Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Stiinţă. Medicină. Cultură. ArtăNr. vizualizari: 3450

Agricultura performantă este posibilă şi fără modificarea genetică

Tags: modificare genetica; agricultura bio;
Agricultura performantă este posibilă şi fără modificarea genetică

O firmă israeliană propune o metodă revoluţionară în economia agrară. În timp ce produsele bio câştigă tot mai mult teren, din ce în ce mai mulţi oameni au rezerve din cauza interven­ţiilor genetice în produsele agrare. Agricultura trebuie să poată hrăni populaţia lumii aflată în creştere. Procedeul revoluţionar poate fi descris ca o vaccinare a seminţei plantei, astfel încât anumiţi factori nedoriţi să fie eliminaţi de la început, dar «informaţia vaccinată» nu este transmisă mai departe la următoarea generaţie de plante. Procedeul este folosit de firmele care comercializează seminţe fermierilor

Primele patente au stârnit senzatie în cercurile de specialitate, ele repre­zentând refuzul modificării genetice a alimentelor. Anul acesta, primele produse vor ajunge pe piaţă, ele fiind caracterizate de marca patentată «TraitUp» sau «Trait Delivery Platform», ceea ce înseamnă transmite­rea codificărilor genetice fără ca acestea să fie schimbate pentru totdeauna. Dotan Peleg, directorul general al companiei israeliene, a declarat pentru portalul ştiinţific israelian de internet Israel21 C: «Am creat un procedeu inovator care ne permite să introducem codificările gene­tice dorite în sămânţa unei plante pentru a o îmbunătăţi, fără a interveni însă în dispoziţia genetică iniţială a seminţei. Astfel menţinem sămânţa de plantă în forma ei originală şi venim în întâmpina­rea tuturor celor care au rezerve din cau­za transformărilor genetice şi a consecin­ţelor acestora. Metoda noastră a arătat în serii extensive de teste că nu modifică deloc codul genetic iniţial şi că produsele obţinute nu prezintă nici un fel de urmări nedorite, spre deosebire de produsele tratate genetic, în cazul cărora nici mă­car nu deţinem informaţii despre conse­cinţele intervenţiei pentru natură şi om. În acest mod se pot obţine caracteristici ideale la culturile care sunt de o impor­tanţă decisivă pentru hrănirea omeni­rii, cum ar fi de exemplu protecţia faţă de boli, o mai bună adaptare la mediu a plantelor, dar şi recolte mai bogate.» Firma israeliană se numeşte «Morflo­ra» şi a fost deja distinsă cu premiul Red Hering Business. Ea se află şi pe lista firmelor nominalizate pentru premiul AGROW, cu care sunt distinse inovaţii­le biotehnologice agrare. (Sursa: Revista Ştiri din Israel, nr.2/2013)

05-03-2013
Citeste si:


    Adaugati un comentariu:
    Nume
    Email
    (nu va fi afisat)
    Comentariu
    Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
    Antispam:
    Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu


    CARTI/produse despre:
    Modificare Genetica, Agricultura Bio