Propunerile ierarhilor români pentru aniversarea a 30 de ani de la căderea regimului comunist
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit luni în şedinţă de lucru la Patriarhie. Printre hotărârile adoptate, ierarhii români au propus organizarea de evenimente cu prilejul aniversării a 30 de ani de la căderea regimului comunist din România, privind comemorarea jertfei creștinilor care și-au sacrificat viața în decembrie 1989 și în timpul regimului comunist pentru libertatea și demnitatea poporului român.
Comunicatul integral:
În ziua de 30 septembrie 2019, în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul ședinței s-a hotărât:
Completarea Programului-cadru „2020 – Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”. Această completare se referă la repere tematice teologic-educaționale, culturale și mediatice, menite să reflecte mai bine cele două teme, omagială și comemorativă, în activitatea unităților de cult ale Patriarhiei Române.
Organizarea de evenimente și acțiuni cu prilejul aniversării a 30 de ani de la căderea regimului comunist din România, privind comemorarea jertfei creștinilor care și-au sacrificat viața în decembrie 1989 și în timpul regimului comunist pentru libertatea și demnitatea poporului român.
Evidențierea, de asemenea, a modului responsabil în care Biserica Ortodoxă Română a folosit libertatea dobândită după căderea regimului comunist pentru a mărturisi prin cuvânt și faptă Evanghelia iubirii milostive a lui Hristos, prin întreaga sa lucrare misionară, educațională, social-filantropică și edilitară. - Biroul de Presă al Patriarhiei Române
CERT Transilvania: Adoptă un bunic din Munții Apuseni!
Părinții le oferă acum foarte multe lucruri materiale copiilor, însă celor mici le lipsesc bucuriile sufletești, pe care le pot găsi în casele izolate din Munții Apuseni, la gura sobei sau sub streașina unui brad, scrie Ziarul de Cluj. Asociația CERT Transilvania le propune clujenilor un proiect de suflet: cei care nu au bunici pot „adopta” unul din satele de munte sau pot fi adoptați de vârstnicii la care pot merge cu copiii în timpul liber. Proiectul este reciproc avantajos: persoanele în vârstă câștigă o nouă familie, scapă de singurătate, iar tinerele familii cu copii le pot oferi celor mici și o altfel de educație, în mijlocul naturii, departe de tehnologie, aproape de sufletele vârstnicilor. La vârstnicii din Munții Apuseni nu trebuie să mergeți pentru opere de caritate, mai scrie ziarul. Ei nu se plâng de probleme și de neajunsuri. Au nevoie doar de companie și se va dovedi că și noi, ceilalți, avem nevoie de ceea ce pot ei oferi: înțelepciunea și dragostea unei naturi umane nedenaturate. Horea Chirteș, manager de proiecte la CERT Transilvania, a explicat că întâlnirile sale cu acești vârstnici care toată viața au trăit departe de lume le lasă o amprentă de neuitat celor care le calcă pragul. „Dacă copiii din oraș vor ajunge acolo și vor vedea și copii care trăiesc altfel, poate vor aprecia mai mult ceea ce au și poate vor dori să ajute acei copii la rândul lor. Trebuie să creștem o generație care să empatizeze cu semenii care au nevoie de ajutor”, a declarat Horea Chirteș. Acesta a evocat câteva portrete de bătrâni din Apuseni: „o doamnă în vârstă de 80 de ani, care scrie și recită poezii”; „un domn mai în vârstă căruia îi decedase soția de vreo zece ani și ne spunea cât de mult îi lipsește și i-am făcut o surpriză de Crăciun, ne-am dus la colindat 30 de colegi”; „o doamnă de 105 ani care își aduce foarte bine aminte tot ce era în trecut, dar mai uită perioadele apropiate și are un umor aparte” – „am sărbătorit-o, ne-am dus și la dânsa cu invitați de la Filarmonică, i-am cântat, i-am urat «La mulți ani!»”. Cei care vor să facă un lucru ziditor pentru copiii lor și ei înșiși pot contacta Asociația CERT Transilvania pe site sau pe Facebook.
Regina mamă Elena,o personalitate luminoasă
Se cuvine în aceste zile să ne îndreptăm atenția către personalitatea Reginei Elena, mama fostului Rege Mihai I al României. Prilejul acestei reamintiri este, desigur, aducerea în țara noastră a osemintelor sale și înhumarea lor în cripta regală de la Curtea de Argeș, alături de rămășițele pământești ale celorlalți membri ai familei regale. În general, viața acestei regine nu este foarte cunoscută, ea nedorind să fie prea mult în centrul atenției, ci preferând discreția. În același timp, evenimentele istorice la care a fost martoră și întâmplările propriei vieți au ținut-o departe de ceea ce se întâmpla pe scena politică a României. A avut o copilărie ca o adevărată prințesă din basme, dar neșansa ei ca persoană adultă a fost de a trăi într-o perioadă istorică în care marile dinastii regale se prăbușeau sub presiunea nazismului sau a comunismului. A fost martoră la abdicarea forțată a tatălui, a soțului, a fratelui și a fiului ei.
A venit pe lume la 2 mai 1896 la Palatul Tatoi de lângă Atena. A fost fiica Regelui Constantin I al elenilor și a Reginei Sofia a Prusiei. La naștere, a primit titlul de principesă a Elenilor și a Danemarcei. A fost soția Regelui Carol al II-lea și mama Regelui Mihai I al României. A murit la Lausanne, în Elveția, la 29 noiembrie 1982. Viața Reginei-mamă Elena a fost una nefericită, marcată de infidelitățile soțului său, Carol al II-lea, și de abdicarea lui, fapte care au atras divorțul și trimiterea ei în exil. Când Carol al II-lea a rămas în străinătate cu Elena Lupescu, în 1925, principesa Elena s-a ocupat de educația fiului ei, devenit moștenitor al tronului. La reîntoarcerea lui Carol și uzurparea tronului fiului său (în vara lui 1930), a urmat o perioadă grea, de doi ani, în care nu i s-a permis să se mai ocupe de fiul ei. De altfel, Regele Mihai spunea într-un interviu că atunci când avea nevoie de sfatul tatălui a fost nevoit să fie sub îndrumarea mamei, iar atunci când avea nevoie mai multă de mamă, nu l-a avut lângă el decât pe tată. În 1932, principesa Elena a fost nevoită să plece din România. S-a stabilit la Florența, în Italia, la Vila Sparta, și i se permitea să vină în țară doar două luni pe an pentru a sta cu fiul său. Odată cu abdicarea lui Carol al II-lea, în 1940, Ion Antonescu i-a cerut să se întoarcă în țară. Atunci a primit titlul de Regină-mamă și apelativul Majestate. A fost perioada în care a devenit consiliera și confidenta Regelui Mihai. Puterea în stat era deținută însă în totalitate de Ion Antonescu, care în prima parte a guvernării sale a dezlănțuit un genocid împotriva minorității evreiești. Firea blândă și educația ortodoxă primită în copilărie au făcut-o pe Regina Elena să intervină pe lângă Antonescu și, în felul acesta, soarta multor persoane a fost ameliorată. Mult mai târziu, Institutul Yad Vashem i-a conferit titlul de „Drept între popoare”. În urma loviturii de stat de la 23 august 1944, dictatura antonesciană a fost înlocuită (după trei scurte guverne constituționale) de dictatura comunistă. Membrii familiei regale au fost izolați și dați la o parte. După abdicarea forțată a Regelui Mihai, familia regală a trăit în exil. Regina-mamă a trăit la Florența, iar în ultimii ani la Lausanne și la Versoix, în Elveția. Fiul său, Regele Mihai, i-a păstrat mereu o amintire frumoasă, vorbind despre ea cu dragoste și evlavie, educația primită de la mama sa fiind definitorie pentru caracterul și tot parcursul vieții fostului suveran al României. Sursa – Ziarul Lumina
Parohiile din Sibiu vor informa credicioșii cum pot adopta sau lua copii în plasament
Mitropolia Ardealului şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu au demarat o campanie pentru reducerea numărului de copiii orfani și abandonaţi, semnalează Agenția Basilica.ro. Campania are în vedere promovarea profesiei de asistent maternal, plasamentul familial şi adopţia copiilor instituţionalizaţi, abuzaţi sau părăsiţi.
„Ne angajăm să promovăm, prin toate parohiile noastre, măsurile de plasament de tip familial în vederea reducerii numărului de copii instituționalizați și prevenirea instituționalizării; să promovăm măsuri de prevenire a separării copiilor de propria familie prin sprijinirea acestora, să prevenim, pe cât posibil, riscul de excluziune socială”, transmite ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, într-un comunicat. Colaborarea vizează închiderea centrelor de plasament din judeţul Sibiu, obiectiv care a fost asumat la nivel național de Ministerul Muncii și Justiției Sociale cu termen de realizezare până la finele anului. „Această campanie de promovare a alternativelor familiale are un singur scop: să oferim dragoste tuturor copiilor care au această nevoie de afectivitate, care sunt lipsiţi de un cămin, de un mediu familial. De fapt, noi facem asta pentru copiii noştri”, a declarat directorul DGASPC Sibiu, Laura Camelia Vîlsan, citată în comunicatul publicat de mitropolie. Mai multe detalii la http://www.dasib.ro/ şi pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/DGASPC-Sibiu-1508516812705176.
Mitropolia Clujului deschide o școală ortodoxă cu cantină socială pe str. Al. Odobescu
Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului anunță că face pași pentru deschiderea, la Bistrița, a Centrului Socio-Educațional ”Grigore Pletosu” într-o clădire monument istoric, în care a funcționat până nu de mult Liceul de Muzică”Tudor Jarda”. Clădirea este amplasată în Bistrița pe strada Alexandru Odobescu, nr. 4, în apropierea Bisericii “Sf. Trei Ierarhi”. Datează din secolul al XX- lea, fiind monument istoric de categoria B, funcționând încă din anii 90 ca gazdă a Licelui de Muzică. Numit după primul protopop al Bistriței, preotul Grigore Pletosu, Centrul se înscrie în viziunea mai largă a Mitropoliei Clujului cu privire la grija permanentă pentru o educație de calitate. Sub cupola așezământului educațional va fi și sediul Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși Bistrița. Principalul scop al proiectului este acela de a consolida latura educațională, socială și morală, spune preotul Tudor Mudure: ”Considerăm că niciun efort nu este prea mare pentru acest scop, pentru că noi, ca reprezentanți ai Bisericii, dincolo de a fi în slujba lui Dumnezeu, lucrăm pentru oameni și pentru o societate puternică. Nu pot încheia fără a face referire din nou la textul Sfintei Scripturi, unde înţeleptul Solomon spunea să-i deprindem pe tineri cu purtarea pe care trebuie s-o aibă; chiar când vor îmbătrâni nu se vor abate de la ea (Pilde 22, 6).” Sursa – Timp Online
Linkuri la știri:
Pr. Constantin Sturzu - Vreți normalitate, amintiți-vă de referendum - Stiripentruviata
Editura Basilica - Mihai Eminescu, patriot român și om universal - Basilica