Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 3176

Ştiri externe pe scurt (februarie 2013)

Tags: ;

Crucea, declarată ilegală în India

Recent, guvernul Indiei a stabilit ca cel mai important simbol religios al umanităţii, Crucea, să fie interzisă în locurile şi proprietăţile publice. Chiar dacă Crucile din ţară există dinainte de această lege absurdă, ele trebuie distruse. Creştinii au protestat împotriva acestei barbarii guvernamentale, însă nu vor putea să împiedice distrugerea Crucilor. Este de aşteptat ca extremiştii să distrugă în scurt timp toate Crucifixele care există, unele dintre ele vechi de secole. Comunitatea creştină din Mumbai şi-a ridicat vocea pentru a critica impunerea acestei legi care califică drept ilegale toate Crucile ridicate pe proprietatea publică.  Autorităţile în goana lor după voturi din partea extremiştilor hinduşi în special, calcă în picioare o comunitate creştină care există de aproape 2000 de ani, de pe vremea Sfântului Apostol Toma. (sursa: doxologia.ro)

Albanezii au distrus mănăstirea „Adormirii Maicii Domnului” din sudul Serbiei

Pe 3 ianuarie uşa a fost zdrobită şi întreg interiorul a fost devastat. Banii strânşi din vânzarea lumânărilor şi a altor obiecte au fost furaţi, iar toate icoanele au fost distruse. Maica Parascheva, în vârstă de 62 de ani spunea: „Ceea ce este îngrozitor este că nu a mai rămas nimic! Toată lumea s-a ridicat datorită unor desene animate cu Mohammed, dar atunci când bisericile şi mânăstirile sunt distruse, nimănui nu-i pasă.” Întrebată dacă ştie cine ar fi putut face una ca asta, Maica Parascheva a spus „Albanezii din Kosovo s-au organizat în aşa fel încât să vină şi să distrugă mănăstirile sârbe din această regiune! Nu e prima dată când se întâmplă aşa ceva. Anul trecut am fost atacată chiar în Vinerea Mare, nu aveam nicio bâtă la mine, cine ştie dacă aş fi putut să mă apăr?!” Mănăstirea este localizată în satul Mrtvica, la 14 kilometri de orăşelul Vladicin Han. Îşi are originea din secolul al IV-lea şi este unul dintre cele mai vechi locuri sfinte din cartierul Vranje. 

 

Mitropolitul Neofit de Ruse este noul Patriarh al Bulgariei

Noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei a fost ales şi întronizat duminică în Catedrala ”Alexandr Nevsky” din Sofia. Mitropolitul Neofit de Ruse, în vârstă de 68 de ani, a fost ales în demnitatea de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din ţara vecină de Colegiului Naţional Bisericesc, în urma a două tururi de scrutin, obţinând în cel din urmă tur 90 de voturi, spre deosebire de contracandidatul său, Mitropolitul Gavriil de Loveci, care a întrunit doar 47. Tot procesul de alegere a fost transmis în direct de televiziunea naţională bulgară. Întronizarea Preafericitului Părinte Patriarh Neofit a avut loc în Catedrala patriarhală, în prezenţa ierarhilor Sfântului Sinod, a membrilor Colegiului elector, a autorităţilor de stat bulgare, a corpului diplomatic, a reprezentanţilor celorlalte biserici ortodoxe surori şi ai celorlalte confesiuni. (www.basilica.ro

Biserica Mănăstirii istorice Studion, transformată din  nou în moschee

În urma deciziei guvernului de la Ankara, monumentul de importanţă istorică pentru Ortodoxie a fost restaurat şi transformat în moschee. Este pentru a doua oară în istoria mănăstirii când devine moschee, prima astfel de transformare având loc  în 1486, pe vremea sultanului Baiazid al II-lea. Mănăstirea Studion, aăaturi de alte biserici precum Catedrala Sfânta Sofia şi Biserica Vlaherne, este una dintre cele mai renumite biserici din Constantinopol, capitala Imperiului Bizantin. Mănăstirea se află în partea sudică a oraşului, în apropiere de Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.Din punct de vedere istoric, mănăstirea este cea mai importantă din oraş. Vieţuitorii mănăstirii erau cunoscuti sub denumirea de "studiţi". Cu toate că Mănăstirea Studion a fost abandonată de mai bine de jumătate de mileniu, rânduielile şi cultul acesteia au fost luate drept model de către călugării din Sfântul Munte Athos, precum şi de multe alte mănăstiri ortodoxe din lume. Mare mărturisitor al ortodoxiei în persecutiile iconoclaste de la începutul veacului al IX-lea, Sfântul Teodor Studitul a rămas în amintirea Bisericii ca re-organizatorul vieţii monahale din Bizanţ. Ca ascet şi om de acţiune doctrinară, Sfântul Teodor Studitul a creat o teologie ascetică complexă, în care găsim aplicată chintesenţa doctrinară a unor mari personalităţi ale spiritualităţii răsăritene, ca Sfântul Vasile cel Mare , Sfântul Ioan Scărarul, Sfântul Maxim Mărturisitorul. (sursa: crestinortodox.ro) 

Republica Moldova şi legislaţia de tip secular

„Biserica Ortodoxă Rusă observă în unele prevederi stipulate de Legea privind egalitatea de şanse pericol pentru integritatea morală şi spirituală a societăţii. Acest document poate fi utilizat pentru restricţionarea criticii homosexualităţii, interzicerea calificării comportamentului homosexual drept un păcat. Legea interpretează foarte larg noţiunea de discriminare, neluând în consideraţie viziuni religioase tradiţionale”, a afirmat Patriarhul rus la prima şedinţă solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ruse, care a avut loc la începutul lunii februarie la Moscova. Totodată Patriarhul Kirill a informat Soborul Arhieresc că anul trecut în Republica Moldova s-a format grupul de iniţiativă al tinerilor care s-au adresat către Ministerul Justiţiei pentru înregistrarea cultului satanic. „Adresările de acest gen au devenit posibile ca urmare a adoptării unei noi legi privind cultele religioase. Mitropolia de la Chişinău în repetate rânduri s-a adresat la Guvernul Republicii Moldova cu propunerea de a opera unele modificări, însă nici una dintre cerinţele enoriaşilor nu a fost luată în considerare şi, prin urmare, se constată un precedent periculos”. (sursa: www.ortodoxia.md)

Ameninţări contemporane la adresa Bisericii

     Într-un articol postat pe site-ul american Charisma News, pastorul Joseph Mattera a identificat mai multe potenţiale ameninţări la adresa rolului Bisericii, ca urmare a instituirii în ultimele decenii a statului secular, umanist. Prima ameninţare este înmulţirea limitărilor libertăţii religioase. Instituţii şi organizaţii vor încerca să cenzureze mesajele religioase din spaţiul public. Aceasta va conduce la interzicerea folosirii acelor pasaje biblice care condamnă anumite păcate, aşa cum se întâmplă deja în Canada. Acolo, este legal ca predicile împotriva homosexualilor să fie cenzurate. O altă ameninţare este o monitorizare mai atentă a liderilor religioşi şi mesajelor transmise de către aceştia, astfel încât ele să fie influenţate şi direcţionate spre specificul unui stat secular. Se va dori diminuarea rolului Bisericii, caracterizată de Karl Marx ca fiind acest” opium pentru mase”. În strictă legătură cu aceasta, este şi tendinţa spre o susţinere crescândă a universalismului, a căsătoriilor gay şi a „teologiei gay". Tot mai mulţi predicatori care doresc să fie acceptaţi social se vor îndepărta de adevărul biblic şi vor predica „un fel de sincretism, învăţând chiar despre apocatastază". 

Exceptarea Bisericii de la plata impozitelor devine tot mai greoaie. In SUA, de exemplu, fiecare parohie trebuie să completeze anual un formular de exceptare, în lipsa acestuia, fiind nevoite să reia toată procedura legală prin care să li se permită neplata impozitelor. O realitate a zilelor noastre este şi creşterea ameninţărilor teroriste, care duc adesea chiar la martirajul religios. Aceasta este consecinţa directă a unei generaţii crescute şi educate într-o „cultură a morţii”, fie că aceasta este manifestată prin jocuri violente sau milioane de avorturi. Dezastrele şi catastrofele naturale nu sunt privite de societatea seculară ca un rezultat al păcatului, ca semn al Scripturii despre vremurile din urmă, ci umaniştii consacră aşa numita „încălzire globală”. Mai mult ca oricând Biserica ar trebui să schimbe cursul istoriei prin rugăciune stăruitoare, post, protest şi neacceptare a legilor anti-creştine. Criza financiară, rata mare a şomajului, nesiguranţa zilei de mâine pot cauza adevărate „războaie de secesiune”, iar Biserica poate salva omenirea ducând mesajul Bibliei la sufletul noii generaţii, care să fie crescute cu curajul de a fi consecventă credinţelor religioase în ciuda consecinţelor politice. (a consemnat Cristina Roman; sursa: charismanews.com)

Premieră ecumenică: protestanţii şi catolicii îşi recunosc unii altora botezurile

Biserica Catolică din Statele Unite ale Americii a făcut un pas decisiv marţi, pentru îmbunătăţirea relaţiilor ecumenice cu un grup de confesiuni protestante: cele două părţi au anunţat că intenţionează să semneze un acord prin care să-şi recunoască oficial, în premieră, botezurile unii altora. Confesiunile protestante care vor semna acordul sunt Biserica Prezbiteriană, Biserica Creştină Reformată din America de Nord şi Biserica Unită a lui Christos. Acordul, numit „Acord comun de recunoaştere mutuală a botezului" va fi semnat într-o ceremonie ce va avea loc în Texas, în timpul întâlnirii naţionale a reprezentanţilor bisericilor creştine din America. Discuţia, care durează de şapte ani, a concluzionat că Biserica Catolică recunoaşte botezurile efectuate o singură dată, de un preot sau pastor hirotonit, în apă curgătoare şi folosind expresia biblică „în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh". (sursa: Huffigon Post prin semneletimpului.ro)

Vatican: Biserica Catolică nu înţelege pe deplin problemele tinerilor de azi

Conform unei ştiri preluate de pe Religion News, Ministrul de Cultură al Vaticanului a avertizat  că Biserica Catolică riscă să piardă generaţiile viitoare dacă nu învaţă să înţeleagă tinerii, limbajul şi cultura lor. Consiliul Pontifical pentru Cultură a invitat mai mulţi sociologi experţi web şi teologi la o dezbatere de trei zile, cu uşile închise, pentru a studia „culturile emergente ale tinerilor", programată între 6 şi 9 februarie. „Continuăm să dăm aceleaşi răspunsuri, pe care le-am tot dat în ultimii 500 de ani," a declarat rev. Melchor Sanchez de Toca, subsecretar în cadrul Departamentului de Cultură al Vaticanului. El a precizat că problemele tineretului din biserică nu sunt doar „cantitative"- evidenţiate printr-o scădere a indicatorilor cheie (botez şi participare la biserică), ci şi „calitative" - care să răspundă la căutarea după sens a tinerilor.

Un studiu al Pew Forum pe care şi noi l-am expus în articolul privind creşterea numărului ateilor (link), se arată că unul din trei americani cu vârsta între 18-29 de ani se consideră ne-afiliat religios. Cardinalul Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliul Pontifical pentru Cultură şi unul dintre favoriţii la scaunul papal, crede că: „astazi cultura tinerilor nu se caracterizează doar prin individualism, hedonism şi superficialitate, ci diversitatea sa are şi seminţe surprinzătoare de autenticitate şi rod bun.” (sursa: religionnews.com) 

Şcolile virtuale atrag familiile religioase
 
Educarea copiilor la domiciliu a fost, timp de mulţi ani, o soluţie îmbrăţişată de părinţii americani care doreau să îşi protejeze copiii de expunerea la limbajul obscen, de îmbrăcămintea indecentă, de presiunea anturajelor sau alte comportamente nepotrivite care se întâlnesc în şcoli. Astăzi, o nouă tendinţă se face din ce în ce mai evidentă: apelul la educaţia online oferită de şcolile publice. Statul american Florida a fost primul care a încercat noua formă de învăţământ, în anul 1996. De atunci, numărul elevilor de la grădiniţă la clasa a 12-a înmatriculaţi la această formă de învăţământ a crescut de la 50.000 la 270.000 de elevi, potrivit unui raport  citat de Religion News. Sistemul de învăţare online diferă de homeschooling din mai multe puncte de vedere: face parte din sistemul public de învăţământ, foloseşte profesori atestaţi de stat, aplică teste acreditate, urmează o planificare standardizată şi foloseşte sistemul de notare clasic. (sursa: religionnews.com prin semneletimpului.ro)
18-02-2013


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu