Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 395

Stiri EXTERNE - Octombrie 2021

Tags: ;

 

REP. MOLDOVA: Regina Maria va avea o statuie în Chişinău

În municipiul Chişinău din Republica Moldova va fi amplasată o statuie a Reginei Maria, informează glasulcetatii.ro. Proiectul, elaborat de asociația „Monumentum”, a fost aprobat de Consiliul Municipal Chișinău în şedinţa din 3 octombrie 2021. Monumentul va avea o înălțime de circa 6 metri și va fi amplasat pe terenul Liceului Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din str. București, instituție care în perioada interbelică a purtat numele „Regina Maria”. Acest proiect se desfășoară în parteneriat cu Liceul „Gheorghe Asachi” și Casa Regală a României. Inițiativa are ca scop comemorarea reginei Maria. Regina Maria și-a adus o contribuție importantă și recunoscută, pe plan național și internațional, la realizarea obiectivelor naționale ale României, la sfârșitul Primului Război Mondial.

AUSTRIA: Mitropolitul Serafim a slujit la Kufstein în cinstea Sf. Mărturisitori Transilvăneni

Mitropolitul Serafim a slujit sâmbătă la Kufstein, în cinstea Sfinților Mărturisitori Ardeleni care au suferit în fortăreața orașului austriac. Sfinții Visarion, Sofronie, Oprea și preoții Ioan din Galeș și Moise din Sibiel sunt pomeniţi de Biserică în data de 21 octombrie. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala „St. Vitus” de la baza cetății şi a vorbit despre modelul de viaţă al sfinților amintiţi. „Sfinții Mărturisitori Ardeleni care au îndurat multe chinuri, depunând eforturi supraomenești, chiar cu prețul vieții pentru apărarea dreptei credințe în acea perioadă de prigoană din secolul al XVIII-lea, ar trebui să ne fie model de urmat și în contextul contemporan”. „Pentru a reuși să se urmeze exemplul sfinților este nevoie de întărire dumnezeiască, care se revarsă asupra oamenilor atunci când își asumă lupta cu ispitele vieții și cu păcatele personale, străduindu-se spre înmulțirea rugăciunii, a postului, al faptelor bune și prin împărtășirea cu Sfintele și de viață dătătoarele Taine”, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa. După Sfânta Liturghie, au fost oficiate Acatistul Sfinților Transilvăneni și o slujbă de pomenire pentru toți cei adormiți din neamurile noastre, dar şi pentru toți cei care şi-au aflat sfârşitul în închisoarea din Kufstein. Cuv. Visarion Sarai, Sofronie de la Cioara, Mc. Oprea Miclăuș au fost canonizați de Biserica Ortodoxă Română în 1955, iar preoţii Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel, în 1992.

GERMANIA: Arhiepiscopia a realizat o hartă interactivă a cimitirelor din Europa Centrală unde sunt îngropaţi soldați români

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei a realizat o hartă interactivă care cuprinde cimitirele din Europa Centrală în care sunt înhumaţi soldaţi români din cele două războaie mondiale. Harta prezintă 180 de cimitire, fiecare obiectiv având menţionată adresa, o scurtă descriere, imagini, informații generale şi trimiteri către alte surse de informare. Arhiepiscopia precizează că harta va fi actualizată permanent şi vor fi adăugate şi alte locaţii. „În total sunt 180 de obiective: 70 din Germania, 17 din Polonia, 21 din Franța, 22 din Austria, 27 din Italia, 8 din Slovenia, 7 din Slovacia, 3 din Ungaria, 2 din Cehia și 1 din Belgia, la care se adaugă câte unul din două țări balcanice: Macedonia de Nord și Bulgaria”, a menţionat Ierom. Ioan Popoiu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luexemburgului. Cimitirele unde se găsesc mai mult de zece români sunt marcate cu cruci latine albastre (Primul Război Mondial), respectiv galbene (Al Doilea Război Mondial), iar cele în care se găsesc 9 sau mai puține morminte, precum și cele în care nu există date cu privire la numărul de români înmormântați, sunt marcate cu cruci grecești (albastre, pentru Primul Război Mondial, respectiv galbene, pentru Al Doilea Război Mondial). Multe dintre cimitirele evidenţiate pe hartă au fost vizitate, în ultimii ani de clerici români din Germania şi Austria, fiind oficiate slujbe de pomenire pentru eroii naţionali înhumaţi în afara graniţelor. Harta a fost realizată în contextul anului omagial şi comemorativ 2021 dedicat pastoraţiei românilor din afara României şi celor adormiţi în Domnul.

UE: Ziua împotriva Traficului de Persoane: Cele mai multe victime provin din România

În Uniunea Europeană, cele mai multe victime ale traficului de persoane (74%) provin din România. Grupul de Experți pentru Acțiunea împotriva Traficului de Persoane (GRETA) al Consiliului Europei a cerut luni, de Ziua UE împotriva Traficului de Persoane, ca statele membre să adopte metode prin care să combată și traficul facilitat de noile tehnologii. Principalul scop al traficului este exploatarea sexuală, iar un sfert din victime sunt minore. Numai 0,2-0,4% reușesc să scape. Cauzele sunt lipsa de informare publică, destrămarea familiilor și ideologia, care a instituit o separație artificială între industria exploatării sexuale (videochat, producție de materiale pornografice, bordeluri) și traficul de persoane. Ce face Patriarhia. 1. Campanii publice de informare. Anul trecut, Patriarhia Română a semnat un parteneriat cu Ministerul de Interne (prin ANITP) și Primăria Capitalei, pentru dezvoltarea de acțiuni comune de prevenire a traficului de persoane. În cadrul acestei colaborări sunt pregătite campanii publice de informare. 2. Materiale de prevenție pentru parohii. O altă acțiune la nivel național a Patriarhiei Române este crearea, în parteneriat cu organizația International Justice Mission, de materiale de informare preventivă adresate preoților parohi și  credincioșilor. „Suntem aproape de finalizarea materialelor pentru parohii”, a declarat Părintele Consilier Ciprian Ioniță. „După finalizare, ele vor fi supuse aprobării forurilor bisericești superioare și apoi trimise parohiilor din țară. Oamenii au nevoie să înțeleagă cum sunt abordate victimele, pentru a identifica riscurile înainte ca cei din jur să cadă victimă fenomenului de trafic de persoane”, a adăugat părintele.

Ce putem face ca persoane sau ca asociații?
  • Să ne informăm și să vorbim despre fenomen.
  • Să distribuim informații pe rețelele de socializare online.
  • Să discutăm cu adolescenții și să fim atenți la ce li se întâmplă. Ei trebuie să învețe să recunoască metoda de recrutare preferată a traficanților, metoda Loverboy: un băiat mai mare și din afara cercului de prieteni alege o fată vulnerabilă emoțional, o face să se îndrăgostească de el, apoi, sub pretextul că vrea să călătorească împreună, o vinde; sau o obligă, prin șantaj sau amenințări, să se prostitueze.
  • Să ne schimbăm atitudinea față de relațiile intime și să ne educăm copiii pentru păstrarea fecioriei până la căsătorie.
  • Să înțelegem că toate femeile care își vând trupul sunt victime, iar prostituția nu trebuie să fie liberalizată ca orice altă „profesie”. Astfel, abordarea de a-i penaliza pe cei care solicită „servicii” sexuale s-a dovedit de succes în Țările Nordice în combaterea flagelului.
  • Să formăm categoriile profesionale care se pot întâlni cel mai des cu persoane traficate, pentru a învățat să identifice victimele: lucrătorii din transporturi, lucrătorii vamali, polițiștii, medicii și preoții.

 

Linkuri la știri:
Părintele Ioan Dură a primit Crucea Patriarhală. Preoteasa Christina Dură, distinsă cu Medalia Anului Omagial 2020 -Basilica
Preot ortodox din SUA documentează ortodoxia din București printr-un scurt-metraj - Basilica

 

23-10-2021


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu