Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1239

Știri interne - august 2019 (RO)

Tags: ;
 

Patriarhul României i-a acordat Simonei Halep Crucea Patriarhală

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a acordat joi campioanei Simona Halep cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Salonul Sfinților Români al Reședinței Patriarhale. „Simona este pentru mulți tineri astăzi un simbol al hărniciei, perseverenței și speranței. Ne bucurăm să scoatem în evidență că toate realizările domniei sale sunt expresia talentului cultivat prin efort susținut, prin efort constant”, a spus Patriarhul României. „Pe lângă toate acestea însă, Biserica, dragă Simona, prețuiește foarte mult faptul că mărturisiți în public prin semnul Sfintei Cruci credința creștină ortodoxă și prin aceasta arătați că reprezentați cu fidelitate poporul român credincios, jertfelnic și talentat”.

„Vă dorim ani mulți, cu sănătate și bucurie și mult ajutor de la Dumnezeu!”, i-a urat Preafericirea Sa la oferirea Crucii Patriarhale. Câștigătoarea turneului de la Wimbledon a mulțumit pentru distincția primită mărturisind că este onorată și în același timp foarte emoționată. „Totdeauna mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot ce mi-a oferit și pentru familia în care am crescut”, a afirmat Simona Halep. „Mă bucur că sunt româncă, mă bucur că sunt pe acest pământ și sper să bucur cât mai mulți oameni și copii, să-i inspir să reușească și ei ceea ce-și doresc”. „Slavă Domnului și Dumnezeu să ne binecuvinteze pe toți!”, a încheiat campioana. Pe lângă Crucea Patriarhală, Simona Halep a primit de la Patriarhul Daniel o Biblie „Centenar”. La eveniment au fost prezenți atât părinții Simonei Halep și alți apropiați ai campioanei, cât și consilieri patriarhali, clerici, ostenitori ai Reședinței Patriarhale. Sursa: Basilica

Patru mari duhovnici, pomeniți la mormintele lor

Părinții Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Ioanichie Bălan, Victorin Oanele au fost pomeniți la mormintele lor de la Sihăstria, de patru ierarhi ai Bisericii noastre. După liturghia de hram, Mitropolitul Teofan împreună cu Episcopii Veniamin al Basarabiei de Sud, Macarie al Europei de Nord și Varlaam Ploieșteanul au oficiat slujba parastasului pentru cei patru mari duhovnici ai țării noastre trecuți în veșnicie.

Părintele Cleopa Ilie. Cu adevărat un dar de la Dumnezeu pentru poporul român, după cum l-a numit Patriarhul Daniel, părintele Cleopa şi-a pus amprenta asupra spiritualităţii româneşti, fiind o personalitate simbol a vieţii monahale din ţara noastră. Părintele Cleopa a văzut lumina zilei în 10 aprilie 1912. A trecut la cele veşnice în data de 2 decembrie 1998.

Părintele Paisie Olaru. Părintele Paisie Olaru s-a născut în data de 20 iunie 1897 în satul Stroiești, comuna Lunca (județul Botoșani), într-o familie cu cinci copii, fiind cel mai mic la părinți. În anul 1921 a intrat în viața monahală la Schitul Cozancea din apropiere, luând la călugărie numele de Paisie. În anul 1943 a fost hirotonit diacon, iar în anul 1947 preot, fiind pentru puțin timp egumen la schitul de metanie. Renumitul duhovnic român, Părintele Paisie Olaru, a trecut la cele veşnice în 18 octombrie 1990. În ultima parte a vieţii s-a nevoit la Schitul Sihla şi Mănăstirea Sihăstria.

Părintele Victorin Oanele. Părintele Victorin Oanele s-a născut pe 1 februarie 1931, în satul Poiana, comuna Vrâncioaia, județul Vrancea. A intrat în monahism pe 3 mai 1952, iar din 13 noiembrie 1972 a fost stareț al Mănăstirii Sihăstria. Și-a început slujirea în această funcție de mare responsabilitate în vremuri grele pentru monahism, beneficiind de sprijinul și prezența marilor duhovnici, precum Părintele Cleopa Ilie sau Părintele Paisie Olaru. În dimineața zilei de 24 octombrie 2014, starețul Mănăstirii Sihăstria din județul Neamț a trecut la Domnul. Părintele Victorin a lăsat în urmă una dintre cele mai numeroase și venerabile obști de călugări din Patriarhia Română.

Părintele Ioanichie Bălan. Părintele Ioanichie s-a născut în data de 10 februarie 1930, în Stănița, județul Neamț. La vârsta de 19 ani a intrat ca frate în Mănăstirea Sihăstria, unde a și depus voturile monahale și a fost hirotonit diacon (aprilie 1953). În 1979 a fost hirotonit ieromonah, opt ani mai târziu protosinghel, iar în anul 1992 a devenit arhimandrit. A trecut la cele veșnice în noaptea de 21 spre 22 noiembrie 2007, după o lungă și foarte grea suferință. Sursa: Basilica

Kituri școlare oferite de IOCC

Organizația Internațională pentru Caritate Creștin Ortodoxă (IOCC), partener al Federaţiei Filantropia, a donat un număr de 12.480 de kituri școlare, ce urmează să fie distribuite în mod egal ONG-urilor membre ale Federaţiei Filantropia. Kit-urile şcolare vor ajunge la copii aflaţi în situaţii sociale precare, lăsaţi în îngrijirea rudelor, cu părinţi bolnavi sau din familii care au în îngrijire mulţi copii, beneficiari  ai ONG-urilor Federaţiei Filantropia. Valoarea totală a donației se ridică la suma de 20.826 USD, echivalentul  a 87.885,72 RON, informează Sectorul Social-Filantropic al Patriarhiei Române. Federaţia Filantropia este o organizaţie privată non-profit care funcţionează cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și reuneşte 22 dintre cele mai active Asociații si Fundații din Patriarhia Română. Scopul singurei organizații de tip federativ din Patriarhia Română este de a crește impactul si eficiența acțiunilor sociale ale organizațiilor membre sau partenere și a structurilor sociale ale Bisericii Ortodoxe Române, prin integrarea lor într-un răspuns unitar, coordonat și coerent la provocările sociale actuale. Sursa: Basilica

Film documentar la Iași despre viaţa Sfântului Gheorghe Pelerinul

„Pelerin pe urmele Sfântului Gheorghe Pelerinul” este numele documentarului programat a fi proiectat în sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan Iaşi, informează Doxologia. Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor culturale Serile Doxologia, fiind organizat de Centrul Cultural Misionar Doxologia al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Filmul prezintă, în aproape o oră, viaţa Sfântului Gheorghe Pelerinul, mare nevoitor şi iubitor de Dumnezeu, născut în anul 1846, în satul Şugag (judeţul Alba).

Sfântul Gheorghe Pelerinul

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe nevoitorul Gheorghe Lazăr în data de 5 octombrie 2017. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezidat la Iași ceremonia de proclamare a sfințeniei nevoitorului Gheorghe Lazăr, originar din Ardeal, în 25 martie 2018, în contextul aniversării a 100 ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României (27 martie 1918). Sfântul Gheorghe Pelerinul a vieţuit în smerenie şi osteneală, fiind propovăduitor, prin viaţă şi prin cuvânt, al Evangheliei lui Hristos, pentru care a fost hărăzit de Dumnezeu cu bogat har, prin care a săvârşit minuni şi vindecări, atât în vremea vieţii pământeşti, cât şi după moarte, fiind cinstit de credincioşi. Sursa: Basilica

 

Linkuri la știri:

Evanghelia a născut filantropia Bisericii - Basilica 

Chipul preotului ortodox în scrierile Pr. Stăniloae - Ziarul Lumina 

 

12-08-2019


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu