Pastoraţia părinţilor şi a copiilor în atenţia Bisericii în anul 2020
Pentru anul 2020 ierarhii români au hotărât să acorde atenţie pastoraţiei părinților și copiilor, promovând în același timp modele de filantropi ortodocși români. Hotărârea a fost adoptată în cadrul şedinţei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române întrunit în toamna trecută la Reședința Patriarhală, sub președinția Patriarhului Daniel. Ca urmare, Patriarhia a anunţat dubla tematică pentru 2020: „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.
Familia, mereu în atenţia Bisericii. Hotărârea reprezintă o continuare firească a activităţilor pe care Biserica Ortodoxă Română le desfășoară pentru familia creștină, numită adeseori de Patriarhul Daniel „binecuvântare şi icoană a iubirii lui Dumnezeu pentru umanitate”. Preocuparea faţă de integritatea familiei, mai ales sub aspect spiritual, s-a intensificat în timpul actualului patriarh, astfel că în anul 2009 a fost stabilită prin hotărâre de sinod o duminică, prima după 1 iunie, dedicată părinților și copiilor. Anul acesta, Părintele Patriarh Daniel i-a îndemnat pe părinţi „să acorde mai mult timp copiilor, să-i ajute să cultive credinţa, speranţa şi dragostea, libertatea de a face binele, nu răul, să aducă bucurie celor din jurul lor, să prețuiască spiritualitatea şi tradiţiile poporului român, oriunde s-ar afla”. Pentru că familia trebuie să facă faţă multiplelor provocări şi crize din societatea contemporană, sinodul Bisericii Ortodoxe Române a apărat cu fermitate instituţia sacră întemeiată de Dumnezeu în Rai şi a expus punctul de vedere ortodox prin diferite pastorale sau enciclice.
Pastoraţia copiilor şi părinţilor din diaspora. Interesul Bisericii faţă de educaţia pastorală a părinţilor şi copiilor se poate vedea şi în atenţia acordată proiectelor catehetice demarate în diaspora românească, a cincea cea mai mare din lume. În ultimii ani, Patriarhia a organizat două proiecte de formare pentru „Şcoala de duminică” în eparhiile cu cel mai mare număr de români – Italia, Spania şi Portugalia – în vederea dezvoltării unor proiecte integrate care să răspundă mai bine necesităţilor spirituale ale familiilor aflate în afara graniţelor ţării. La acestea se adaugă şi pastoraţia specifică contextului occidental aplicată de ierarhii români din diaspora. Pe lângă şcolile de duminică, taberele de vară reprezintă o altă modalitate concretă de misiune deoarece episcopii participă la aceste activităţi recreative împreună cu tinerii şi familiile lor. - Basilica
90.000 de Catehisme distribuite în Hunedoara
Fiecare familie ortodoxă din județul Hunedoara primește gratuit din partea Episcopului Gurie un Catehism (Învățătură de Credință Creștină Ortodoxă) prin proiectul „de suflet” al ierarhului, intitulat „Să ne cunoaștem credința!”. Fiecare carte poartă o dedicație personalizată adresată familiei destinate, scrisă de mână, și este semnată de Episcopul Devei și Hunedoarei. Distribuirea Catehismelor a fost o primă etapă a proiectului. În cea de-a doua etapă, ierarhul dorește să ofere și câte un „Nou Testament cu Psalmii” fiecărei familii din eparhie. Distribuirea cărților se face prin parohii. Fiecare preot paroh întocmește o listă cu toate familiile din parohie. Acțiunea intitulată „Nicio casă fără Catehismul Ortodox” a fost semnalată în Ziarul de Roman.
Elevi de la şcoli din Bucureşti - informaţi privind problematica drogurilor
Elevi din mai multe unităţi de învăţământ din Bucureşti vor fi informaţi privind riscurile consumului de droguri, iar părinţii - referitor la simptomatologia manifestată la un consumator de substanţe interzise, printr un program ce se va derula din octombrie anul acesta până în iunie 2020. Fiecare unitate de învăţământ din Bucureşti va avea un delegat care va monitoriza modul de implementare a programului la nivelul şcolilor", a spus inspectorul şcolar general, Ioana Mihaela Neacşu, cu prilejul semnării acordului. Ea a menţionat că programul va cuprinde mai multe componente: No drugs revolution, „Tinerii şi propriile lor valori'' şi elaborarea unui îndrumar privind prevenirea consumului de droguri, care va fi destinat profesorilor diriginţi. „E foarte important să învăţăm părinţii să identifice simptomatologia consumului de droguri la adolescent. (...) Vom pune la dispoziţia tuturor părinţilor şi a profesorilor materiale realizate în cadrul acestui proiect de specialişti în domeniu. (...) Vom elabora un îndrumar metodologic pe care l vom pune la dispoziţia tuturor profesorilor diriginţi din Bucureşti, instructajul, discuţiile cu elevii se vor face în ora de dirigenţie", a explicat Neacşu. Potrivit acesteia, componenta „Artă contra drog" a programului se va derula în teatre, unde vor fi invitaţi elevi şi părinţi cărora li se va face o informare pe tematica drogurilor, iar ulterior vor viziona un spectacol. „Nu toate clasele din toate şcolile vor fi implicate în toate cele trei componente ale programului, (...) dar, elaborând aceste materiale, le vom pune la dispoziţia tuturor profesorilor diriginţi", a subliniat Neacşu. Ea a dat asigurări că proiectul va continua şi după anul 2020. Conform IŞMB şi CIADO, sesiunile de informare „Tinerii şi propriile lor valori'' vor avea loc în 72 de unităţi de învăţământ. „Cei 650.000 de consumatori ocazionali din România, deci discutăm despre consumatorii cu drogurile recreaţionale, îmi pot influenţa masiv nonconsumatorii şi grupurile vulnerabile deocamdată nonconsumatoare", a spus directorul executiv al CIADO, Gigel Lazăr. – Ziarul Lumina
S-a lansat proiectul Casa Elisabetei Rizea
Sub patronajul Casei Regale a României, la Palatul Elisabeta s-a lansat proiectul Casa Elisabeta Rizea (CER), prin care se dorește consolidarea și renovarea casei în care au locuit soții Rizea. Totodată, se urmărește realizarea, în etape, a unui ansamblu memorial, care să includă o clădire administrativă, un corp multifuncțional, pentru găzduirea unei expoziții permanente și desfășurarea de simpozioane și alte evenimente dedicate rezistenței anticomuniste din munți, în final un amfiteatru de vară și un foișor. Proiectul nu este deloc unul ușor, întrucât în depresiunea Corbi-Nucșoara apar destul de des alunecări de teren, iar casa Elisabetei Rizea este chiar pe drumul care urcă spre lacul Nucşoara-Învârtita, în zona cu panta cea mai mare, puțin mai jos de locul unde a fost casa familiei Arnăuțoiu (iar astăzi, oarecum ironic, este postul de poliție). De altfel, terenul alocat proiectului are o diferență de nivel de zece metri.
Scopul acestei inițiative este și acela de a onora memoria unor oameni care și-au riscat viața și au îndurat chinuri cumplite pentru libertate, dar și de a contribui la educația și bagajul de cunoștințe al tinerei generații. Nu în ultimul rând, se dorește atragerea mai bine a atenției Occidentului și a lumii întregi asupra unor realități dramatice care încă nu sunt bine cunoscute, după cum a afirmat principele Radu. În proiect (care a fost pus la punct un an întreg înainte de a fi lansat) sunt implicaţi numeroși oameni, toți voluntari: geologi, arhitecți, juriști, membri ai familiei Rizea. Finanțarea se face prin subscripție publică, într-un sistem foarte simplu de contribuții online. Implicarea Casei Regale vine în contextul în care regele Mihai i-a vizitat pe soții Rizea, a participat împreună la o șezătoare și chiar a dormit în casa lor! O jumătate de secol mai târziu, după decembrie 1989, regele Mihai s-a reîntâlnit cu simbolul feminin al rezistenței anticomuniste și nu mică a fost emoția de ambele părți… Azi, amândoi au trecut la cele veșnice, dar uitarea nu se va așeza peste numele nici unuia dintre ei. – Ziarul Lumina
Cuvintele Patriarhului către tineri despre credință, nădejde și dragoste
Sfânta Sofia, cinstită de ortodocși în data de 17 septembrie, și-a botezat cele trei fiice cu numele celor trei virtuți creștine: Pistis (Credință), Elpis (Nădejde) și Agapis (Dragoste). În contextul serbării acestor mucenițe vă aducem în atenție cuvintele Patriarhului Daniel despre credință, nădejde și dragoste, adresate tinerilor la ITO 2019 Craiova. Tema întâlnirii internaționale de la Craiova a fost „Cu toţii suntem un Potir! Credinţă, nădejde şi dragoste”.
Credința: „Credinţa în Dumnezeu, nădejdea şi dragostea constituie trăsăturile fundamentale ale vieţii creștinului”. „Credinţa nu se poate manifesta fără nădejde şi fără dragoste. Creștinul crede, speră şi iubeşte în același timp”. „Credinţa este capacitatea spirituală a omului de a vedea cu ochii sufletului şi de a simţi cu inima prezenţa lui Dumnezeu în creaţie şi lucrarea Sa în viaţa oamenilor”. „Credinţa nu este doar o convingere intelectuală că Dumnezeu există undeva în ceruri, ci credinţa este începutul unei noi relaţii sau legături a omului credincios cu Dumnezeu Creatorul şi Mântuitorul lumii”.
Nădejdea: „Speranţa sau nădejdea creştină creşte şi aduce roade prin conlucrarea omului cu Dumnezeu”. „Nădejdea este un dar oferit de Dumnezeu omului, un dar care însă trebuie cultivat. Creştinul are datoria de a lupta, mai ales de la vârsta tinereţii, împotriva a tot ceea ce-l poate împiedica să iubească pe Dumnezeu şi pe semenii săi”. „Rugăciunea şi mai ales Sfânta Euharistie ne dăruiesc puterea de a simţi, prin credinţă şi speranţă, arvuna Învierii, adică biruința iubirii asupra însingurării”.
Dragostea: „Ceea ce-l aseamănă cel mai mult pe om cu Dumnezeu este virtutea iubirii smerite şi darnice”. „Într-o lume secularizată şi aflată în permanentă schimbare, tinerii au nevoie să simtă iubirea darnică a lui Dumnezeu şi a Bisericii pentru ei”. „Dragi tineri, prin credinţă, speranţă şi iubire voi deveniţi un Potir al bucuriei, dar şi apostoli sau misionari ai Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos, când cultivaţi iubirea sinceră în familie, în prietenie, în parohie, în eparhie, în societate şi în toate întrunirile ortodoxe naţionale şi internaționale, spre bucuria Ortodoxiei întregi şi comuniunea între popoarele lumii”. - *Extrase din cuvântul Patriarhului Daniel rostit la ITO 2019 intitulat „Tinerii sunt binecuvântare şi bucurie pentru popor”.
Linkuri la știri:
Sfințire biserică, hram și ceremonia predării torței la ITO 2019 - Basilica
Rămășițele Reginei Elena, repatriate în România - Basilica