Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 913

Știri interne - Noiembrie 2020 (RO)

Tags: ;
 
Romfilatelia onorează centenarul Sfântului Nectarie printr-o emisiune de mărci poștale

emisiune de mărci poștale a Romfilatelia, intitulată „100 de ani de la trecerea în veșnicie a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina”, onorează centenarul Sfântului Nectarie. Emisiunea a fost realizată cu sprijinul documentar al Mănăstirii Radu-Vodă. Icoana sfântului, reprodusă pe marca poștală dedicată acestuia face parte din patrimoniul mănăstirii. Mărcile poștale sunt disponibile în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara. Emisiunea este completată de plic, coală de 20 de timbre și minicoală de patru timbre cu manșetă ilustrată. Sf. Ierarh Nectarie a trecut la Domnul în 8 noiembrie 1920. A fost înmormântat în mănăstirea sa din Eghina. La 33 de ani de la trecerea la cele veșnice moaștele Sf. Nectarie au fost mutate în biserica mănăstirii din Eghina. În 20 aprilie 1961, Patriarhia Ecumenică a proclamat canonizarea lui, cu data de pomenire în 9 noiembrie. Fragmente din moaștele sfântului se găsesc și la Catedrala Patriarhală și la Mănăstirea Radu-Vodă din București. - Basilica https://basilica.ro/romfilatelia-onoreaza-centenarul-sfantului-nectarie-printr-o-emisiune-de-marci-postale/

O inițiativă legislativă propune instituirea unei zile naționale a familiilor numeroase

Familiile numeroase ar putea avea dedicată o zi națională dacă Parlamentul votează propunerea legislativă iniţată de deputatul Matei Dobrovie. 28 octombrie este data propusă pentru Ziua Familiilor cu trei sau mai mulţi copii.  Instituirea unei zile dedicate lor ar răspunde necesităţii de recunoaștere oficială și de politici publice de sprijin pentru aceste familii. El a precizat că familiile numeroase au în mod obișnuit cheltuieli mai mari în gospodărie, iar în contextul pandemiei de coronavirus au devenit printre cele mai vulnerabile. Inițiativa prevede ca legea să fie marcată prin manifestări publice și evenimente culturale realizate cu implicarea autorităților, dar și a societății civile și a lăcașurilor de cult. Deputatul a oferit drept exemplu o inițiativă privată recentă: prima ediție a Zilei Familiei Numeroase, marcată la parohia ortodoxă română Sf. Grigorie Teologul din Schiedam, Țările de Jos, în 28 octombrie, când Biserica i-a cinstit pe Sfinții Mucenici Terentie și Neonila, soția sa, și pe cei șapte fii ai lor. Mai multe parohii din diaspora ortodoxă română oferă burse și sprijin concret pentru familiile numeroase. Sunt cunoscute în acest sens bursele școlare oferite de parohiile din Episcopia Italiei și din Mitropolia Germaniei pentru copiii buni la învățătură din România care fac parte din familii numeroase. Matei Dobrovie a inițiat și un proiect de lege care cuprinde mecanisme de acordare de facilități pentru familiile numeroase. Proiectul beneficiază de susținerea unor parlamentari din tot spectrul politic.

Cluj: Simpozion internaţional dedicat pastorației și filantropiei creștine în vreme de pandemie

„Pastorația și filantropia creștină în vreme de pandemie: șansă, povară sau normalitate identitară?” este titlul simpozionului organizat, în perioada 2-3 noiembrie 2020, de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Deschiderea oficială a lucrărilor a avut loc luni, la ora 10:00, pe site-ul Facultății de Teologie Ortodoxă, în sala virtuală găzduită de platforma „Zoom meetings”. Mitropolitul Clujului a vorbit despre necesitatea filantropiei în vremurile de pandemie şi a precizat că trebuie să avem speranţă în ajutorul divin pentru depăşirea situaţiei medicale actuale. „Cu toate că este o realitate coronavirusul, noi ne punem nădejdea în Dumnezeu și-L rugăm să îndepărteze pandemia, iar nouă să ne ajute să o putem depăși”. Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a conferențiat pe tema „Problema fricii în vreme de pandemie. Frânturi de gând”. Ierarhul a precizat că majoritatea fricilor sunt cuprinse în cea de moarte, pe care omul contemporan încearcă să o depăşească prin „omitere, fugind, nesocotind sau amânând la nesfârșit problematizarea ei, sau prin ridiculizare, manifestând un curaj nesăbuit, neargumentat și imprudent”. – Basilica 

Episcopia Devei a mărit numărul burselor de studiu „Arsenie Boca”

Treizeci şi şase de elevi vor primi bursa de studiu „Arsenie Boca” în anul şcolar 2020-2021, a transmis Episcopia Devei şi Hunedoarei. Faţă de anunţul iniţial, vor fi oferite 16 burse în plus pentru elevi cu rezultate bune la învăţătură, dar cu o situaţie financiară delicată. „Au fost înaintate Episcopiei Devei și Hunedoarei un număr de 39 de solicitări pentru acordarea bursei de studiu Părintele Arsenie Boca. În urma evaluării dosarelor depuse, s-a constatat faptul că 36 de solicitanți îndeplinesc criteriile instituite prin regulamentul de acordare a bursei”, se menţionează pe site-ul eparhiei. Bursele, în valoare totală de 64.800 lei, vor fi susţinute din „fondurile proprii ale Episcopiei, precum și prin bunăvoința și generozitatea unor persoane care s-au alăturat demersului eparhiei”. Episcopia oferă bursele de studiu Arsenie Boca pentru al optulea an consecutiv.

Copiii Părintelui Tănase de la Valea Plopului la Festivalul Filmului Ortodox Byzanfest cu un film realizat  de către ei

Festivalul Filmului Ortodox Byzanfest, despre care ActiveNews a relatat anterior, se desfășoară online în perioada 23 octombrie – 8 noiembrie. În cadrul acestuia sunt înscrise două scurt-metraje românești: o dramă psihologică în care personajul principal se dezvăluie a fi chiar Sfântul Nicolae și un joc educativ care îi implică pe copiii de la Așezământul Valea Plopului, relevă Agenția de Știri Basilica. A doua producție românească din cadrul Festivalului Filmului Ortodox Byzanfest este „Searching for Happiness” („În căutarea fericirii”), un documentar scurt produs de Pro Vita OrtoFilm. Acesta prezintă un joc educativ prin care copiii de la Așezământul Pro Vita Valea Plopului învață că fericirea nu este doar o căutare individuală, ci și un efort ce are permanent în vedere și nevoile aproapelui. Filmul este realizat chiar de copiii de la Valea Plopului. Cei care vor să ajute Centrul Părintelui Tănase, unde se află sute de copii crescuți sub Acoperământul Maicii Domnului și Aripule Sfinților Arhangheli, poate accesa http://www.centrulsocialprovita.org/ Nu este primul film din festival care are în centru munca Părintelui Nicolae Tănase de la Valea Plopului. Anul trecut, premiul pentru Cel mai bun documentar a fost acordat unui film despre biserica pe care sătenii de la Valea Plopului au construit-o noaptea, fără aprobarea autorităților comuniste. Video aici:

 

Linkuri la știri:

Anchetă privind moartea Pr. Ghelasie Țepeș - Activenews

160 de biserici de lemn, în circuit turistic - Basilica

23-11-2020


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu