În contextul îngrijorării provocate de creșterea, inclusiv în România, a riscului de contaminare cu coronavirusul Covid–19, Patriarhia Română face apel la respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătății și de celelalte autorități abilitate (spălarea riguroasă a mâinilor și a feței cu apă și săpun, acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse și strănut, dezinfectarea obiectelor și suprafețelor frecvent utilizate etc.).
În acelaşi context temporar, din punct de vedere liturgic și duhovnicesc, Patriarhia Română face următoarele recomandări:
Toate cele precizate mai sus constituie măsuri excepţionale temporare, fiind îngăduite de Biserica Ortodoxă Română, ca adaptare în situaţie de epidemie.
Biserica Ortodoxă Română îi îndeamnă pe toți credincioșii săi la rugăciune, calm şi speranţă, solidaritate și responsabilitate, cerându-I Milostivului Dumnezeu ocrotirea și binecuvântarea Sa, deoarece, în primă şi ultimă instanţă, El este Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre, iar sănătatea, viaţa şi mântuirea sunt darurile Sale, pe care noi însă trebuie să le cultivăm cu credinţă, speranţă şi iubire. - Biroul de Presă al Patriarhiei Române
Nota redacției: Facem un apel la toți frații ortodocși să fie o dovadă vie de bună-credință și de iubire față de Biserică, să nu cadă în capcana vrajbei și denigrării, a cuvintelor grele și a jignirilor la adresa decidenților din fruntea Bisericii noastre. Biserica a făcut din dragoste și din purtare de grijă un pogorământ temporar, într-o situație de o gravitate fără precedent. Suntem în pragul Postului Mare și numeroși sunt credincioșii care doresc să pornească urcușul spre Înviere spovediți și împărtășiți, așadar preocuparea tuturor pentru felul în care se primesc Sfintele Taine este justificată cu atât mai mult în aceste zile. Este adevărul dincolo de orice demonstrație că Sfânta Împărtășanie este Trupul și Sângele Domnului, că nu poate face decât bine celui care o primește pregătit și dezlegat fiind. Sfintele icoane, de asemenea, poartă în ele harul primit prin sfințire, dar câte dintre ele rămân neatinse de foc de exemplu?... Afectele materiei, prorietățile ei, rămân aceleași în cazul obiectelor bisericești precum sunt icoanele, ceea ce face să nu fie septice în sine, deși sunt purtătoare de har. Așadar, să nu transformăm credința noastră puternică într-o ispitire a lui Dumnezeu, câtă vreme nu știm decât lucruri îngrijorătoare și înfricoșătoare despre transmiterea exponențială a noului coronavirus. În plus, haideți să ne unim în a sublinia că împărtășania din cadrul Sfintei Liturghii se va face în continuare cu aceeași linguriță pentru toți. Numai Sfânta Împărtășania pentru bolnavi, pregătită în Joia Mare, se poate da la cerere, celor pregătiți prin spovedanie și dezlegați de preot, cu linguriță de unică folosință, ceea ce este deja o practică, iar nu o inovație sau compromis al Bisericii. Nici credința slabă nu trebuie cocoloșită, dar nici haiducia duhovnicească nu poate fi salvatoare. Ascultarea nu greșește!
EDITARE ULTERIOARĂ: Comunicatul de mai sus a fost urmat a doua zi de explicațiile Părintelui Patriarh. Citiți și Cuvânt pastoral pentru întărirea în credinţă şi în comuniune euharistică – Patriarhul Daniel