Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 651

Stiri EXERNE - Aprilie 2021

Tags: ;
 

Ierusalim: La pogorârea Sfintei Lumini vor putea participa peste 2.000 de persoane

Se aşteaptă ca slujbele din Săptămâna Mare, respectiv Sfânta Liturghie din noaptea Sfintelor Paşti (de la Biserica Sf. Mormânt – n.r.) să fie săvârşite cu accesul a 2.000-2.500 de credincioşi, cu respectarea unor norme de minimă distanţare şi prezentarea certificatului care atestă vaccinarea împotriva coronavirusului, a declarat pentru Ziarul Lumina părintele Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte. Procedurile privind organizarea slujbelor specifice acestei perioade, mai ales a Ritualului pogorârii Luminii Sfinte şi a Sfintei Liturghii din noaptea de Paşti, încă nu sunt stabilite. Există consultări în acest sens cu autorităţile civile, în special cu poliţia vechii cetăţi, a precizat Pr. Teofil, care a amintit că în Israel se înregistrează o relaxare a restricţiilor sanitare, pe fondul diminuării semnificative a numărului de bolnavi de COVID-19. Astfel, ceremoniile religioase se vor desfăşura într-un ritm normal. Subiectul măsurilor administrative a fost abordat în cadrul întâlnirii pe care părintele Teofil Anăstăsoaie a avut-o cu Patriarhul Teofil al Ierusalimului. Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte a fost primit marţi, 13 aprilie, la Reşedinţa Patriarhală. Clericul a transmis Preafericirii Sale un mesaj de felicitare şi i-a oferit în dar o icoană cu ocazia sărbătoririi ocrotitorului spiritual, Sfântul Mucenic Teofil din Sevastia Armeniei. Totodată, au fost purtate discuţii şi pe tema pelerinajelor, care urmează a fi reluate, cu unele restricţii sanitare, din această vară. - Sursa: basilica.ro

RO - MD: Dosarul „Arta cămăşii cu altiţă”, depus la UNESCO

Dosarul multinațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” a fost depus pentru înscrierea în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial a umanității UNESCO. Depunerea s-a făcut din partea României şi a Republicii Moldova, iar la realizarea dosarului au contribuit experți din cele două state, elaborarea sa fiind coordonată de Ministerul Culturii din România. Documentarea s-a realizat în perioada 2020-2021, fiind urmărite evoluția și viabilitatea tehnicilor de realizare a cămășii cu altiță în actualele comunități rurale și urbane din România și Republica Moldova. „Documentele reunite în dosarul de candidatură UNESCO ilustrează complexitatea problematicii acestui element reunind următoarele aspecte: denumirile locale/regionale ale elementului și arealul de manifestare, punctându-se croiul și tipologia cămășii cu altiță, răspândirea elementului pe teritoriul României în secolele al XIX-lea și al XX-lea, cu transpunerea cartografică, în conformitate cu Atlasul Etnografic al României, vol. IV, Portul”.

„De asemenea, dosarul cuprinde viabilitatea elementului în prezent și prezintă răspândirea, pe teritoriul României, a practicilor și tehnicilor legate de coaserea și purtarea cămășilor cu altiță. Reperele istoriografice și etnografice completează imaginea elementului din perspectivă temporală, demonstrând importanța sa atât în viața comunităților rurale, cât și a elitelor”, se menţionează într-un comunicat emis de Ministerul Culturii. Dosarul de nominalizare va fi evaluat în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din noiembrie/decembrie 2022.

MEXIC: În Cancun a fost oficiată prima liturghie în limba română

Comunitatea ortodoxă românească din Cancun, Mexic, a participat în data de 20 martie 2021 la prima Sfântă Liturghie în limba română. Slujba a fost oficiată de pr. Daniel Ene, Secretar eparhial – Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Statelor Unite ale Americii, în biserica catolică Sf. Maria. La Sfânta Liturghie au participat Ambasadorul Marius Lazurca, Consulul Onorific al României în Cancun, Eduardo Albor, și mai mulți credincioși români care locuiesc în Cancun și Playa del Carmen. „Românii din Cancun au avut prilejul să se spovedească în această primă săptămână a Postului Mare, să facă pomenire pentru cei adormiți și de asemenea să asculte pentru prima dată Sfânta Liturghie în limba română în această parte a lumii”, a declarat Pr. Daniel Ene. După Sfânta Liturghie, oficialii români s-au întâlnit cu preotul Luis Pablo Garza, parohul bisericii catolice Sf. Maria din Cancun, și cu Monsenor Pedro Pablo Elizondo Cardenas, Episcopul Catolic de Cancun, care a primit din partea Mitropolitului Nicolae Icoana Comemorativă a anului 2021. Icoana o reprezintă pe „Maica Domnului de la Guadalupe – Patroana copiilor nenăscuți” şi protectoare a Americilor. În cadrul întâlnirilor s-a discutat ideea înființării unei parohii ortodoxe românești în această zonă unde nu există nici o biserică ortodoxă. Cea mai apropiată se găsește la 300 de km distanță în orașul Merida, fiind în jurisdicția Bisericii Antiohiene, a precizat pr. Daniel Ene. - Sursa: Basilica

ELVEȚIA: Salutul pascal a însuflat întotdeauna creştinilor putere şi curaj

De-a lungul secolelor, salutul pascal „Hristos a înviat!” a insuflat întotdeauna creștinilor putere și curajul de a înfrunta moartea, distrugerea, opresiunea, robia, frica, îndoiala și incertitudinea, a transmis Pr. Sauca, Secretarul General al Consiliului Mondial al Bisericilor, în mesajul de Paști. Pr. Sauca a precizat că transmite mesajul într-un moment dificil din viața multor popoare, biserici și națiuni. „Anul acesta, serbăm Paștele pentru a doua oară într-un context provocator, în mijlocul unor situații dureroase”, scrie el. „Mulți dintre semenii noștri se confruntă cu frica și incertitudinea, precum și cu traumele, separarea, izolarea, pierderea speranței sau boala și moartea în familiile lor sau în comunitățile lor bisericești”. Pandemia COVID-19, care a afectat întreaga lume, afectează și modul în care va fi sărbătorit Paștele, notează pr. Sauca. „Cu toate acestea, în ciuda acestor situații traumatizante și dureroase, mesajul Paștelui strălucește”, afirmă clericul. „Paștele este o aducere aminte și o încurajare că Hristos Domnul continuă să iubească și să aibă grijă de întreaga lume, învingând moartea cu viața, cucerind frica și incertitudinea cu speranța.” „Pe măsură ce ne confruntăm astăzi cu provocările COVID-19, vă asigurăm că suntem uniți cu voi în rugăciuni și în afirmarea împreună a credinței noastre comune și a speranței noastre în Domnul Înviat: Unde îţi este, moarte, biruinţa ta? Unde îţi este, moarte, boldul tău?” Dar să dăm mulţumire lui Dumnezeu, Care ne-a dat biruinţa prin Domnul nostru Iisus Hristos!”, a spus părintele.

Pr. Ioan Sauca s-a alăturat Consiliului Mondial al Bisericilor în 1994 și, începând din 2014, a devenit Secretar general asociat pentru educație și formare al acestei organizații. În trecut, părintele Ioan Sauca a predat Misiologie și Ecumenism la Facultatea de Teologie a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, ulterior devenind consilier patriarhal la Sectorul Relații Interbisericești al Patriarhiei Române. A studiat la Facultatea de Teologie a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din cadrul Universității din București și are un doctorat de la Universitatea din Birmingham (Marea Britanie), cu o teză despre implicațiile misionare ale eclesiologiei ortodoxe. Părintele Ioan Sauca este primul român și al doilea ortodox (după profesorul grec Nikos Nissiotis), care a ocupat o funcție înaltă în Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB).

SPANIA: Românii, cei mai numeroși rezidenți străini | Date oficiale

Cu 1.079.726 de persoane înregistrate oficial, românii au devenit cea mai numeroasă comunitate non-spaniolă cu rezidenţă în Regatul Spaniei. Datele au fost făcute publice săptămâna trecută de Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației. Potrivit unor surse diplomatice consultate de G4Media.ro, numărul românilor ar putea fi mult mai mare decât cifrele oficiale. Pe locul 2 se situează marocanii cu 811.530, iar pe locul al treilea britanicii cu 381.448 persoane. Potrivit tabelului statistic prezentat, populația românească din Spania a crescut față de anul precedent cu 0,9%, a avut o vârstă medie de 38 de ani, iar ponderea populație feminine a fost de 47%. Institutul Naţional de statistică estima, la 1 iulie 2020, populaţia Spaniei la 47.351.567 de persoane. Pentru a veni în sprijinul românilor din Spania, Patriarhia Română a înfiinţat în anul 2007 Episcopia Spaniei şi Portugaliei. Spania este a doua cea mai mare țară din Europa de Vest și Uniunea Europeană. Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei are în componență 13 protopopiate. Conform ultimelor statistici oficiale, din cadrul eparhiei fac parte 137 parohii, 22 filii şi 4 mănăstiri (1 mănăstire de călugări și 3 mănăstiri de călugărițe), în care îşi desfăşoară activitatea un număr de 137 clerici (135 preoţi şi 2 diaconi). ANUL DIASPOREI. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2021 drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României. Datele publicate într-un raport recent al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) arată că diaspora românească este a cincea cea mai mare din lume, cuprinzând aproximativ 2,3 milioane de persoane.

 

Linkuri la știri:

Sărbătoarea Paștilor la catolici și protestanți, umbrită de restricții - Cuvântul Ortodox

Mitropolia Europei Occidentale organizează o nouă cercetare dedicată românilor din diaspora - Basilica 

 

 

19-04-2021


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu