Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 3761

Ştiri externe pe scurt (martie 2013)

Tags: ;

Expoziţie televizată a Giulgiului din Torino în Sâmbăta Mare a Postului Mare catolic

Publicaţia catolică Vatican Insider informează că, în data de 30 martie 2013, în Sâmbăta Mare din Postul Mare catolic, Giulgiul din Torino, despre care se crede că a acoperit trupul Mântuitorului Iisus Hristos la punerea Sa în mormânt, va fi expus public într-o emisiune televizată şi transmisă în toată lumea. Expoziţia a fost autorizată de însuşi Papa Benedict al XVI-lea, în ultimele zile ale pontificatului său. De altfel, în vizita sa la Catedrala din Torino, unde Giulgiul este păstrat, Papa Benedict a afirmat că Giulgiul este „Icoana Sâmbetei Mari” şi că „(...) acest chip, aceste mâini şi aceste picioare, trupul întreg, ne vorbesc în tăcere. Cum poate vorbi un giulgiu? Prin sânge, căci sângele este viaţă! Giulgiul este o icoană pictată în sânge, sângele unui om care a fost răstignit, încununat cu spini, a cărui coastă a fost împunsă... Fiecare urmă de sânge vorbeşte despre viaţă şi despre iubire. (...)”

Scade creştinismul, creşte islamul 

În data de 3 octombrie 2013, rugăciunea musulmană „namaz” va avea loc în fosta biserică luterană Kapernaumkirche din Hamburg ca "semn de integrare a musulmanilor locali în societatea germană şi europeană".  Nu este prima demonstraţie de „toleranţă religioasă”, surprinzătoare, din partea Hamburgului. Anterior, Centrul Islamic Nour a mai cumpărat o biserică luterană din Hamburg. "Tranzacţia a devenit posibilă datorită numărului de enoriaşi care a scazut dramatic în ultimii ani. Nimeni nu mai avea nevoie de biserică... " afirmă administraţia locală. Potrivit presei germane, cel puţin 800 de biserici au fost închise în întreaga ţară, începând din 1990. Şi, deşi nu toate dintre ele au fost transformate în moschei, tendinţa este evidentă. În ţara vecină, Franţa, lucrurile sunt destul de asemanatoare, clericii creştini trăgând semnale de alarmă că din ce în ce mai multe persoane renunţă la credinţa tradiţională europeană. Roman Silantiev, un profesor asistent la Universitatea de Literatura din Moscova a declarat într-un interviu recent, pentru radioul Vocea Rusiei, că ceea ce se întâmplă în Hamburg şi în alte oraşe germane atestă un fel de colaps simbolic al Creştinismului Apusean: credinţa cea mai progresistă, care altadata susţinea dominaţia globală, astăzi cedează teren, fără luptă. Se pare că Europa îşi leapadă valorile creştine. Dar, contrar aşteptărilor necredincioşilor, Islamul şi ideile non-seculare sau ateiste vor umple nişa proaspăt creată. (sursa: lacasuriortodoxe.ro)

Creştinii din Israel

Cu ocazia Cră­ciunului anului 2012, Biroul Central de Statistică al statu­lui Israel a anunţat că în ţară trăiesc 158.000 de creştini. Aceştia reprezintă 2% din to­talul populaţiei. 80,6% dintre creştinii care locuiesc în Is­rael sunt arabi. Ceilalţi sunt în principal creştini declaraţi, care prin emigrare a unuia din­tre parteneri au venit din ţările fostei Uniuni Sovietice pentru a se stabili în Israel. Cei mai mulţi dintre creşti­nii arabi (71%) trăiesc în nordul ţării, în sate şi oraşe mai mici. În Ierusalim şi împrejurimi trăiesc 9,5%, în timp ce în oraşul-port Haifa trăiesc aproxima­tiv 13% dintre creştinii arabi ai Israe­lului. Cele mai mari comunităţi de creş­tini arabi se află în Nazaret (22.400 de persoane), Haifa (14.400), Ierusalim (Il. 700) şi Şfaram, în apropiere de Haifa, cu 9400 de locuitori arabo-creştini. Creştinii ne-arabi trăiesc aproape exclusiv în centrele urbane: 38,6% în Tel Aviv şi împrejurimi, 34,7% în Haifa şi împrejurimi şi 11 ,6% în Ierusalim. În sudul ţării trăiesc 14%. În Tel Aviv locuiesc 2900 de creştini nearabi, în Ie­rusalim 3000, iar în Haifa 3400. Rata medie a natalităţii creştinilor din statul Israel este de 2,2 copii, nu­mărându-se printre cele mai mici din totalul de grupuri demogra­fice ale ţării. În comparaţie, o femeie musulmană are în medie 3,5 copii, o femeie evreică 3, iar o femeie druză 2,3 copii. Potrivit Biroului Central de Statistică al Israelului, comunitatea creştină se dis­tinge de alte grupări etnico-­religioase ale ţării în special prin succesul ei în educaţie. Aproximativ 64% dintre ele­vii arabo-creştini ai ţării în­cheie educaţia şcolară de 12 ani cu bacalaureatul. În cazul copiilor musulmani, acest procentaj este de 48%, la copiii druzi de 55%, iar la copiii evrei ai ţării de 59%. Această tendinţă se continuă în educaţia universitară. Comunitate a creştină a Israelului a în­registrat în anul academic 2011/2012 un total de 5700 de studenţi, care re­prezintă 1,8% din totalul studenţilor israelieni. (Sursa: Revista  "Stiri din Israel" nr. 2/2013)

Administraţia Obama cere legalizarea căsătoriei gay

La 1 martie 2013, Administraţia Barack Obama a cerut oficial Curţii Supreme să abroge o lege, intrată în vigoare în anii '90, care defineşte, la nivel federal, căsătoria drept uniunea între un bărbat şi o femeie, potrivit unui document obţinut de AFP. Solicitarea administraţiei Obama menţionează că textul legii prezintă discriminare şi „împiedică zeci de mii de cupluri homosexuale, căsătorite legal în confirmitate cu legile statului de care aparţin, să beneficieze de aceleaşi avantaje federale de care se bucură cuplurile heterosexuale". Cei nouă judecători ai Curţii trebuie să analizeze, în perioada 26-27 martie, recursul împotriva acestei legi şi să decidă dacă legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex. Cererea preşedintelui urmează politica pro-gay pe care acesta a afirmat-o tot mai clar în ultimii ani, chiar şi în discursul cu ocazia învestirii pentru al doilea mandat de preşedinte al Statelor Unite ale Americii. (sursa Semnele Timpului)

            Nota redacţiei: Despre implicaţiile medicale, morale şi spirituale ale homosexualismului, precum şi despre poziţia Bisericii Ortodoxe privind acest subiect, citiţi în articolul nostru: NU căsătoriilor între persoane de aceaşi sex.

Biserica Ortodoxa Bulgara a fost nominalizata la premiul Nobel pentru Pace 2013

Ocazia o reprezintă cea de-a 70-a aniversare a salvării evreilor bulgari de la deportarea în taberele de concentrare naziste, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Parlamentarul bulgar Lachezar Toshev a făcut nominalizarea, afirmând că vrea să facă Biserica Ortodoxă Bulgară mai populară şi cunoscută la nivel mondial, subliniind că implicarea acesteia în salvarea evreilor este fără precedent la nivel internaţional şi trebuie să fie recunoscută, scrie Novinite. Toshev a mai explicat ca Biserica a fost sub controlul teritorial al lui Adolf Hitler, însă a îndrăznit să se opună în mod deschis acestuia, nu doar deportărilor, ci şi legilor care îi discriminau pe evrei. Nominalizarea este o premieră, fiind pentru prima oara când este implicată o instituţie religioasă.

 „Bisericile împreună pentru drepturile omului”

Conferinţa Bisericilor Europene a organizat pe 7 şi 8 martie o întâlnire cu tema „Bisericile împreună pentru drepturile omului“ la Helsinki, în Finlanda. (Sursa: site-ul ceceurope.org.) Conferinţa are ca scop clarificarea conceptului de drepturile omului din perspectiva creştină şi se prezintă puncte de vedere asupra acestui concept din partea Bisericilor Ortodoxe, Catolice şi Protestante. Întâlnirea din Finlanda va continua discuţiile şi concluziile care au fost creionate în urma unei alte conferinţe pe această temă, „Drepturile omului - întrebări şi dificultăţi“, care a avut loc în decembrie 2011. (Sursa: site-ul ceceurope.org.)

Declaraţie fermă a Vaticanului privind ameninţarea la adresa libertăţii religioase

La sfârşitul lunii februarie 2013, a avut loc, la Geneva, a 22-a reuniune a Consiliului Drepturilor Omului. Într-o declaraţie fermă, reprezentantul Vaticanului, Arhiepiscopul Dominique Mamberti, a concluzionat că drepturile fundamentale ale omului nu sunt universale doar pentru că sunt recunoscute de majoritatea statelor, ci mai ales, pentru că se bazează pe etică şi demnitatea fiinţei umane: "apărarea vieţii umane, de la concepţie si până la moartea naturală, protejarea drepturilor copiilor, inclusiv dreptul de a avea o familie bazata pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, responsabilitatea prioritară faţă de educaţia copiilor, drepturile persoanelor cu dizabilităţi, ale migranţilor şi ale refugiaţilor, protejarea libertăţii religiei, libertatea de exprimare, lupta împotriva discriminării bazate pe sex, religie, rasă şi culoare, precum şi lupta împotriva violenţei împotriva femeilor". Vaticanul avertizează că aceste "drepturi noi"(n.n. de exemplu, primatul tratamentului egal faţă de homosexuali în raport cu libertatea religioasă; cercetarea asupra embrionilor umani, legalizarea eutanasiei), care sunt discutate de Consiliul pentru Drepturile Omului, "pun în pericol universalitatea şi indivizibilitatea drepturilor omului şi, prin urmare, credibilitatea Consiliului. „În timp ce, pentru mulţi oameni, drepturile fundamentale ale omului sunt încă o aspiraţie practic inaccesibilă, mecanismele naţiunilor pentru promovarea acestor drepturi suferă de unele contradicţii grave, ciocnirile se multiplica între grupuri şi interesele private primează, în loc să fie urmărit binele comun". (sursa)

 

03-03-2013


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu