Papa Francisc a purtat discuții cu Patriarhul Neofit și cu alți membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare la Palatul Sinodal din Sofia după ce s-a întâlnit duminică cu autoritățile bulgare, reprezentanții societății civile și ai corpurilor diplomatice.
Patriarhul Neofit i-a adresat papei bun venit din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare „pe pământul care poartă moștenirea Sfinților Chiril și Metodie, a Sfântului Țar Boris Mihail Încreștinătorul, a Sfântului Clement de Ohrida și a multor alți sfinți ai lui Dumnezeu, datorită misiunii cărora de încreștinare în secolele 9 și 10, creștinismul s-a răspândit în Europa și dincolo de granițele ei”.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare a menționat faptul că Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Bulgaria în 2002, iar „la doar 17 ani mai târziu, sunteți al doilea papă care vizitează Bulgaria, lucru pe care nu-l putem interpreta altfel decât ca o atitudine deosebită”.
„Dorința dumneavoastră de a ne vizita la Sfântul Sinod o înțelegem ca o expresie a respectului față de Biserica Ortodoxă Bulgară. Vă asigurăm că acest respect este reciproc”, a adăugat Patriarhul Bulgariei.
Patriarhul Neofit s-a arătat încântat de cuvintele puternice ale Papei Francisc privind apărarea rădăcinilor creștine ale Europei și care au semnalat pericolele și persecuțiile creștinilor din țările lor. „În aceste aspecte, părerile noastre sunt aceleași”.
El a amintit de faptul că Papa Ioan Paul al II-lea a regretat lipsa de comuniune dintre cele două Biserici. „Permiteți-ne să spunem că aici, în reședința statului bulgar – Sofia – care poartă numele Înțelepciunii lui Dumnezeu, ne-am rugat mereu pentru unitatea lumii în Hristos, deoarece creștinii uniți vor fi mai puternici”.
Făcând referire la schisma încă existentă, Patriarhul Neofit a spus că „viața Bisericii este condusă de Domnul Iisus Hristos. Dacă Dumnezeu a îngăduit ceva să se întâmple, știe El de ce a permis acel lucru și se așteaptă ca noi să înțelegem de ce”.
„Noi, Biserica Ortodoxă Bulgară, suntem ferm convinși că în materie de credință nu pot exista și nu ar trebui să existe compromisuri”.
Papa Francisc și-a deschis discursul cu felicitări pascale, menționând că în calendarul ortodox este serbată Duminica Sfântului Apostol Toma, despre care a spus că este „cel care își pune mâna în coasta Domnului, îi atinge rănile și exclamă: Domnul meu și Dumnezeul meu (Ioan 20:28)”.
„Rănile deschise în cursul istoriei între noi creștinii rămân niște răni dureroase în Trupul lui Hristos care este Biserica”, a continuat papa atrăgând atenția că „efectele lor sunt tangibile chiar și astăzi”.
„Cu toate acestea, poate că împreună putem atinge aceste răni, mărturisim că Iisus a înviat și îl declarăm Domnul și Dumnezeu nostru. Poate că împreună putem să ne recunoaștem căderile și să pătrundem în rănile sale ale iubirii”.
Papa Francisc a spus că „această întâlnire pe care am dorit-o atât de mult” a avut loc după ce Ioan Paul II s-a întâlnit cu Patriarhul Maxim, predecesorul Preafericitului Părinte Neofit.
Papa le-a vorbit membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare despre relațiile stabilite din timpul Arhiepiscopului Angelo Giuseppe Roncalli, viitorul Papă Ioan XXIII, care a avut misiunea de delegat apostolic în Bulgaria în perioada 1925-1934.
El a amintit faptul că Biserica Ortodoxă Bulgară a avut observatori la Conciliul Vatican II și că în ultimii 50 de ani mai multe delegații bulgare au vizitat Roma pentru a cinsti sărbătoarea Sfinților Chiril și Metodie, serbată de catolici în data de 14 februarie, iar de ortodocși în 11 mai.
„Sunt încrezător că aceste contacte vor avea un efect pozitiv asupra multor altor dimensiuni ale dialogului nostru”, a mărturisit papa Francisc.
Papa Francisc a spus că Bisericile împărtășesc un „ecumenism al sângelui” prin martiriu și că „suntem chemați să mergem și să acționăm împreună pentru a da mărturie despre Domnul, în special slujindu-i pe cei mai săraci și mai neglijați frați ai noștri”, numind acest act un „ecumenism al săracilor”.
Călăuze în acest drum sunt Sfinții Chiril și Metodie „a căror memorie vie din Bisericile noastre continuă să fie o sursă de inspirație, deoarece, în pofida adversităților, ei au pus pe primul loc vestirea Domnului, chemarea la misiune”
Lucrarea apostolică plină de curaj a Sfinților Chiril și Metodie „rămâne pentru toți un model de evanghelizare”, a spus papa invocând exemplul dat de cei supranumiți „Luminătorii slavilor”.
În timp ce „Sfinții Chiril și Metodie au multe de spus chiar și în ceea ce privește viitorul societății europene”, a spus papa Francisc, „suntem chemați și noi, moștenitorii credinței Sfinților, să fim făcători de comuniune, instrumente de pace în numele lui Iisus”.
În încheiere, Papa a menționat că „va zăbovi în rugăciune” în catedrala patriarhală Sfântul Alexandru Nevski din Sofia, solicitând „un loc în rugăciunile” reprezentanților Bisericii Ortodoxe.
Papa Francisc se află într-o vizită de trei zile în Bulgaria și Macedonia de Nord, țări unde catolicii reprezintă o minoritate.
Citeste si: | De acelasi autor: |