Ana și Andrei, cei doi frați, personaje principale și în cartea Curajul, primul titlu din colecție, vor descoperi a doua cheie, cea care te ajută să treci peste obstacole. Andrei și-a propus, împreună cu doi colegi, să construiască o mașinuță. Urmau să o vândă a doua zi la târgul caritabil al școlii. Se lasă însă păgubași după primele obstacole. Ana, deși are Sindromul Down, nu renunță la ideea de a participa și ea la târg, chiar dacă fratele ei o descurajează. Ca să îi dea încredere în forțele ei, bunicul îi povestește despre cum, fiind perseverent, Demostene a reușit să devină un orator vestit, deși era bâlbâit.
La finalul fiecărei cărți din cadrul colecției Cele 12 chei este prezentată o personalitate din România. De data aceasta, ca model de perseverență, copiii vor afla lucruri interesante despre Constantin Brâncuși.
Iată se scrie pe coperta 4 a cărții Mihai Arsenie, un tânăr cu Sindromul Down:
„Pentru mine, perseverența înseamnă a urmări un țel, a trece peste obstacole și, de multe ori, a alege calea mai grea.Țelurile mele sunt
să am un loc de muncă și să mă căsătoresc cu Onisa, iubirea mea. Obstacole nu sunt puține atunci când ai Sindrom Down.. Doar cu
pași mici și răbdare reușesc să trec peste ele. De pildă, de foarte mulți ani vorbesc seara cu Onisa și ne facem planuri de viitor. Ca să am un loc de muncă am muncit din greu, am studiat și am obținut diplome de web designer, peisagist și altele. Am activat mulți ani ca sportiv la Special Olympics România. Acum lucrez ca tânăr lider într-un program unde îi voi învăța și pe alții cum să lucreze în echipă pentru a face mai bună viața persoanelor cu şi fără dizabilități.
Sunt și reporter la TVR Cluj, la programul Fără Prejudecăți. Tot timpul am încercat să-mi depășesc limitele, să-mi înfrunt temerile, de pildă când apar pe scenă ca vorbitor sau fac balet. Cred cu tărie că toate astea mă vor ajuta să reușesc și că Perseverența este Cheia!”
Autoarea Veronica Iani completează:
„De multe ori așteptăm un moment special pentru a face fapte mari, eroice, în loc să muncim zi de zi și să construim binele pe care îl putem face în acel moment. Iar dacă reușim cumva ceva măreț, nefiind obișnuiți cu munca constantă și smerită, vom dori ceva și mai măreț, care nu va veni. Și, pentru că recompensa nu mai apare, energia noastră se împuţinează și se stinge în scurtă vreme. În realitate, perseverența, disciplina, răbdarea și smerenia stau la baza oricărei reușite reale și folositoare.”
Citeste si: | |