Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1089

Comunicatul Patriarhiei Ecumenice referitor la Sfânta Impărtășanie

Tags: Sfanta Impartasanie; Euharistia; coronavirus;
 

Comunicat

Între 23 și 25 iunie 2020, Sfântul și Sacrul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a fost convocat pentru ședința sa periodică din luna curentă la Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice din Chambésy, Geneva. În prima zi, președinții comisiilor sinodale au fost implicați în activitatea lor de colaborare. De asemenea, mulți dintre Ierarhi ai Tronurilor (Patriarhale) din Europa au fost prezenți.

În cadrul acestei întâlniri, Scrisorile oficiale ale Preafericiților Patriarhi ortodocși primite până acum ca răspuns la scrisoarea Patriarhului Ecumenic către aceștia din 17 mai a acestui an, cu privire la problema referitoare la modul de administrare a Sfintei Împărtășanii, care a apărut după pandemia de coronavirus au fost citite și discutate. S-a stabilit în mod satisfăcător că opinia lor coincide cu cea a Patriarhiei Ecumenice.

Aceasta constă în următoarele:

a) Taina Euharistiei divine nu este negociabilă, deoarece credem că prin ea este transmis credincioșilor Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos „spre iertarea păcatelor și a vieții veșnice” și este imposibil ca prin aceasta Taină a Tainelor ar putea fi transmisă orice fel de boală celor care iau parte la ea. Din acest motiv, Biserica rămâne neclintită și neschimbată în privința învățăturilor sale referitoare la esența Tainei Sfintei Împărtășanii.

b) În ceea ce privește modul de administrare a negrăitelor Taine către credincioși, Biserica, respectând Sfânta Tradiție care este împletită în mod inextricabil cu practica ecleziastică de zi cu si și cu experiența chenotică, și ca pazitor și păstrător atent al acestor tradiții transmise de la Sfinții Părinti, nu găsește că are vreo nevoie de schimbare a acestui mod, mai ales sub presiunea factorilor externi.

În același timp, Biserica-mamă, conștientă de nevoile speciale ale copiilor ei din Diaspora, îi îndeamnă pe păstorii Ierarhi care slujesc în Diaspora ca, facând dovadă de sensibilitate, responsabilitate și conștiință pastorală, să găseasca temporar, prin iconomie, solutii pentru situațiile problematice care decurg din legile locale ale statului respectiv, spre folosul spiritual al poporului creștin, întotdeauna în coordonare cu Centrul Patriarhal al Fanarului.

Geneva, 25 iunie 2020
De la secretariatul șef
al Sfântului Sinod

Patriarhia ecumenică: Fără binecuvântare pentru mai multe lingurițe de împărtășanie

Printr-un gest rar și fără precedent din partea Patriarhiei Ecumenice, a fost emisă astăzi (26 iunie, n.n) o a doua declarație (în grecește, în original), care urmează celei dintâi, emise ieri, pe tema Sfintei Împărtășanii și a modului de administrare a acesteia.

Clarifică, pentru puținele persoane care au pervertit sensul declarației inițiale, că utilizarea mai multor lingurițe nu este „binecuvântată”, ci este interzisă. Cea de-a doua declarație afirmă în mod explicit că trebuie menținută administrarea tradițională a Sfintei Împărtășanii, „transmisă de Sfinții Părinți”.

Acest lucru contrazice complet interpretarea inițială oferită de Arhiepiscopia Ortodoxă Greacă din America în comunicatul său emis în urma primei declarații a Sfântului și Sacrului Sinod.

Cu declarația de astăzi, Patriarhia Ecumenică a lămurit lucrurile pentru toată lumea, în conformitate cu învățăturile ortodoxe, umilindu-l (în mod indirect) pe arhiepiscopul Elpidophoros prin această luare de poziție.

A doua declarație arată în mod clar că sunt necesare două criterii pentru a exercita orice tip de „iconomie” în ceea ce privește Sfânta Împărtășanie. Primul este că trebuie să existe o lege națională sau statală care să interzică Sfânta Împărtășanie și, chiar dacă lucrurile ar sta așa,ar fi în continuare necesare consimțământul și permisiunea Bisericii Mamă din Constantinopol… nu există „libertate pentru preoți” așa cum a afirmat AOGA.

În timp ce unii au deformat prima declarație în avantajul lor, această a doua declarație nu lasă loc de negocieri.

Poziția de ieri a Arhiepiscopului Elpidophoros:

Ce este mai important pentru noi toți? Împărtășania, trupul și sângele Domnului Nostru Iisus Hristos, sau felul în care primim trupul și sângele? Răspunsul este simplu. Nu este felul în care le primim. Împărtășania însăși este cea care ne salvează și ne dă viață veșnică. 

30-06-2020
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu