Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 3900

Ştiri interne pe scurt (martie 2013)

Tags: ;

Arhiepiscopia Sibiului face apel pentru adopţia copiilor abandonaţi în maternităţi

În toate bisericile din judeţul Sibiu se va face un apel către credincioşi pentru a primi în plasament sau pentru a adopta copii abandonaţi în maternităţile din judeţ. Campania de sensibilizare este rodul protocolului semnat între Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi Arhiepiscopia Sibiului. În cadrul conferinţei de presă de sâmbătă, 2 martie, din Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ a Facultăţii de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu Mihaela Tolciu, directorul executiv al DGASPC Sibiu, au explicat în ce constă colaborarea între cele două instituţii. „Ştim ce valoare are copilul şi ce importanţă are pentru familie şi pentru societate şi de aceea ne asumăm şi noi răspunderea, aşa cum am făcut şi faţă de copiii străzii. Indiferent din ce motiv au fost abandonaţi în spitale aceşti copii de către mamele lor sărmane, trebuie să venim în sprijinirea lor“, a spus IPS Laurenţiu, care a adăugat că va fi trimisă o scrisoare către toate parohiile, iar subiectul va fi abordat şi la conferinţele din primăvară, astfel încât preoţii să facă un apel către cei care au posibilitatea de a ajuta aceşti copii. În momentul de faţă, numărul copiilor pentru care se solicită o măsură de protecţie socială este în creştere. „Nu este normal să oferim îngrjire în cadrul centrelor de plasament, pentru că ele au o anumită capacitate şi nu putem să-i înghesuim acolo. Este normal ca familiile lor să se implice, iar familia extinsă, cum ar fi bunicii, unchii sau mătuşile, este solicitată să sprijine familia. Când aceste lucruri nu sunt posibile, autorităţile locale trebuie să intervină, alături de Biserică“, a spus Mihaela Tolciu, directorul executiv al DGASPC Sibiu. (a consemnat Ştefan Mărculeţ- preluare din Ziarul Lumina)

A apărut primul număr al revistei „Pentru viață”

Revista este o publicație editată de Asociaţia „Studenţi pentru viaţă”. Numărul a fost lansat cu ocazia „Marșului pentru viață” din 22 și 24 martie din România. Din Cuprins:

  • Editorial – Iubește-i pe amândoi!
  • Ce ar trebui să știi despre întreruperea de sarcină
  •  „Mi-a rămas în minte că primul meu copil era băiat”
  • Viața unui copil este valoroasă indiferent de modul în care a fost conceput
  • Cea mai bună alegere a unei tinere însărcinate este viața
  • Istoria legalizării avortului în Europa
  • Victimele războiului vs. victimele avortului
  • Știați că în România au loc avorturi forțate?
  • Gianna Jessen – O supraviețuitoare a avortului

Revista poate fi citită online sau descarcată.  

 

Curatoriul Părintele Teofil Părăian

Cu binecuvântarea şi în prezenţa IPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, vineri, 1 martie 2013, a avut loc a 2-a întâlnire a Curatoriului „Părintele Teofil Părăian” la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Cu purtarea de grijă a PS Părinte Sofian, Curatoriul pregăteşte în curând publicarea celor mai frumoase scrisori ale Părintelui Teofil Părăian şi organizarea unei tabere de spiritualitate ortodoxă închinată Părintelui Teofil. De la constituirea lui, Curatoriul mai lucrează la realizarea unui film documentar, la inventarierea arhivei audio Teofil Părăian şi la alcătuirea unei biografii şi bibliografii consistente Teofil Părăian. Primul proiect dus la bun sfârşit este amenajarea unei expoziţii permanente în chilia ucenicului Părintelui Teofil. Curatoriul este format din personalităţi ale vieţii ecleziale, publice şi laice, unite de preocuparea pentru punerea în valoare a moştenirii spirituale a Părintelui Arhimandrit Teofil Părăian de la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, trecut la cele veşnice în 29 octombrie 2009, dar şi de dorinţa cinstirii memoriei Preacuvioşiei Sale. Scopul constituirii acestui Curatoriu este ca autoritatea, experienţa, competenţa şi influenţa curatorilor să-şi găsească un cadru adecvat pentru a putea sprijini demersurile şi activităţile destinate punerii în valoare a acestei moşteniri. (sursa)

Cum se socoteşte data Sfintelor Paşti

Praznicul Învierii Domnului va fi sărbătorit anul acesta, duminică, 5 mai. Paştele a fost prăznuit de la început în toată lumea creştină, însă, au existat mereu deosebiri regionale în ceea ce priveşte data şi felul sărbătoririi. Mai multe informații a oferit pentru TRINITAS TV, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului: „Primele reguli în ceea ce priveşte stabilirea datei Sfintelor Paşti au fost luate, la iniţiativa împăratului Constantin cel Mare, de Sinodul I Ecumenic din 325. Atunci s-a hotărât ca această sărbătoare să nu cadă  niciodată peste săptămână... După adoptarea în Apus a calendarului gregorian, apar diferențe între Apus și Răsărit pentru că Răsăritul a rămas pe calendarul vechi iulian... Data Sărbătorii Învierii Domnului poate varia între 4 aprilie şi 8 mai. Avem această variație vis-a-vis de cele două fenomene astronomice: echinocțiul de primăvară, 21 martie, și prima duminică cu lună plină după această dată... Ne legăm și de această simbolistică pentru că știm cu toții că Învierea Mântuitorului Iisus Hristos înseamnă biruința luminii asupra întunericului și a vieții asupra morții”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian. Anul viitor vom sărbători Învierea Domnului pe 20 aprilie. (basilica.ro)

Slujba Pavecerniţei Mari

Una dintre slujbele specifice Postului Mare este Pavecerniţa Mare. Aceasta face parte din cele 7 laude bisericeşti şi e una dintre cele mai vechi slujbe de seară, specifică programului de rugăciune din mănăstiri. Pavecerniţa are două forme liturgice, Ceaslovul consemnând rânduiala Pavecerniţei Mari şi a celei Mici. Ambele se compun din trei părţi distincte. În prima parte predomină rugăciunea de mulţumire pentru ziua care a trecut, partea a doua are mai mult un caracter penitenţial, exprimând mărturisirea şi pocăinţa pentru păcatele săvârşite, iar partea a treia conţine, în mod deosebit, rugăciuni de cerere, invocând ajutorul lui Dumnezeu pentru trecerea în pace a nopţii care începe. Pavecerniţa Mare este una dintre slujbele specifice Postului Mare, fiind săvârşită în toate zilele, excepţie făcând sâmbetele şi duminicile, zilele de miercuri şi vineri din săptămâna a cincea a Postului şi zilele de miercuri, joi şi vineri din Săptămâna Sfintelor Pătimiri. Pavecerniţa mare se mai oficiază, în mănăstiri, şi în zilele de marţi şi joi din săptămâna brânzei, ca o anticipare a rânduielilor Postului Mare. De asemenea, se mai săvârşeşte şi în ajunul Naşterii Domnului, al Bobotezei, şi la Praznicul Bunei Vestiri. (basilica.ro)

 „Dumnezeu şi BOR să apară în noua Constituţie a României”!

Spicuiri din conferinţa de presă a Mitropolitului Ardealului, IPS Laureţtiu Streza, din 18 martie 2013: „În noua Constituţie a României ar trebui să fie trecut cuvântul “Dumnezeu”, sintagma “Biserica Ortodoxa Română – biserică naţională... “Ne pare rău că într-o ţară în care suntem 86% ortodocşi, creştini suntem 99%, ne ferim de cuvântul acesta, care e o binecuvântare. Au fost probleme şi în Constitutia UE, au fost probleme şi la noi. Ne amintim cu drag de poetul Ioan Alexandru, care foarte greu a reuşit să plaseze pe peretele Parlamentului semnul crucii. (…) cred ca nu mai este pus acum acolo”.  “Dacă în ţara noastră sunt şi alte religii sau alte culte, nu cele creştine, numele Dumnezeu nu-l opreşte pe celălalt ca să se simtă şi el cetăţean al ţării acesteia.” (...) “Ar ajuta biserica, daca s-ar trece în Constituţie, că Biserica Ortodoxă este biserica majoritară...”.

Lasati fluturii sa zboare - de Elena Tanase

Pe 21 martie 2013 a avut loc, la Bucuresti, a VIII-a aniversare a Zilei Mondiale a Sindromului Down. Acest eveniment are loc simultan in intreaga lume si anul acesta a avut sloganul ‘’I’m up, not down ‘’. Scopul acestui eveniment international este de a promova toleranta si deschiderea fata de incluziunea sociala a persoanelor cu Sindrom Down, de a pune in valoare posibilitatile acestor oameni de a tinde spre normalitate, de a practica sportul, dansul, de a fi utili societatii. Au participat 400 de persoane cu Sindrom Down din Azerbaijan, Cipru si Romania. Din judetul Teleorman au participat 10 copii si tineri de la Asociatia ’’Dai o sansa ‘’Alexandria, si anume: Tanase Teodor, Ionescu Irina, Budan Georgiana, Ispasoaia Luminita, Budica Emilian, Mihai Catalin, Craciunica Florin, Ovedenie Alin, Lupu Ionut, Apostol Adrian.

Evenimentul a debutat cu un concurs sportiv bazat pe un program aplicativ, cu obstacole, probe de indemanare si de abilitati individuale la tenis de masa, baschet si fotbal, punandu-se accent pe un ritm de viata activ si sanatos. Competitia sportiva a avut loc la Centrul Sportiv Apollo, a fost supravegheata de arbitri de la special olympics si de 95 de voluntari de la Liceul Gheorghe Sincai. A avut loc defilarea sportivilor, fiecare participant purtand ca semn distictiv, fie ciorapi in culori diferite, fie steaguri sau esarfe cu fluturi. Copiii cu Sindrom Down vor creste si-si vor lua zborul in viata, precum fluturii.

Dupa concurs, la festivitatea de premiere, fiecare sportiv a fost recompensat cu o medalie si o diploma. In acordurile muzicii lui Tudor Man, sportivii participanti au dansat impreuna, intr-o atmosfera de bucurie si prietenie. In a doua parte a zilei, a avut loc concursul international de dans folcloric. Copiii si tinerii participanti din Alexandria  au fost instruiti de d-na Elena Tanase, in colaborare  cu d-nele invatatoare Marina Burtan si Natalia Dan de la Scoala Gimnaziala Stefan Cel Mare din Alexandria. Impreuna am realizat un colaj cu cinci melodii populare, care a fost cel mai iubit moment folcloric al festivalului. A urmat o melodie din Teleorman, interpretata de Catalin Mihai, un tanar talentat, cu handicap locomotor . Costumele populare au fost autentice, iar cosurile cu flori folosite in timpul dansului au fost confectionate de copiii cu dizabilitati.

Grupul de copii din Teleorman a castigat trofeul acestei aditii a festivalului. Este important sa participam la asemenea festivitati pentru socializarea ,educarea persoanelor cu dizabilitati, pentru un schimb de experienta care sa ne ajute in lupta noastra spre normalitate. Sa nu marginalizam persoanele cu dizabilitati, ci sa gasim o solutie pentru integrarea in societate alaturi de noi toti, caci sunt de fapt semenii nostri. Ei sunt deschisi, au o inima mare si sunt fericiti cand le suntem aproape. Maica Tereza spunea: ’’una dintre cele mai mari boli pe lumea asta, este sa nu insemni nimic pentru nimeni!’’

Seminarul Rolul cultelor şi al organizaţiilor religioase în dezvoltarea economiei sociale

Institutul de Economie Socială din cadrul Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile a organizat marţi, 19 martie, seminarul Rolul cultelor şi al organizaţiilor religioase în dezvoltarea economiei sociale. Raportul preliminar „Organizaţii cu profil religios angajate în economia socială în România 2012”, a constituit punctul de pornire al dezbaterilor, ce au continuat cu punctele de vedere ale principalelor culte din Romania şi ale organizaţiilor afiliate acestora, pentru a ajunge, spre final, la prezentarea a cinci studii de caz. Documentele sunt disponibile aici: http://www.stiriong.ro/ong/economie-sociala/seminarul-rolul-cultelor-si-al-organizat

Monedă aniversară dedicată Mănăstirii Antim

Banca Naţională a României (BNR) a pus în circulaţie, în scop numismatic, începând din 4 martie, o monedă din argint cu o valoare nominală de 10 lei, dedicată aniversării a 300 de ani de la începerea construcţiei Mănăstirii Antim din Bucureşti. „Aversul monedei prezintă detalii din arhitectura bisericii Mănăstirii Antim din Bucureşti: un fragment din frontonul cu cruce şi rozeta; stema României, valoarea nominală 10 LEI, anul de emisiune 2013 şi inscripţia în arc de cerc ROMANIA. Reversul monedei redă imaginea bisericii Mănăstirii Antim din Bucureşti, portretul ctitorului Antim Ivireanul, anul începerii construcţiei 1713 şi inscripţiile în arc de cerc MANASTIREA ANTIM, BUCURESTI şi SFANTUL IERARH ANTIM IVIREANUL“ (sursa: Ziarul Lumina).

03-03-2013


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu