premergătoare acestuia, la Catedrala Mitropolitană din Cluj Napoca. - Biroul de presă al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
 
 
Recensământ 2011 – Situaţia Religiei
 
Calculele realizate în urma datelor strânse la ultimul recensământ de Institutul NAţional de Statistică, din 2011, arată care este situația curentă a religiei în România. Din totalul populației, de 19.043.767 de oameni, cel mai mare grup religios este cel ortodox, cu 16.367.267 de oameni care au declarat că aparțin acestei religii, adică un procent de 86%. Urmează romano-catolicii, cu 869.246 de adepți, iar pe locul trei reformații, cu 600.970 de membri. Biserica Penticostală este următoarea în top, cu un număr de aproape 368.000 de adepți, urmată de cea greco-catolică, cu un total de 160.275 de membri. Pe ultimele locuri, exceptând din top neafiliații religios și alte denominațiuni, se află Biserica Baptistă, cu 118.003 adepți și Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, cu un total de 85.902, adică 0.5 %.
 
Persoanele de altă religie decât cele prezentate mai sus reprezintă 1,8%. Aproape 24.000 de persoane S-au declarat „fără religie" adică 0,1% din totalul populaţiei stabile. Aproximativ aceeaşi pondere deţin şi ateii, numărul acestora fiind de 21.200 persoane.
 
Județele cu cea mai bună prezență ortodoxă:
 
Giurgiu- 260.896 ortodocși la 265.493 locuitori  
Călăraşi- 279.949 ortodocși la 285.107 locuitori  
Ialomiţa- 251.410 ortodocși la 258.669 locuitori
Vâlcea- 351.900 ortodocși la 355.320 locuitori
Olt- 412.691 ortodocși la 415.530 locuitori
Galaţi- 491.681 ortodocși la 507.402 locuitori
Argeş- 577.876 ortodocși la 591.353 locuitori
 
 

 Semnează petiţia „Interesul public mai presus de gustul publicului”!

 

CNA strânge semnături ca să evalueze necesitatea îmbunătăţirii unor prevederi ale legislaţiei audiovizualului pentru o definire mai clară a noţiunii de interes public în programele de televiziune şi de radio. Drumul de la domnia bunului plac la cea a bunului simţ trece şi pe la CNA. Sau mai precis ar trebui să treacă. Am văzut înmormântări în direct, momente înselătoare în emisiunile de divertisment, în dezbateri politice sau pe teme sportive. De la an la an spaţiul audiovizual românesc devine din ce în ce mai viciat. Moartea unei personalităţi publice pare a fi momentul cel mai râvnit al unei televiziuni, iar cazurile recente, cum ar fi cel al lui Adrian Păunescu, al lui Şerban Ionescu sau al lui Sergiu Nicolaescu confirmă acest trist şi nefiresc adevăr. Este timpul ca riposta să vină din două direcţii: de la cetăţeni şi de la CNA. Ca să reuşim, alăturaţi-vă în număr cât mai mare şi Semnaţi petiţia noastră online!

 

Semnaţi petiţia noastră online publicata aici: 

 

Mii de soiuri de culturi agricole tradiţionale ar putea dispărea.
 
Comisia Europeană dă undă verde dispariţiei a sute de mii de soiuri vechi – tradiţionale de seminţe, propunând noul proiect de lege privind comercializarea seminţelor şi a materialului de înmulţire vegetativă iniţiat de DG SANCO. În ciuda unor concesii superficiale, legea continuă să privilegieze industria de seminţe şi producţia agricolă industrială. Asociaţia Eco Ruralis şi sute de organizaţii internaţionale, reţele de ţărani şi consumatori solicită eliminarea înregistrării obligatorii a varietăţilor de seminţe. Comisia Europeană nu a operat această solicitare. Societatea civilă lansează o petiţie la nivel european şi continuă demersurile în următoarele etape ale proiectului de lege in dezbaterile din Parlamentul European şi Consiliu. 
 
În paralel, Comisia Europeană duce negocieri cu SUA pentru flexibilizarea legislaţiei pentru cultivarea organismelor modificate genetic. Românii s-au alăturat protestatarilor din 55 de state care se opun extinderii pe piaţa international a gigantului american MONSANTO, producător de seminţe modificate genetic.
02-05-2013


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu