Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
CĂRŢI NOI / Produse noi. PROMOTIINr. vizualizari: 10622

Mărturie în cuvânt şi chip - Vocabular al credinţei şi vieţii spirituale (3 vol.) - Olga Greceanu (CARTE)

Tags: dicţionar;

    Editura Instit. Biblic al B.O.R., 856,50 RON, 1272 pagini

     Comandă cartea prin librăria online

       Vol. I - A-E, Vol. II - F-M, Vol. III - N-Z

      Cartea este un Dicţionar Biblic Ortodox
     Olga Greceanu s-a afirmat în secolul trecut (1890-1978) ca personalitate dăruită de Dumnezeu cu mulţi talanţi, dintre care cei mai evidenţi au fost: cel al picturii, al cuvântului scris şi rostit. A ştiut să facă din trăirea sa creştinească un crez autentic, pe care nu l-a păstrat doar pentru sine, ci, impregnat cu toate sensibilităţile ei artistice, dar şi cu o aleasă formaţie culturală dobândită prin înalte studii în ţară şi străinătate, l-a făcut cunoscut doritorilor de frumos şi de spiritualitate ortodoxă. În ţară era apreciată de artişti precum Cella Delavrancea, Camil Ressu; Nicolae Steindhardt o menţionează în Jurnalul fericirii, iar Petru Comarnescu o asemăna cu Elena Văcărescu şi Martha Bibescu.

      Demersul său s-a concretizat într-o lucrare de proporţii, care în manuscris numără opt volume, impresionantă atât prin conţinut, cât şi prin înfăţişare, o adevărată încununare a întregii sale opere. Cele peste 1400 de articole însoţite de 500 de desene, de-a lungul celor aproape 2250 de pagini de manuscris, se oferă cititorilor într-un mod elaborat, un stil elegant, dar şi catehetic. Cine mai credea că în vremurile noastre se mai pot scrie cărţi asemenea vechilor manuscrise medievale, pe care le admirăm astăzi ca pe surse de învăţătură, dar şi comori artistice inegalabile? Şi totuşi lucrarea Olgăi Greceanu mărturiseşte că, prin răbdare şi talent, adevărul şi frumosul se pot îngemăna, spre slava lui Dumnezeu şi folosul nostru. Autoarea „a căutat să ofere o mărturisire creştină integrală, plasând imaginea în spatele textului, pentru a sublinia astfel că nu este suficient un act de cuvântare pentru auzire, ci este nevoie şi de o mărturisire din «arătare» pentru vedere”, după cum surprinde Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Cuvântul înainte la Dicţionarul Biblic al Olgăi Greceanu.

       Impresionat de frumuseţea lucrării, ştiind şi starea materială precară cu care se confrunta Olga Greceanu, patriarhul Justinian a cumpărat de la autoare, în 1963, Dicţionarul Biblic Ortodox pentru Biblioteca Patriarhiei pe care el o reorganizase în anul 1959. Aici manuscrisul s-a odihnit, aşteptând lumina tiparului, până în 2011, când, prin râvna unui colectiv autorizat de cercetători, preţiosul manuscris a fost tipărit cu titlul Mărturie în cuvânt şi chip – Vocabular al credinţei şi al vieţii spirituale, 3 volume, la Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă al Patriarhiei Române. De editarea cărţii – care beneficiază de condiţii grafice de excepţie – s-au îngrijit cu multă trudă Iuliana Mateescu, artist plastic, Arhimandritul Policarp Chiţulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, şi Părintele prof. dr. Ioan Chirilă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, ajutat de numeroşi colaboratori.

      Prin apariţia acestei lucrări unicat în literatura teologică românească, după aproape 50 de ani de la redactarea ei, s-a făcut un act de dreptate şi s-au împlinit cuvintele premonitorii ale autoarei care, referindu-se la nedreptăţile şi interdicţiile regimului comunist, nădăjduia ca operele sale – scrise şi pictate – vor vedea lumina, dar nu în timpul vieţii sale, „ci după ce nu voi mai fi şi se vor stinge toate geloziile şi răutăţile”. Mărturie în cuvânt şi chip îşi aşteaptă deci cititorii, care vor descoperi cu uimire un tezaur de învăţătură biblică şi patristică, note personale, presărate din belşug cu frumoase desene de hărţi, locuri şi personaje care fac din lectură o adevărată bucurie.

03-12-2012
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu
isabela vasiliu-scraba - 01-01-2013:

Iata, trecut-au -din dec 1989- 22 de ani de asa-zis post-comunism in care profitorii comunismului au profitat si de post comunism iar victimele comunismului au ramas tot victime ale acelorasi profitori ai ocupatiei sovietice a Romaniei ciuntite dupa 23 aug. 1944, si, in fine, s-a publicat dictionarul acesta din arhiva ramasa de la Olga Greceanu (din 1978, i.e., dupa un total de 44 de ani!). Felicitari editorilor! Intrebarea este: carui segment de piata ii este adresata o lucrare a carui cost intrece de doua ori pensiile victimelor comunismului, probabil singurii cititori interesati de scrierile si de pictura Olgai Greceanu. Sau se mizeaza pe interesul (inexistent) al cenzorilor ideologici din vremea comunismului care-i toarna ipocrit in post-comunism de dimineata pana seara cu DOAMNE AJUTA? S-a scontat oare pe interesul activistilor PCR din structurile \"de varf\" -cu burse in RFG -, transformati peste noapte in comentatori de doua parale a \"adevarului biblic ca poveste\"? Pe interesul securistilor si informatorilor de Securitate incadrati inainte de 1989 in domeniul ideologic, azi cu pensii de zeci si sute de ori mai mari decat pensiile victimelor totalitarismului ideologic? Minoritarilor (si azi) bine remunerati din bugetul Romaniei, fie ca au, fie ca n-au posturi vizibile in conducerea tarii satelizate? Fostilor gardieni ai temnitelor in care prin schingiuiri si printr-un regim de exterminare prin nehranire si prin frig a fost decimata populatia RPR? Sau doar s-a mimat publicarea pentru ca apoi sa se dea la tocat o lucrare pe care cei care ar dori-o n-o pot cumpara, iar cei care o pot cumpara n-o doresc?

mai mult...
agaton - 01-01-2013:

   Există două moduri în care oamenii se raportează la înaintaşii lor: unii vor să-i omagieze şi să-i cinstească şi atunci ridică monumente, scot ediţii de lux, îi fac acatist şi slujbă, fac simpozioane, celebrări şi pomeniri, adică folosesc „mirul cel mai scump” (asemeni mironosiţelor), adresându-se astfel, într-un fel, direct persoanei cinstite, iar alţii, cum sunteţi dv. şi cum încercăm să fim şi noi, ne adresăm în primul rând celor mulţi (asemeni apostolilor), încercând să le întipărim în minte şi în inimi viaţa şi opera înaintaşilor.
       Aceste două moduri sunt însă complementare. Faptul că a fost editată această carte e un semn bun. Vor urma, cu siguranţă, şi ediţii obişnuite ale ei, aşa cum au apărut şi alte cărţi ale autoarei în ediţii obişnuite (disponibile pe www.agaton.ro)

mai mult...
isabela vasiliu-scraba - 03-01-2013:

Sa inteleg ca este vorba de o \'lucrare uncat\' pentru ca a fost tiparita intr-un singur exemlar si ca editorii s-au gandit ca va urma o editie populara intr-un oarecare tiraj care sa poata fi cumparata si de victimele comunismului cu 269 lei pensie?

agaton - 03-01-2013:

Numai editura va poate informa exact. S-au dat probabil pe la biblioteci, asa cum am luat si noi pentru biblioteca noastra, dar si pentru vanzare. Daca e gasita ca f.buna, sigur o va copia cineva si o va pune pe internet!

isabela vasiliu-scraba - 04-01-2013:

Daca nu se poate scana chitanta cu suma pe care Patriarhul Justinian i-ar fi dat-o Olgai Greceanu in 1963 pentru cele 1400 de articole insotite de 500 de desene se poate presupune ca aceasta afirmatie este o inventie... Mai degraba se poate crede ca manuscrisul de 2250p. a ajuns acolo in 1963, cand Benedict Ghius si Sofian Boghiu erau fara de vina dupa gratii, spre a fi ferit de confiscarea de catre Securitate. Pe aceleasi considerente a ajuns in Biblioteca Patriarhiei (la inceput prin Alexandru Dragomir, apoi printr-un preot de la Biserica Otetari) biblioteca religioasa a lui MIRCEA VULCANESCU, asasinat in inchisoarea de la Aiud v. http://www.youtube.com/watch?v=6kuhSDeAnVQ

Radu Maria - 19-09-2018:

Vreau si eu acest dictionar...daca se poate de unde pot da l achizitionez...Multumesc...

agaton - 19-09-2018:

Nu se mai gaseste nici in anticariate. A aparut la Institutul Biblic in 2011 si speram sa reapara intr-o editie mai ieftina