Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 696

Mitropolitul Porfirie de Zagreb este noul Patriarh al Serbiei

Tags: ;
 

Mitropolitul Porfirie de Zagreb și Ljubljana a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe, din 18 februarie 2021. Mitropolitul Porfirie este succesorul patriarhului Irineu care a murit în luna noiembrie din cauza COVID-19 la vârsta de 90 de ani.  După procedura de alegere a fost oficiată o slujbă de Te Deum și a fost intonat imnul „Întru mulți ani” pentru nou alesul Arhiepiscop de Peci, Mitropolit de Belgrad și Karloviți și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, relatează Pr. Pavel Goreanu pentru Basilica.ro. Noul patriarh sârb a fost felicitat şi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care i-a transmis gândurile sale de bine şi s-a rugat Mântuitorului Hristos să-i dăruiască „multe împliniri duhovniceşti în noua misiune încredințată”.

Biografie

Noul Patriarh al Serbiei, Porfirije Perić, s-a născut în data de 22 iulie 1961 în Bečej, nordul Serbiei, din părinții Radivoie și Radoika, la botez primind numele Prvoslav. Școala primară și gimnazială le-a urmat în localitatea Ciurug, iar liceul în Novi Sad. În 1986 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Belgrad. Înainte de absolvirea facultății, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Deceani, 1985, de către ieromonahul Irineu, actualul episcop de Bacika. După absolvirea facultății, a plecat la studii post-universitare la Atena, unde va rămâne până în 1990.

Cu binecuvântarea Episcopului de Bacika, Irineu, la 6 octombrie 1990, s-a transferat la mănăstirea Kovili. Acolo, pe 21 noiembrie 1990, a fost hirotonit ieromonah și numit stareț. Mănăstirea Kovili a fost condusă în trecut de Sf. Andrei Șaguna, semnalează r3media. În ședința de lucru a Sfântului Sinod din 14 mai 1999, ieromonahul Porfirie a fost ales Episcop vicar al episcopiei Bacika cu titulatura de Egher. A susținut apoi lucrarea de doctorat la Facultatea de Teologie a Universității din Atena (2004), având ca temă „Posibilitatea cunoașterii lui Dumnezeu prin opera Apostolului Pavel, conform interpretării Sfântului Ioan Gură de Aur”. În data de 29 iulie 2008, Consiliul republican de radiodifuziune l-a ales președinte. În perioada 2010-2011 a fost numit și episcop militar, iar apoi coordonatorul sectorului pentru relația dintre Biserică și Armată. În ședința de lucru a Sfântului Sinod din 24 mai 2014, episcopul Porfirie a fost ales Mitropolit de Zagreb și Ljubljana. A fost întronizat în data de 13 iulie 2014, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Zagreb. Slujba de întronizare a fost oficiată de către vrednicul de pomenire patriarh Irineu. Mitropolitul Porfirie, ca unul dintre cei mai proeminenți clerici și intelectuali sârbi contemporani, are un cerc extrem de larg de prieteni, nu doar în țară, ci are relații personale de prietenie și cooperare cu clerici și reprezentanți ai altor Biserici și comunități religioase. Noul Patriarh al Serbiei vorbește cursiv neogreacă, engleză și germană și puțină rusă. El predă la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Belgrad disciplina „Psihologia Pastorală”.

Cunoaşte foarte bine realităţile acestui stat binecuvântat, multietnic

Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcop locțiitor al Daciei Felix, l-a felicitat pe Patriarhul Porfirie, noul conducător al Bisericii Ortodoxe Sârbe: „Alegerea şi întronizarea Mitropolitului Porfirie de Zagreb și Ljubljana ca nou Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe este o bucurie duhovnicească pentru preoţii şi credincioşii din Episcopia Daciei Felix de la Vârşeţ, pentru toţi românii din Serbia, mai ales pentru faptul că noul Patriarh, fiind originar din Voivodina, fost stareţ la Mănăstirea Kovili şi Episcop vicar al Episcopiei de Bacika, cunoaşte foarte bine realităţile acestui stat binecuvântat, multietnic şi multiconfesional”, a declarat pentru Basilica.ro PS Daniil. „Dumnezeu să rânduiască Preafericirii Sale păstorire lungă şi rodnică, spre slava Bisericii Ortodoxe a lui Hristos şi spre mântuirea tuturor fiilor şi fiicelor Bisericii Ortodoxe Sârbe surori”, i-a urat Episcopul Daciei Felix.

Primele declarații ale Patriarhului Porfirie: Îi rog pe toți să se roage pentru mine

Imediat după încheierea alegerilor, noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe i-a îndemnat pe toți să se roage lui Dumnezeu pentru el. „Astăzi, invocând binecuvântarea lui Dumnezeu peste toți frații și surorile, peste fiii Bisericii noastre a Sfântului Sava și peste toți oamenii de bunăvoință din întreaga lume, îi rog pe toți să se roage lui Dumnezeu pentru smerenia mea pentru ca urmând împreună calea pe care au mers sfinții noștri strămoși să ne învrednicim de Împărăția Cerurilor”, a spus Preafericitul Părinte Porfirie pentru televiziunea Hram TV.

Ceremonia de întronizare a noului Patriarh Porfirie a avut  loc vineri, 19 februarie, la catedrala Sf. Arhanghel Mihail din Belgrad. Potrivit tradiției, Patriarhul Serbiei va fi întronizat solemn și la Patriarhia de Pec. Titulatura completă a conducătorului Bisericii Ortodoxe Sârbe este Arhiepiscop de Pec, Mitropolit de Belgrad și Karlovic și Patriarh al Serbiei. Liturghia a avut loc cu participarea a numeroși ierarhi ai Bisericii Sârbe și a fost condusă de Mitropolitul Hrizostom, care a asigurat locotenența scaunului patriarhal până la alegere, și de Episcopul Vasile de Srem, care a prezidat lucrările Sfântului Sinod joi. - Basilica

20-02-2021


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu