Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 702

Părintele Arhimandrit Ghelasie Țepeș a trecut la Domnul

Tags: ;

Părintele Arhimandrit Ghelasie Țepeș, starețul Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara, a trecut la cele veșnice. Slujba de înmormântare a Părintelui Arhimandrit a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, marți, 17 noiembrie 2020, începând cu ora 13:00.

Părintele Arhimandrit Ghelasie Țepeș s-a născut la data de 27 mai 1962, în localitatea Măgheruș, comuna Nadeș (județul Mureș). Primește la Botez numele Gheorghe, fiind al șaselea copil din cei opt ai soților Valer și Anuța Țepeș. Școala primară și ciclul gimnazial le urmează în comuna Nadeș, iar în anul 1982 avea să termine cursurile Liceului Agroindustrial din Sighișoara. Dând dovadă de o vocație monahală autentică, se închinoviază la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus (județul Brașov), unde îndeplinește de-a lungul celor 12 ani de viețuire (1982-1994) aproape întreg ciclul de ascultări monahale.

În anul 1983 este tuns întru rasofor, primind numele Gherasim. Rămâne pe această treaptă călugărească șase ani, ca pildă de smerenie și ascultare, pentru ca la data de 15 august 1989 să primească tunderea în monahism din mâinile Starețului Mănăstirii, Arhimandritul Veniamin Tohăneanu. Trei ani mai târziu, la 15 august 1992, tot cu prilejul Praznicului Adormirii Maicii Domnului, este hirotonit ierodiacon de către Mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului. De asemenea, între anii 1990-1994, a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu.

La data de 23 aprilie 1993, cu ocazia prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, este hirotonit ieromonah de către vrednicul de pomenire Mitropolit Antonie. Îndată după absolvirea cursurilor universitare, în anul 1994, este detașat cu un grup de monahi pentru a revigora viața monahală a Mănăstirii Lupșa (județul Alba), așezământ al cărui stareț avea să fie timp de patru ani (1994-1998). În semn de aleasă prețuire pentru bogata activitate pastorală și administrativă desfășurată aici, în anul 1997, Părintele Ghelasie Țepeș avea să fie hirotesit întru protosinghel.

În anul 1998, însoțit de un număr restrâns de ucenici, avea să se stabilească în împrejurimile municipiului Sighișoara, unde înființează și ctitorește Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”. Rămâne stareț al acestei vetre monahale timp de 22 de ani, până în clipa trecerii sale la cele veșnice. Cu ocazia sfințirii Mănăstirii, la data de 6 mai 2005, Părintele Protosinghel Ghelasie a fost hirotesit întru arhimandrit, primind totodată și Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție bisericească pentru clerici în Biserica Ortodoxă Română.

În semn de aleasă prețuire pentru bogata activitate pusă în slujba Bisericii străbune și a Patriei noastre, la data de 19 decembrie 2018, cu prilejul celebrării Anului Centenarului Marii Uniri, Părintele Arhimandrit Ghelasie Țepeș a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Ordinul Donum Sacrum Unitatis. De asemenea, la data de 5 octombrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, i-a oferit părintelui Ghelasie Țepeș distincția Crucea Șaguniană pentru clerici.

Pe data de 15 noiembrie 2020, Părintele Arhimandrit Ghelasie Țepeș a trecut la cele veșnice. Trupul neînsuflețit al părintelui a fost depus în biserica Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara, iar slujba de înmormântare va fi oficiată marți, 17 noiembrie 2020, începând cu ora 13:00.

Pomenește, Doamne, în Împărăția Ta, pe slujitorul Tău, Ghelasie Arhimandritul, cel ce a iubit podoaba Casei Tale!

Veșnica lui pomenire, din neam în neam!

„Ne vor lipsi cuvintele deosebite pe care părintele Ghelasie le rostea cu atât de multă dragoste față de cei care îl ascultau. Prin zâmbetul și chipul minunat a reușit să ajungă la inimile oamenilor. Din păcate suntem mai săraci aici pe pământ dar mai bogați cu încă un rugător în cer. Părintele Ghelasie va continua rugăciunile sfinției sale de acolo din cer”, scrie Lumina Cuvântului. Puteți urmări mai jos, câteva cuvinte de mare folos pentru vremurile pe care le trăim, pe care părintele se pare că le-a rostit cu duh profetic:

 

23-11-2020


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu