Nota redacției Porunca Iubirii: După cum am anticipat în articolul nostru Să mergem împreună, dar să ne rugăm separat, Patriarhia Română a gestionat corect vizita Papei Francisc, încât nici cei mai aprigi contestatari ai acesteia nu au nimic a reproșa Bisericii Ortodoxe Române. Dimpotrivă, chiar și formatori de opinie care se grăbeau să sugereze cu ce mesaj și cu câtă prudență ar trebui să își îndeplinească Preafericitului Părinte Patriarh Daniel rolul de gazdă, dând exemplu Biserica Georgiei și Biserica Bulgariei, care l-au primit pe Papa deosebit de rece și de impersonal, nu au acum decât cuvinte de apreciere față de mesajul și atitudinea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, abia acum, post-factum, aceeași formatori de opinie în mediul ortodox, subliniază importanța pastorală extraordinară pentru diaspora română a generozității Bisericii Romano-catolice de a oferi parohiilor românești din străinătate lăcașuri de cult pentru oficierea Sfintelor Taine, care și de ar fi fost unicul motiv al ospitalității BOR pentru Papa Francisc, și tot ar fi fost suficient. Aceasta din punct de vedere al aspectului ecumenic al vizitei. În ceea ce privește aspectele pastoral și statal al vizitei, al logisticii și graficului vizitei, nu putem decât să remarcăm și noi dublul standard al unor politicieni și al multor vocil din social media, care mai ieri scoteau paiul din ochiul Bisericii și al apărătorilor ortodocși ai familiei și valorilor morale, iar astăzi nu numai că ignoră bârna din propriile priviri, dar o mai și socotesc unguent oflamic cu efect de panaceu...
"Papa Francisc nu a vorbit în timpul vizitei din 31 mai - 2 iunie 2019, din România, împotriva „familiei tradiţionale”. Dimpotrivă, Papa a spus că familia este celula de bază a societăţii, care este victima sărăciei, excluziunii şi izolării la care o supun „«cultura urii» din lumea contemporană, individualistă şi materialistă.”
Papa Francisc nu a vorbit vineri împotriva „ştirbilor” şi a „asistaţilor social”, care poate nu ar merita „să trăiască”. Dimpotrivă, Papa a pledat în timpul vizitei sale pentru susţinerea celor mai defavorizaţi, ca o dovadă a măsurii civilizaţiei unei ţări şi pentru construcţia unei societăţi „în care cei mai slabi, cei mai săraci să nu fie văzuţi ca indezirabili, ca obstacole care împiedică maşina să meargă înainte”, ci ca „fraţi”.
Papa Francisc nu a vorbit vineri despre neoliberalism şi despre inginerii sociale neomarxiste. Dimpotrivă, Papa a spus că „persoana umană şi drepturile ei inalienabile trebuie să se afle în centrul preocupărilor societăţii, nu este suficient să aplicăm cele mai noi teorii economice şi nu sunt suficiente tehnicile şi abilităţile profesionale”. Acestea trebuie să fie concomitente cu „recuperarea şi alimentarea inimilor vii”.
Papa Francisc nu a vorbit vineri despre raiul pe pământ al consumerismului. Dimpotrivă, a spus că ne cufundăm în „consumerismul din ce în ce mai dezlănţuit care ne farmecă prin strălucirea sa scânteietoare, dar evanescentă.” Şi că boala secolului este „aroganţa goală a impresiei de autosuficienţă, la ipocrizia preocupării pentru aparenţe”, prin care „vom pierde din vedere Împărăţia lui Dumnezeu.”
Papa Francisc nu a vorbit vineri despre Europa şi lumea multiculturală a „toleranţei” şi a corectitudinii politice. Dimpotrivă, a vorbit despre „rădăcinile comune ale identităţii noastre creştine, rădăcini indispensabile într-un timp în care umanitatea, mai ales tinerele generaţii, în mijlocul atâtor situaţii «lichide», riscă să se simtă dezrădăcinată, incapabilă să dea sens existenţei.”
Papa Francisc a mai spus, în alte ocazii, că familia, imaginea lui Dumnezeu, este una singură: bărbat şi femeie. Şi că a avorta un copil este echivalent cu „să angajezi un asasin plătit pentru a rezolva o problemă”; şi a adăugat răspicat: „nici o fiinţă umană nu este incompatibilă cu viaţa”. „Predecesorii noştri ne cheamă să apărăm familia creştină tradiţională formată din bărbat, femeie şi copii, într-o Europă cu un evident declin demografic” – a spus, în adresarea sa, PF Daniel.
Ce nu au zis politicienii şi jurnaliştii vineri şi sâmbătă la vizita Papei Francisc:
- Preşedintele Iohannis nu l-a numit pe papă „fanatic religios”, „infatuat care promovează ura”, şi nu i-a dat cu „flit”, în ciuda tuturor celor de mai sus.
- USR-Plus-Rezist nu l-au numit pe papă „Pope-ISIS” şi „fascist”, în ciuda tuturor celor de mai sus. - Oana Pellea şi Tudor Chirilă nu au cerut boicotarea vizitei Papei sub motiv că „ne-a aruncat cu 50 de ani în spate”, şi nici nu au zis că vizita Papei ascunde o intenţie necurată a guvernului. - Andrei Pleşu nu a spus că declaraţiile Papei sunt o dovadă de intoleranţă şi de judecare tăioasă a aproapelui, „care nu are nimic de-a face cu creştinismul”.
- CTP nu a zis că nu participă sau nu se uită la vizita Papei „deoarece nu se consideră idiot.” - Recorder nu a zis că BOR nu a avut autorizaţie pentru stingerea incendiilor de la ISU la Catedrală, şi nici nu a scos filmuleţul în care oamenii bombăne că nu au fost primiţi în Catedrală să dea mâna cu Papa (deocamdată).
- Diverse pagini „progresiste” de pe Internet nu au calculat cât costă Loganul blindat special pe care îl foloseşte Papa, nici celelalte papamobile pe care le-a schimbat, nici celelalte zeci de limuzine care însoţeau Loganul – şi nici măcar Trandafirul de aur, dăruit Sanctuarului marian de la Şumuleu Ciuc .
- Şi nici cât nu au calculat la centimă câte zeci de milioane de euro i-a costat pe români vizita Papei – direct (prin cheltuieli de organizare şi lucrări speciale de infrastructură realizate) şi indirect (prin blocarea parţială a unor oraşe precum Bucureştiul şi Iaşiul)
- Ziare.com nu ne-a mai spus că Finlanda şi-a făcut cadou o bibliotecă – în vreme ce noi ne-am făcut cadou o vizită a Papei în valoare de câteva zeci de milioane de euro.
- Digi24 şi Gândul nu ne-au mai zis că mii de credincioşi s-au călcat în picioare în jurul Catedralei, la vizita Papei; sau că ar fi avut loc incidente minore de orice fel – care cu siguranţă au avut loc, fiind inevitabile la un eveniment de o asemenea amploare.
- Lucian Mândruţă nu ne-a mai zis că Catedrala este plină de tineri ignoranţi şi needucaţi care „îşi fac cruce”; şi că e îngrijorat deoarece asta arată că nu vor mai exista IT-işti deştepţi care să îi plătească lui pensia.
- Taxi şi #Rezist nu ne-au mai spus că Catedrala e prea mare şi că Cel de Sus preferă „lemnul şi spaţiile mici”.
- Cristian Pârvulescu nu ne-a mai zis că vizita Papei este o formă de marketing politic. Mai ales că e an electoral, suntem chiar între alegeri, şi nu ar fi cu totul hazardată o interpretare în direcţia PR-ului electoral şi a marketingului politic – pentru Preşedintele Iohannis, de pildă.
- În sfârşit, Andrei Caramitru nu a mai scris pe Facebook că fenomenele meteo extreme lovesc numai locurile unde se adună ştirbii şi pupătorii de moaşte. Deşi o jurnalistă de la A3 a avut grijă să spună: „Deşi s-a anunţat cod galben de furtună în Bucureşti, deocamdată din acest punct de vedere totul este sub control” (e bine că măcar când vine Papa putem să controlăm şi vremea).
Altfel, câteva mici sugestii pentru jurnalişti. Vizita Papei nu are cum să fie „magică”, deoarece Creştinismul nu este despre „magie” – nici măcar despre „magia Crăciunului” (aia e o invenţie a consumerismului criticat de Papă). Titulatura de adresare pentru Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române nu este „Înalt prea fericitul părinte Daniel” – este „Preafericirea Sa” sau „Preafericitul Părinte Patriarh” (formulă comune pentru Patriarhul Alexandriei, Patriarhul Ierusalimului, şi pentru Patriarhii celorlalte biserici autocefale); „Înaltpreasfinţitul părinte” este formula de adresare pentru arhiepiscopi – o treaptă inferioară; iar pentru Papa Francisc formula corectă de adresare este „Prea Sfântul Părinte” sau „Sfântul Părinte”. În sfârşit, data viitoare când unii dintre jurnalişti se vor apuca să aplice dubla măsură flagrantă, poate îşi vor aminti de multlăudata vizită a Papei, şi de toate cele declarate de Sfântul Părinte şi de P.F. Daniel la multhulita şi altfel inutila Catedrală". - Sursa: https://www.facebook.com/catalin.sturza/posts/10157278910932179
Citiți și Nota redacției Cuvântul - Ortodox:
Pentru cine a fost atent la detalii și nuanțe, a fost evidentă amabilitatea strict protocolară cu care a fost întâmpinat Papa Francisc de către PF Daniel. Circumstanțele vizitei Papei la Dealul Patriarhiei și la Catedrala Națională arată un patriarh prezent, dar neimplicat afectiv, mai degrabă reținut, rezervat. Lucru resimțit și în discursuri, destul de scurte, lipsite de efuziuni și neangajante. PF Daniel a evocat mizele comune – familia, creștinismul ca fundament al identității în Europa secularizată, libertatea religioasă, persecuția comunistă, și nu a făcut nicio referire la vreo „unitate”, fie și aspirațională, cu Vaticanul. În plus, a reluat și în discurs separarea momentelor de rugăciune și de cântări de cult. De altfel, la Catedrala Națională, mesajul PF Daniel a fost clar și explicit: Papa Francisc este primit în calitate de pelerin, ca un gest de recunoștință pentru donația folosită la clopotele catedralei și pentru găzduirea românilor în Apus. Atât și nimic mai mult.
Cel care a insistat cu referințe la unitate și care a supralicitat inclusiv momentul rugăciunii, la Catedrala Națională, încălcând, practic, protocolul, a fost Papa Francisc. Dar trebuie să i se dea și Papei ce-i al său: în prima zi a vizitei sale, a adus un omagiu românilor plecați în bejenie în Europa, s-a referit la problemele comune puse de consumerism, globalizare, individualism, a evocat săracii, care nu trebuie priviți drept indezirabili, și, în general, a ținut predici total împotriva spiritului dominant la noi, în aceste vremuri: adică de dispreț și ură față de săraci, de gloată setoasă de răzbunări fără milă a unor adversari politici etc.
Desigur că discursurile Papei nu au valorat nici cât o ceapă degerată pentru mulțimea de snobi entuziaști până la paroxism și isterie de vizita acestei vedete mondiale de bon ton. Jurnaliști de peste tot nu au mai prididit cu intervenții care mai de care mai umflate, în contrast total cu modul în care s-au raportat și se raportează la BOR, la patriarh și ierarhi, la Catedrală și la cele ale credinței în general. Dacă e Papa, dacă e străin, dacă e vedetă mondială, atunci nu ne mai gândim la lux, la vrem spitale nu catedrale, nu ne mai deranjează orașe blocate, nici că ne pasa de scandaluri sexuale, ci vrem să ne împărtășim și noi, câtuși de puțin, cu „grația” slavei lumești.
Așa se și explică performanța rară și de neegalat de a te îmbulzi să-l aplauzi pe Papa care pozează în apărătorul săracilor și în conciliatorul suprem, tu urând din ficați săracii și neratând ocazia de a hudui, în plin eveniment „magic”, pe cei pe care sistemul de propagandă ți i-a arătat de dușmani ai poporului. Halal!, că altceva decât vorbe turcești aproape că nu-ți mai vine să folosești văzând astfel de spectacol grotesc.
Citiți și: Napoca News - Ciudata atitudine a presei și autorităților și dublul standard
Citeste si: | |