Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1006

Patriarhiile Antiohiei și Georgiei despre vaccinul anti-COVID

Tags: ;

Patriarhia Antiohiei

„Decizia referitoare la vaccin este o decizie personală”

Patriarhia Antiohiei a publicat un punct de vedere despre vaccinul anti-Covid în care se subliniază că „Biserica consideră că subiectul vaccinării nu este specific domeniului studiilor teologice și spirituale, ci, mai degrabă, este specific domeniului științei medicale și autorităților ei”.

Biserica încurajează cercetarea științifică

Textul structurat în șapte puncte începe cu afirmarea convingerii Bisericii în rolul esențial pe care l-a avut progresul științific în decursul timpului. „Biserica încurajează cercetarea științifică și oamenii de știință și binecuvântează orice inițiativă care contribuie la progresul omenirii și ușurează suferința umană”.

De aceea, Biserica se roagă pentru „toți cei care lucrează pentru protejarea și slujirea vieții omenești, incluzând cercetătorii, oamenii de știință, doctorii, asistentele și toți lucrătorii de sănătate din spitale”.

Vaccinarea: decizie personală

Ca urmare a producerii vaccinului anti-covid, Biserica Ortodoxă a Antiohiei delimitează tema vaccinării de domeniul teologic și spiritual, considerând-o „specifică domeniului științelor medicale”.

„Decizia referitoare la vaccin este o decizie personală”, iar fiecare credincios are dreptul de a lua această decizie în consultare cu medicul personal.

În document, Biserica Antiohiei atrage atenția credincioșilor asupra importanței respectării în continuare a tuturor măsurilor de sănătate solicitate de autorități, deoarece „pandemia continuă să reprezinte o amenințare la adresa vieții umane”.

Exploatarea politică și comercială

„Biserica avertizează împotriva oricărei exploatări politice sau comerciale a problemei vaccinurilor, în special prin îndepărtarea acestora de la grupurile marginalizate și distribuirea acestora într-un mod care să contrazică principiile egalității, dreptății și solidarității între toți oamenii”.

Biserica Antiohiei afirmă că înțelege complexitatea și varietatea opiniilor, mai ales sub influența mass-mediei, care generează „o atmosferă de teamă, anxietate și intimidare”. Subliniind că indiferent de opinii toți sunt fiii Bisericii, Patriarhia Antiohiei invită pe toți „să păstreze legătura păcii, unității și iubirii care ne aduce împreună în Hristos”.

Siguranța spirituală

În timp ce „nu există dubii că toate măsurile preventive pentru sănătate și vaccinările sunt benefice siguranței fizice”, Biserica Antiohiei atrage atenția că „nu trebuie să trecem cu vederea importanța siguranței noastre spirituale”.

„Trăim în înstrăinare față de Dumnezeu, într-un conflict cu aproapele nostru și într-o incursiune în mediul nostru vital printr-un consum insațiabil al resurselor sale”.

„Această situație este rezolvată prin schimbarea comportamentului nostru prin pocăință sinceră, revenirea la Dumnezeu în rugăciune și o viață de comuniune și slujire”.

„Trebuie să renunțăm la orice ne dăunează nouă, aproapelui nostru și mediului nostru”, se menționează în document.

Textul se încheie cu un mesaj de speranță că „bucuria care izvorăște din credința că Hristos este cu noi până la sfârșitul veacurilor ne face tovarăși de drum cu Părinții noștri care au urmat calea nevoințelor în orice timp și loc”.

Această bucurie ne întărește în fața oricărui rău și nedreptate și ne face asemenea Sfinților Părinți, „capabili să depășim, cu harul lui Dumnezeu și prin efort comun, provocările care apar în drumul nostru, pentru ca Dumnezeu să se slăvească în cuvintele și faptele noastre”. - Sursa: Basilica

Patriarhia Georgiei: Nu vom promova vaccinarea, e bine că este benevolă

Biserica Ortodoxă Georgiană apreciază munca oamenilor de știință și a medicilor dedicată protejării sănătăţii oamenilor, dar nu își va asuma responsabilitatea pentru promovarea vaccinării împotriva coronavirusului, a hotărât Sfântul Sinod în sesiunea sa de joi, 18 februarie 2021. Majoritatea populației din Georgia nu este entuziasmată în mod special de vaccinare, potrivit sondajelor de opinie, deși guvernul speră că cel puțin 60% vor fi vaccinaţi, cu ajutorul unei campanii de informare la scară largă. „Biserica recunoaște că sănătatea umană este unul dintre cele mai importante drepturi și, prin urmare, susține toate etapele menite să protejeze acest drept fără a contrazice moralitatea creștină. Salutăm faptul că procesul de vaccinare împotriva COVID-19 este voluntar, nu obligatoriu. Acest lucru este cel mai important, mai ales astăzi, când vaccinul este abia realizat și există opinii diferite ale profesioniștilor din domeniul sănătății despre acesta”, scrie Sinodul în declarația sa publicată vineri. „Biserica Georgiană apreciază foarte mult beneficiul pe care medicamentul îl aduce pentru a proteja sănătatea oamenilor, dar nu va putea să-și asume responsabilitatea pentru promovarea vaccinării, acest fapt fiind de competența și responsabilitatea profesioniștilor din domeniul medical”, subliniază Sinodul.
Ierarhii fac apel, de asemenea, la înțelegere, subliniind că nicio persoană, indiferent de statutul social, nu ar trebui să fie hărțuită sau persecutată pentru că a fost sau nu vaccinată. Mai mult, deoarece există multe întrebări în societatea georgiană și în rândul credincioşilor ortodocşi georgieni, autoritățile ar trebui să explice pe deplin care este vaccinul ce va fi livrat în Georgia și să explice originea, tehnologia de producție, mecanismul de acțiune și durata și eficacitatea vaccinului, și dacă normele bioeticii sunt sau nu respectate la producerea și primirea vaccinului. În plus, oficialii din domeniul sănătății ar trebui să explice amenințarea reprezentată de lipsa unui vaccin într-o pandemie, ce efecte secundare și complicații pe termen scurt și pe termen lung are vaccinul și ce asistență va fi acordată de stat în caz de complicații. Și, ca răspuns la falsul raport că Sinodul intenționează să îl înlăture pe Patriarhul Ilia, acesta a declarat: „Calomnia îndreptată împotriva Bisericii și a ierarhilor ei a devenit deja un obicei al acestor oameni. Acţiunile lor vădit pline de intenţii sunt manifestate cu scop populist, pe baza informațiilor false, pentru a agita societatea și a discredita Biserica. S-a remarcat că acțiunile lor sunt iresponsabile și nepotrivite pentru creștini.”

 

16-02-2021


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu