Sâmbătă seara, 21 august 2021, reporterul ActiveNews a fost martorul unei minuni, înregistrate video, la Mănăstirea Sfinților Arhangheli și a Sfinților Închisorilor de la Petru Vodă: icoana Părintelui Justin Pârvu, Duhovnicul Neamului, așezată în fotoliul său din chilia sa de la călugări, a izvorât intens mir, în două etape, după ce anterior, cu o zi înainte, cursese deja o picătură de mir din ea. Din imaginile foto de mai jos se poate vedea icoana imprimată pe pânză, cu puțin mir, de la venirea reporterului, și apoi gradul în care a crescut izvorul de mir. La scurt timp și alte două reprezentări imagistice iconice ale Părintelui Justin din chilia sa au început să izvorască mir (foto/video) - Activenews.
Mitropolia Ardealului tipăreşte opera completă a părintelui Teofil Părăian
La sinaxa stareţilor şi a stareţelor din Arhiepiscopia Sibiului, organizată luni la Mănăstirea Brâncoveanu, a fost anunţat nou proiect editorial, şi anume tipărirea operei complete a părintelui Teofil Părăian. „Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a propus un proiect foarte important pentru Mănăstirea «Brâncoveanu» de la Sâmbăta de Sus și anume începerea tipăririi într-o ținută de excepție, unitară și emblematic monahală opera sau moștenirea culturală pe care ne-a lăsat-o preacuviosul părinte Teofil Părăian, atât în scris, cât și audio sau video, în numeroasele conferințe și predici ținute sau rostite în diverse locuri, televiziuni sau posturi de radio”, a precizat arhimandritul Ioachim Tomoiagă. Sinaxa monahală a avut loc în Aula Academiei Teologice de la Mănăstirea „Brâncoveanu”, sub președinția Mitropolitului Laurenţiu al Ardealului.
140 de ani de la nașterea lui George Enescu | „Trebuie să fii naiv ca să declari că Dumnezeu nu există”
George Enescu s-a născut în data de 19 august 1881 în Liveni-Vârnav din Botoşani. Provenea din familie de preoţi, atât pe linie maternă, cât şi pe linie paternă. Tatăl său, Costache, a urmat cursurile Seminarului Teologic Veniamin Costachi – Neamţ, dar nu a urmat calea preoţiei. „Bunicul după tată, Gheorghe Enescu, slujea în Parohia Zvoriştea, Botoşani, în timp ce fratele bătrânului Enescu, Enin, păstorea în satul Mălini, din ţinutul Fălticenilor. Bunica după tată a marelui compozitor, Elena Filipescu, era fiică de preot din Simnicea, Botoşani. Mama lui Enescu, Maria, se născuse în familia părintelui Cosmovici din Mihăileni, tot din regiunea Botoşanilor”, menţiona Arhim. Mihail Daniliuc într-un articol dedicat marelui compozitor român. Marele compozitor a mărturisit credinţa în Dumnezeu. „Cum cred în muzica pe care am iubit-o atât, cred și în Dumnezeu, Care m-a creat”, spunea el. „După umila mea părere, trebuie să fii cu adevărat naiv ca să declari serios că Dumnezeu nu există. Însuși faptul că e invizibil ne face să-L adorăm”.
A început să cânte la vioară la vârsta de patru ani, iar la cinci ani a avut primul concert. Între 1888 şi 1894, a studiat la Conservatorul din Viena, cu profesori renumiţi ai vremii. Se perfecţionează la Conservatorul din Paris (1895 – 1899) sub îndrumarea profesorilor José White şi Martin-Pierre-Joseph Marsick la vioară, Jules Massenet şi Gabriel Fauré la compoziţie, Ambroise Thomas şi Théodore Dubois la armonie şi André Gédalge la contrapunct. În anul 1913 a înfiinţat şi a susţinut din fonduri proprii Premiul naţional de compoziţie George Enescu. A fost acordat anual până în 1946. S-a numărat printre membrii fondatori ai Societăţii Compozitorilor Români din Bucureşti. A fost preşedinte între anii 1920 – 1948. Compoziţia sa cea mai valoroasă este Oedip. A lucrat mai bine de 10 ani la această lucrare finalizată în 1931, pe care a dedicat-o Mariei Rosetti-Cantacuzino, cea care îi va deveni soţie în 1937. În perioada ce a urmat celui de-al doilea război mondial, George Enescu părăseşte definitiv România şi locuieşte la Paris, unde trece la Domnul în 1955. În testamentul său din 1945 şi-a exprimat foarte clar dorinţa de a fi înmormântat creştineşte, adăugând cu creionul pe spatele plicului sigilat, lăsat lui Romeo Drăghici: „Doresc ca înmormântarea mea să fie cât mai simplă, în schimb, să se dea cât mai multe pomeni şi daruri. George Enescu, în 14 iulie 1945.“ - basilica
Centrul social de la Techirghiol aşteaptă primii beneficiari
Aşezământul social de la Techirghiol destinat copiilor abandonați sau din familii dezavantajate și a mamelor care trec prin diferite dificultăţi îşi aşteaptă primii beneficiari. Centrul a fost inaugurat în 6 august, iar slujba de sfinţire a fost oficiată de Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului. De luni, 9 august, centrul are porţile deschise şi deja a primit primele solicitări de găzduire. Părintele Banu Claudiu, coordonatorul proiectului, şi voluntarii care sprijină activitatea centrului vor analiza cererile înregistrate, după care vor fi cazaţi primii beneficiari. Părintele Claudiu a declarat pentru Basilica.ro că a făcut un apel la comunităţile parohiale din Arhiepiscopia Tomisului să transmită cazurile care pot beneficia de sprijinul aşezământului, întrucât este dovedit că există o reţinere din partea persoanelor abuzate să ceară ajutor. Proiectul social-filantropic aparţine Parohiei „Sf. Mina” – Parc Tăbăcărie din Constanţa, unde Părintele Banu Claudiu este paroh.
Oamenii de știință de la Laboratorul de Biometrie Forestieră din cadrul Facultății de Silvicultură a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava au demonstrat că biserica din lemn de la Putna este cea mai veche din România. Lemnul de stejar care a fost utilizat la construcția bisericii datează de la începutul secolului al XV-lea, adică din anii 1400. Între grinzile analizate, cercetătorii au identificat și una datând de la 1295, potrivit forestmania.ro. „Este vorba despre o tratare dendrocronologică. Am scos probe pe care le-am datat folosind seriile pe care le aveam deja. Am construit o serie pornind de la arbori vii, stejari mai exact”. „Ca să prelungim seria – noi neavând în Moldova arbori mai bătrâni de 250 de ani – am prelevat probe din situri arheologice, din alte biserici vechi din lemn. Am fost și în județul Neamț, am luat de la Frumoasa, Tazlău, Bârnova, din mai multe locuri”. „Ele se așează ca un puzzle și am reușit astfel să le datăm. Imaginați-vă un puzzle cu 800 de piese”, a declarat dr. ing. Cătălin Roibu, șeful de lucrări și coordonatorul laboratorului. Biserica de lemn „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Putna este cunoscută și ca Biserica de lemn „Dragoș Vodă”. Lăcaşul de cult a fost ridicat inițial în satul Volovăț, fiind ulterior strămutată în satul Putna din comuna omonimă aflată în județul Suceava. Biserica este situată în cimitirul satului, la aproximativ 1 km distanță de Mănăstirea Putna. Biserica este compusă din două părți – prima, cea veche, fiind construită de Dragoș Vodă și a doua, prelungirea ei, a fost construită sub imperiul austro-ungar, când a devenit biserica satului.
Linkuri la știri: