BULGARIA: Biserica Ortodoxă anunță că refuză să participe la orice slujbă împreună cu Papa Francisc
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei, în frunte cu Patriarhul Neofit (FOTO), a anunțat că nu va participa la nicio slujbă în comun cu Papa Francisc și delegația sa, informează The Sofia Globe. Sfântul Sinod al țării vecine a anunțat că a decis să-i scrie lui Anselmo Guido Pecorari, nunțiul papal în Bulgaria, informându-l că ar fi cel mai bine ca vizita liderului de la Vatican să fie coordonată împreună cu autoritățile de stat, de vreme ce acestea l-au invitat pe Papa Francisc. Membrii Sfântului Sinod au anunțat că sunt dispuși să-l primească pe Papă într-o vizită privată și să-i permită acestuia să viziteze catedrala Sf. Alexandr Nevski, dar că este exclusă „orice formă de serviciu religios sau liturgic, precum și purtarea veșmintelor liturgice, pentru că Sfintele canoane nu permit așa ceva”. De asemenea, tot din aceleași motive, este interzisă și participarea corului patriarhal. Mai mult decât atât, Sfântul Sinod nu permite niciunui cleric bulgar să ia parte la vizita Papei, inclusiv ca translator. Papa Francisc va sosi la Sofia pe 5 mai, unde va fi așteptat de premierul Bulgariei, Boiko Borisov. Pe 6 mai, liderul Vaticanului va vizita o tabără de refugiați din Bulgaria, iar pe 7 mai va ajunge în Macedonia de Nord. Sursa - Activenews
CIPRU: Comunicat în urma întâlnirii Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe din Orientul Mijlociu
Patru Întâistătători de Biserici Ortodoxe Autocefale din Orientul Mijlociu s-au întâlnit joi, 18 aprilie 2019, la sediul Arhiepiscopiei Ciprului din Nicosia, unde au discutat probleme de ordin interortodox. Concluziile întâlnirii s-au concretizat într-o declarație comună semnată de cei patru lideri religioși:
Preafericiții și Preasfințiții Întâistătători ai Bisericilor Ortodoxe din Orientul Mijlociu, Teodor al II-lea al Alexandriei, Ioan al X-lea al Antiohiei, Teofil al III-lea al Ierusalimului și Hrisostom al II-lea al Ciprului, s-au întâlnit în data de 18 aprilie 2019 la Sfânta Arhiepiscopie a Ciprului în Nicosia. În timpul acestei întruniri s-au rugat pentru pacea întregii lumi, pentru buna stare a Sfintelor Biserici locale, mai ales pentru Orientul Mijlociu cel încercat. Au înălțat rugăciuni pentru întărirea de către Dumnezeu a popoarelor acestei regiuni, astfel încât credincioșii Bisericilor respective să continue să ofere mărturia ortodoxă despre Domnul nostru Înviat din morți cu precădere aici în acest pământ binecuvântat pe care a pășit Hristos și preaslăviții Săi Apostoli și, în general, către întreaga lume, care dorește și așteaptă mesajul mântuitor și plin de nădejde al Evangheliei. Preafericiții și Preasfințiții Întâistătători au subliniat nevoia de a depune cele mai mari eforturi pentru asigurarea stabilității în Orientul Mijlociu și au discutat despre aspecte ecleziale importante privind consolidarea prezenței creștine în această regiune și aprofundarea cooperării între Bisericile locale pentru atingerea acestui obiectiv. De asemenea, au adresat un apel către toți actorii politici să lucreze cu multă conștiinciozitate pentru dezvoltarea acestei regiuni, pentru îndepărtarea nedreptății suferite de popoarele din zonă ca urmare a războaielor, a ocupării și a dificultăților economice care decurg din acestea.
În timpul unei întâlniri speciale pe care au avut-o Întâistătătorii Bisericilor Antiohiei și Ierusalimului, în duh de onestitate, frățietate și iubire, au făcut un schimb de opinii referitoare la problema cu care se confruntă cele două Biserici locale și și-au exprimat intenția și disponibilitatea de a depăși rapid aceste dificultăți pentru a ajunge la dorita comuniune euharistică. În plus, Preafericiții Întâistătători ai Bisericilor Ortodoxe din Orientul Mijlociu au discutat diversele probleme bisericești care apar ocazional în interiorul Bisericii Ortodoxe și au analizat mai ales modurile de rezolvare ale acestora. De asemenea, au discutat despre problemele generate în urma oferirii autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina. După o informare făcută de Preafericitul Părinte Hrisostom, Arhiepiscopul Ciprului, cu privire la inițiativa sa de mediere, cei trei Întâistătători au aderat la aceasta, astfel încât Preafericirea Sa va continua această inițiativă spre folosul unității în Hristos a Bisericii Ortodoxe. În acest duh bisericesc, Preafericiții și Preasfințiții Întâistătători și-au afirmat angajamentul față de spiritul sfintelor canoane, care au fost stabilite de Sinoadele Ecumenice și privesc toate aspectele problemelor ecleziastice, relațiile bilaterale dintre Biserici sau Biserica Ortodoxă în general. În acest context, au apelat la toate părțile implicate să lucreze, pe de o parte, la realizarea unității euharistice, care reprezintă plenitudinea Bisericii în Hristos Iisus, și, pe de altă parte, la protejarea credincioșilor și a sfintelor biserici și mănăstiri de atacuri și de orice acțiune violentă, de oriunde ar proveni acestea sau oricare ar fi cauzele și motivele care le generează.
Preafericiții Întâistătători au denunțat totala indiferență a statelor și a persoanelor puternice din lume față de soarta celor doi mitropoliți de Alep, Pavel Yazigi și Ioan Ibrahim, subliniind faptul că cea de a șasea aniversare a răpirii lor coincide anul acesta cu începutul Săptămânii Mari care urmează. În încheiere, după ce mai întâi au subliniat intenția și determinarea lor de a continua comunicarea și cooperarea aceasta pentru binele Bisericii, Întâistătătorii au atras atenția că deși pot exista păreri divergente în Ortodoxie, Biserica Ortodoxă rămâne unită și strălucitoare prin Capul ei, Domnul nostru Dumnezeu-Omul, continuând cursul ei mântuitor în lume. Încheind întâlnirea lor, Întâistătătorii au înălțat rugăciuni din inimă către Domnul și Dumnezeul nostru Iisus Hristos Care a pătimit pentru noi pentru ca, prin harul Său dumnezeiesc și făcător de viață, să vindece degrabă rănile de multe feluri ale popoarelor noastre și să lumineze, să liniștească și să strălucească inimile tuturor credincioșilor cu Lumina cea neînserată a Învierii Sale celei slăvite, să ne povățuiască pe noi pe toți la odihna cea duhovnicească și să ne păzească în unitatea credinței și a iubirii, dorind tuturor o sărbătoare binecuvântată a Învierii.
†Teodor II al Alexandriei
†Ioan X al Antiohiei
†Teofil III al Ierusalimului
†Hrisostom II al Ciprului
Traducere de Basilica.ro
ISRAEL: Patriarhul Ierusalimului se roagă pentru pacea lumii și unitatea Bisericii Ortodoxe
Patriarhul Teofil al Ierusalimului a transmis că se roagă pentru „pacea întregii lumi și, mai ales, pentru Orientul Mijlociu cel tulburat, pentru întreruperea schismelor în Biserici și pentru unitatea Bisericii Ortodoxe întru legătura păcii”. „Biserica Ierusalimului, Maica Bisericilor, își săvârșește pelerinajul și misiunea pastorală și mântuitoare în locurile dumnezeiești, locurile care au fost sfințite de harul Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos cel întrupat, răstignit și înviat din morți”. Din aceste locuri sfințite de prezența Mântuitorului își înalță rugăciunile pentru pace și unitate în lume Patriarhul Ierusalimului.
Mesajul pascal de anul acesta al Patriarhului Teofil pune accent pe rolul Bisericii în lume ca „mărturie a adevărului și continuatoare a misiunii” lui Hristos cel întrupat, răstignit și înviat. „Biserica învață și predică în Duhul Sfânt că El s-a întrupat, s-a răstignit și a înviat. Ea învață prin cuvânt și manifestă învățătura prin fapte, sfințind prin Sfintele Taine. Ea transmite Harul lui Dumnezeu, transformă morala, viața și întreaga ființă umană”. Biserica devine „paradis și cer”, fiind „o oază pământească, un izvor de viață vie, de adevăr și pace, de dreptate, frățietate, reconciliere, fericire și bucurie deplină”. Biserica este cea care „îndepărtează războaiele, risipește vrăjmășia și unește popoarele”. „Biserica păstrează și ocrotește mediul înconjurător și planeta create de Dumnezeu pentru a fi locuite de oameni”. Sursa – Basilica
TURCIA: Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și-a exprimat „oroarea” față de atacurile teroriste care au avut loc în ziua sărbătorii Paștelui apusean în biserici și hoteluri din regiunea mai largă a capitalei Colombo din Sri Lanka, „cauzând moartea a zeci de semeni ai noștri și rănind sute de persoane”.
„Sanctitatea Sa condamnă categoric orice act de terorism precum și orice faptă de ură, violență și fundamentalism, indiferent de unde provin acestea și îi îndeamnă pe toți să lucreze prin dialog și într-un spirit de respect reciproc pentru protejarea binelui coexistenței pașnice și cooperării”, se menționează în comunicatul Patriarhiei Ecumenice. Biserica Ortodoxă a Constantinopolului se roagă pentru odihna sufletelor victimelor și exprimă „calde condoleanțe” familiilor lor. De asemenea, Patriarhia Ecumenică dorește mult curaj și grabnică însănătoșire celor răniți. „În același timp, își exprimă compasiunea și solidaritatea față de Biserica romano-catolică locală, guvernul și poporul din Sri Lanka”, se menționează în comunicat.
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a comunicat cu Mitropolitul Constantin de Singapore și i-a cerut să transmită acest mesaj al Patriarhiei Ecumenice comunității romano-catolice și autorităților de stat din Sri Lanka. Peste 200 de oameni au fost ucişi în mai multe atentate care au vizat biserici şi hoteluri din zona capitalei Colombo, iar peste 500 sunt răniţi. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a transmis la rândul său un apel la rugăciune pentru victimele atentatului. Sursa - Basilica
SIRIA: 6 ani de când au fost răpiți cei doi ierarhi sirieni
Mitropoliții de Alep Paul Yazigi și Ioan Ibrahim, au fost răpiţi în data de 22 aprilie 2013, în apropierea oraşului Alep, pe când se aflau într-o misiune caritabilă în satul Kafr Dael. Maşina lor a fost atacată, şoferul ucis, iar episcopii au fost urcaţi în alt vehicul și li s-a pierdut urma. Găsirea celor doi episcopi nu a fost posibilă deoarece nicio grupare extremistă nu a anunțat că i-ar fi răpit și nici nu a cerut răscumpărare în schimbul acestora. În aceşti ani, Patriarhia Antiohiei a demarat numeroase demersuri pentru eliberarea lor. Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) a făcut, de asemenea, mai multe apeluri privind eliberarea ierarhilor. În mesajul transmis marți, 16 aprilie 2019, Patriarhia Antiohiei trage un semnal de alarmă asupra faptului că „nimeni din comunitatea internaţională nu a luat atitudine” în ceea ce priveşte situaţia celor răpiţi. Patriarhia Antiohiei îndeamnă totodată la intensificarea rugăciunilor pentru ca „Duhul Sfânt să pogoare prin harul Său pacea în Orient şi în întreaga lume”. „Patriarhul Antiohiei Ioan al X lea Yazigi se roagă pentru toţi cei ce sunt răpiţi şi, mai ales, pentru mitropolitul de Alep. Fiindcă vom începe Săptămâna Mare şi vine Învierea Domnului, toţi fiii duhovniceşti şi clericii din Antiohia fac un apel către toţi să intensifice rugăciunea pentru cei ce sunt răpiţi”, se precizează într-un mesaj transmis de Centrul de Presă Ortodox Antiohian. Preafericitul Părinte Ioan, fratele Mitropolitului Paul de Alep, a militat în repetate rânduri pentru încetarea acţiunilor teroriste şi respectarea drepturilor omului. Sursa – Basilica
Linkuri la știri:
Canada legiferează interzicerea tuturor simbolurilor religioase în spațiul public – Activenews
Comunicatul Bisericii Ortodoxe a Poloniei privind Ucraina – Lonews
Moaștele Sfântului din Penza, neatinse de flăcări – Ziarul Lumina
Mai multe Biblii și cruci de lemn au scăpat neatinse dintr-un mare incendiu – Mediafax