Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 6293

CEDO şi libertatea religioasă - o piatră de temelie la drumul către o societate secularizată

Tags: CEDO; libertate religioasa; drepturile omului; homosexualitate; secularizare;
CEDO şi libertatea religioasă - o piatră de temelie la drumul către o societate secularizată

BBC informează că, în data de 15 ianuarie a.c., Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a adoptat decizii prin care a validat dreptul angajatorilor de a limita libertatea de exprimare religioasă la locul de muncă atunci când aceasta intră în conflict cu legile privind egalitatea de şanse. Hotărârile CEDO au fost imediat criticate de Vatican prin vocea arhiepiscopului Dominique Mamberti, ministru de externe.

În trei din cele patru procese, câştig de cauză au avut companiile care şi-au concediat angajaţii pentru că şi-au exprimat identitatea religioasă la locul de muncă. Este vorba despre o asistentă medicală care purta în timpul serviciului un crucifix (angajatorul a somat-o să renunţe la el pe motiv că „nu este igienic”...), despre o doamnă ofiţer de stare civilă care a refuzat să oficieze căsătorii între persoane de acelaşi sex şi despre un psiholog care a refuzat, de asemenea, să acorde consiliere cuplurilor gay. Toate aceste persoane sunt din Marea Britanie.

Singura care a avut câştig de cauză din partea CEDO a fost o angajată a unei companii de curse aeriene, care a fost concediată pentru că a refuzat să renunţe la purtarea la gât a unei cruciuliţe din argint. CEDO a decis că instanţele judecătoreşti din Marea Britanie nu au acordat reclamantei dreptul legal la exprimare religioasă, dispunând acordarea unei despăgubiri, cu argumentaţia că pandantivul crucifix era „prea discret” pentru a prejudicia imaginea companiei. La scurt timp după începerea procesului, compania de transport şi-a modificat regulamentul intern permiţând purtarea simbolurilor creştine.

În celelalte trei cazuri, CEDO a motivat că prioritar este tratamentul egal faţă de homosexuali şi nu libertatea religioasă, precizând că angajatorii ar putea chiar obliga prin contract angajaţii să accepte o politică de ignorare a vederilor religioase în faţa unei „politici rezonabile” faţă de homosexuali. Firmelor li se va permite să solicite la angajare chestionare prin care aplicanţii pentru un job să îşi exprime convingerile religioase şi poziţia faţă de homosexuali în cazul în care jobul le-ar cere să le ofere acestora diverse servicii.

Adepţii secularismului consideră că a da o atât de mare importanţă simbolurilor religioase, în detrimentul egalităţii de şanse, este o optică „de modă veche”. Judecătorul John Laws de la Curtea de Justiţie a Marii Britanii susţine că religia este o „chestiune de opinie personală” care nu ar trebui folosită ca bază pentru a construi legi, iar o legislaţie prea protectivă pentru convingerile religioase ar fi „iraţională, dezbinătoare şi arbitrară”.

La Radio Vatican, citat de religionnews.com, ministrul de externe al Vaticanului a protestat faţă de deciziile nefavorabile ale CEDO subliniind că „libertatea religioasă a devenit o chestiune complexă şi de conştiinţă în societatea europeană marcată de creşterea diversităţii religioase şi secularism...Oamenii au dreptul să îşi apere libertatea de conştiinţă”.

(a consemnat Cristina Roman)

19-01-2013
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu