Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul este noul Arhiepiscop al Buzăului
Biroul de presă al Patriarhiei Române ne informează: În ziua de 28 februarie 2013, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au început lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit în şedinţă de lucru la Reşedinţa patriarhală. După deschiderea lucrărilor, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc alegerea ierarhului titular în scaunul vacant de Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. Dintre cei doi candidaţi desemnaţi de către Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei în consultare cu Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, Sfântul Sinod a ales, prin vot secret, pe Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, în scaunul vacant de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei cu 41 de voturi din 47 voturi valabil exprimate. Ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei va avea loc în Catedrala arhiepiscopală cu hramul Înălţarea Domnului, din municipiul Buzău în ziua de duminică, 10 martie 2013, după Sfânta Liturghie.
Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul s-a născut în jud. Iaşi la Suhuleţ, în data de 19 aprilie 1965. În anul 1987 a absolvit Seminarul Teologic din Buzău, apoi în 1992 devine licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. Studiile doctorale în teologie le urmează la Universitatea Aristotelică, Tesalonic, Grecia, obţinând titlul de doctor în anul 1997. Între anii 1998 -1999 urmează la Bari, Italia, Studii de bizantinologie şi ecumenism. În 1992, a intrat în monahism la Mănăstirea Crasna, judeţul Prahova. În 2000 a fost hirotonit ieromonah, iar în iulie 2002, a fost ales Episcop-vicar patriarhal (hirotonit arhiereu la 22 septembrie 2002), coordonând: Cancelaria Sfântului Sinod şi sectoarele Relaţii Bisericeşti şi Interreligioase, Comunităţi Externe şi Social-Filantropic. Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul este Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anul 2009.
Biroul de Presă al Patriarhiei Române ne informează: Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, în zilele de 20 – 21 februarie 2013, o delegaţie a Patriarhiei Române s-a întâlnit la Ierusalim cu o delegaţie a Patriarhiei Ierusalimului, pentru rezolvarea problemei legate de Aşezământul Românesc de la Ierihon. În urma convorbirilor, desfăşurate în spirit de frăţietate şi respect reciproc, s-a ajuns la o înţelegere privind Aşezământul Românesc de la Ierihon, considerat ca fiind un cămin pentru pelerinii ortodocşi români care vizitează Ţara Sfântă. Cele două delegaţii au redactat împreună un document, care a primit binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Teofil al Ierusalimului şi a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, prin care s-a ajuns la restabilirea comuniunii frăţeşti şi euharistice între cele două Biserici. În numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, delegaţia Patriarhiei Române a adresat o invitaţie Preafericitului Părinte Patriarh Teofil al Ierusalimului de a vizita Patriarhia Română în luna octombrie 2013. Preafericitul Părinte Patriarh Teofil a acceptat cu bucurie această invitaţie.
Telegraful Român este disponibil acum şi on-line
Din încredinţarea si cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu, a fost lansată la 12 februarie 2013 şi varianta on-line a publicaţiei şagunieine, Telegraful Român. La 160 de ani apariţie neîntreruptă, Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Sibiului şi Editura Andreiana pregătesc o serie de evenimente şi publicaţii dedicate Telegrafului Român.
Astfel, în luna februarie Telegraful Român va fi dedicat în întregime acestui eveniment, iar în celelate numere se vor regăsi rubrici şi articole în concordanţa cu frumoasa aniversare. De asemenea, curând va începe şi digitalizarea întregii colecţii Telegraful Român, în cadrul unui parteneriat între Mitropolia Ardealului, Biblioteca Judeţeană ASTRA din Sibiu şi Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, după cum aflăm de pe site-ul mitropolia-ardealului.ro. Pe pagina de internet lansată astăzi se vor regăsi materiale publicate în publicaţia şaguniană, în întregime sau parţial, precum şi evenimnete ce au în centrul lor Telegraful Român în acest an jubiliar. Aşadar, Telegraful Român este disponibil la adresa: www.telegrafulroman.blogspot.ro . (www.basilica.ro)
Bucurie şi speranţă - de Elena Tănase
Într-o zi cu iz de primăvară, e mare sărbătoare în rândul copiilor şi tinerilor cu Sindrom Down şi alte dizabilităţi, de la asociaţia ,,Dai o şansă’’ Alexandria, Teleorman. Sărbătorim ziua internaţională a Sindromului Down, o zi destinată acestor persoane cu un cromozom în plus.
Ei au pregătit un moment artistic, cu cântece şi versuri de primăvară, destinate tuturor persoanelor cu sindrom down şi părinţilor care le sunt alături. În liniştea care s-a aşternut uşor, se aude rugăciunea împărătească –Tatăl nostru. Copiii şi tinerii cu dizabilităţi îşi îndreaptă privirea cu bucurie şi speranţă spre icoana Mântuitorului nostru, Iisus Hristos.
În această zi minunată, colectivul Editurii Agaton, condus de domnul redactor şef Ioan Cişmileanu, a adus bucurie şi speranţă în sufletul copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi din asociaţia noastră, oferind cărţi de învăţătură creştină, de rugăciuni şi pilde duhovniceşti . Un dar minunat, o hrană spirituală a sufletului care a adus zâmbetul pe buzele copiilor, lacrimi de bucurie şi emotie. Să nu uităm că ,,dacă iubeşti viaţa şi viaţa te va iubi pe tine !’’Arthur Rubinstein.
Părintele Arhimandrit Serafim Man, duhovnicul Mănăstirii Rohia s-a mutat la Domnul la 12 februarie 2013 la vârsta de 78 de ani. După Sfânta Liturghie oficiată la demisolul bisericii „Sfântul Nicolae”, slujba înmormântării a fost oficiată de un sobor de ierarhi în curtea aşezământului monahal. Stareţul de acum al Mănăstirii Rohia, Părintele Macarie Motogna spunea despre Părintele Serafim: „A iubit biserica, rugăciunea şi Sfânta Liturghie. După ce a fost hirotonit, a slujit timp de trei ani neîntrerupt. Slujirea Sfintei Liturghii şi a Sfântului Maslu reprezenta iubirea şi bucuria cea mai mare a sa. A fost duhovnicul monahilor şi monahiilor de la mănăstirile Rohia, Rohiţa, Lăpuşul Românesc, Căşiel, Habra, Breaza, al sutelor de preoţi şi al credincioşilor din toată ţara, dar mai ales al Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Justinian, care s-a mărturisit la Preacuvioşia Sa în urmă cu şapte zile. Cu timp şi fără timp, în plină zi şi în miez de noapte a fost la dispoziţia credincioşilor, tuturor dându-le cuvânt de mângâiere şi întărire în credinţă, exemplu al minunii lui Dumnezeu fiind el însuşi prin modul în care Dumnezeu l-a vindecat şi l-a ţinut mărturie timp de 30 de ani de cumplită boală. Arhimandritul Serafim Man s-a preocupat mereu de îmbunătăţirea stării patrimoniale şi materiale a mănăstirii, dar a avut şi intense preocupări publicistice, tipărind opt cărţi de folos duhovnicesc. Veşnică să-i fie pomenirea şi Bunul Dumnezeu să-l odihnească împreună cu drepţii şi cuvioşii!“.
Scurtă biografie: Arhimandritul Serafim (Ştefan) Man s-a născut la 27 noiembrie 1935, în satul Boiereni, de lângă Rohia. La vârsta de 17 ani a intrat în obştea Mănăstirii Rohia, fiind primit de către stareţul Justinian Chira, actualul Arhiepiscop al Maramureşului şi Sătmarului. După un noviciat de trei ani a fost tuns în monahism, primind numele Serafim. În martie 1957, a fost hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah, slujind la mănăstire până în anul 1959. Din anul 1959, după Decretul 410, până în 1971, a slujit ca preot în parohiile Cupşeni, Băiuş şi Costeni. În 1971 a revenit la mănăstirea de metanie, iar în anul 1973 a fost numit stareţ al Mănăstirii Rohia. A condus mănăstirea până în 1984, când din motive de sănătate, un cancer la gât, s-a retras. Părintele Serafim Man a fost cel care, în anul 1980, l-a primit pe Nicolae Steinhardt în obştea mănăstirii şi l-a călugărit. Părintele Serafim a absolvit Seminarul Teologic din Cluj-Napoca şi a fost licenţiat al Institutului Teologic Universitar din Sibiu, promoţia 1979. În 6 decembrie 1973, de sărbătoarea Sfântului Nicolae, a fost hirotesit protosinghel, iar la 15 august 1982, de hramul mănăstirii, a fost ridicat la rangul de arhimandrit. La 27 decembrie 2012, de sărbătoarea Sfântului Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul i-a acordat, în semn de preţuire şi respect, „Crucea voievodală maramureşeană“. În noiembrie 2010, la împlinirea vârstei de 75 de ani, a primit titlul de Cetăţean de onoare al oraşului Târgu Lăpuş. (www.basilica.ro)
Conferință “Să nu ne răzbunați” la Beiuș și Oradea
ASTRADROM organizează conferința “Să nu ne răzbunați” susținută de monahul Moise, coordonatorul volumelor “Sfântul Închisorilor” și “Să nu ne răzbunați”. La Beiuș, conferința va avea loc luni, 4 martie 2013, orele 18:00 în Sala Mare a Primăriei, iar la Oradea, marți, 5 martie 2013, orele 18:00 în Aula Magna a Universității.
Simpozion despre fundamentele creştine ale activităţii medicale
Vasile Adamescu s-a născut în urmă cu 64 de ani în comuna Borcea, pe braţul stâng al Dunării. La vârsta de doi ani, din cauza unei meningite, şi-a pierdut auzul şi vederea. Până la vârsta de 11 ani, orb, surd şi mut fiind, a supravieţuit cu ajutorul fratelui său mai mare, cu care stabilise un limbaj minimal, prin atingeri. La 11 ani a fost dus de către o mătuşă la Cluj, la “Şcoala de surzi”, pentru a i se oferi o pregătire minimă. Atunci a început şi grădiniţa, alături de educatoarea Andaluzia Leahu, care a început să îl înveţe literele. Primele litere învăţate au fost A şi P, după care au urmat cuvinte: apă, papa, pa. Când spunea cuvântul “apă”, educatoarea îi băga mâinile în apă, astfel, copilul învăţând ce este apa. După ce a terminat grădiniţa, a fost lăsat pe mâna profesoarei Floricai Sandu. Ea a fost cea care a reuşit să îl “demutizeze”. Stând ore întregi faţă în faţă cu discipolul ei, acesta îi simţea mişcările feţei când pronunţa fiecare literă în parte, de unde anume pornea aerul la fiecare rostire. Pe parcursul a doi ani, Vasile a învăţat alfabetul, iar în alţi patru ani a reuşit să înveţe toate cuvintele. În lume, există numai 20 de astfel de cazuri. În România, Vasile este singurul. A urmat gimnaziul şi liceul, iar la examenul de bacalaureat a luat nota 9,33. Apoi a urmat Facultatea de Pedagogie, secţia pedagogie specială, şi a devenit la rândul lui mentor pentru mai mulţi copii cu dublă deficienţă senzorială. Domnul Adamescu a lucrat 29 de ani în învăţământ, la şcoala de nevăzători din Cluj. S-a retras în 2004, dar merge în fiecare zi la şcoală, unde lucrează la cărţile pe care le scrie, sau se întâlneşte cu elevii. Cunoaşte 5 limbi străine şi a participat la congrese internaţionale.
Având o înclinaţie specială pentru activităţile manuale, Şcoala Populară de Arte nu a făcut decât să îi şlefuiască talentul înnăscut pentru sculptură. Astăzi, are un atelier unde sculptează statuete şi busturi pe care le face cadou. A scris o carte pe care a ales să o lanseze la Tîrgu-Mureş, povestea unui om-fenomen, căruia i se spune „supra-omul”. „Înfruntând Viaţa” este autobiografia unui om extraordinar care, deşi rămas fără auz şi vedere, a izbutit prin ambiţie, credinţă şi sete de cunoaştere să învingă destinul. Cartea are peste 200 de pagini şi este un omagiu adresat tuturor celor care l-au îngrijit şi au contribuit la dezvoltarea lui Vasile Adamescu. ( surse: hotnews.ro; dcnews.ro)
BNR a lansat o monedă de argint dedicată aniversării unei biserici de lemn din Maramureş
Luni, 11 februarie curent, Banca Naţională a României (BNR) a pus în circulaţie o monedă din argint dedicată aniversării a 350 de ani de la înălţarea bisericii de lemn “Sfinţii Arhangheli” din satul Rogoz, Maramureş. Moneda a fost pusă în vânzare într-un tiraj de 500 de bucăţi. Reversul monedei redă icoana Sfintei Treimi din absida altarului bisericii Sfinţii Arhangheli din Rogoz şi inscripţiile „monumente de arta medievală creştina”, „Biserica Sfinţii Arhangheli Rogoz” şi anul Înălţării „1663”. (a consemnat Cristina Roman)