Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1383

Vasile Bănescu: Întâlnirea Papei cu Patriarhul Daniel va fi în cheia firească a dialogului şi a ospitalităţii

Tags: Papa; ecumenism;
 

Se împuţinează zilele până când Papa Francisc vine în România. Nu peste mult timp, Vaticanul va definitiva agenda vizitei apostolice, program care va căpăta astfel o formă completă şi mult mai detaliată. Dar reperele din program sunt deja trasate. Vizita Sanctităţii Sale începe la Bucureşti, iar în miezul zilei de 31 mai stă întâlnirea pe care o va avea cu Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. O întâlnire eveniment care, pentru susţinătorii ecumenismului şi ai dialogului, va trona în agenda călătoriei apostolice. Cu toate acestea, întrevederea va fi privată însă va fi în cheia firească a dialogului şi a ospitalităţii de care se bucură şi Biserica Ortodoxă în mijlocul catolicilor din Occident, spune, la Radio Maria, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române.

"Este o vizită care va implica atenţia Patriarhiei Române în momentele principale care privesc Patriarhia: vizita la Palatul Patriarhiei din Bucureşti, unde se va desfăşura întâlnirea dintre Papa şi îPatriarh, care va fi însoţit de Sinodul Permanent (care include prezenţa mitropoliţilor) al Bisericii Ortodoxe Române. Apoi, Părintele Patriarh îl va întâmpina la Catedrala Naţională pe Papa Francisc, care va vizita acest unic edificiu din România, dedicat memoriei tuturor eroilor români din toate timpurile. Aici se va consuma momentul numit Rugăciunea Tatăl nostru. Nu va fi o slujbă religioasă comună. (...) Va fi o întâlnire sub semnul dialogului şi al ospitalităţii. Ospitalitatea cu caracter liturgic de care se bucură milioanele de români ortodocşi în spaţiul apusean, acolo unde comunităţile romano-catolice au pus în mod frăţesc la dispoziţie foarte multe lăcaşuri de cult pentru românii ortodocşi care merg să participe la Sfânta Litughie, are acum un corespondent în ospitalitatea de care se va bucura Papa Francisc în România", spune Bănescu.

Deocamdată nu se ştie dacă şi întrevederea cu Sinodul Permanent al BOR va fi privată, cert este că e prevăzut un discurs al Sanctităţii Sale - în programul publicat de Conferinţa Episcopală Română. Dacă va fi un discurs, ne putem aştepta ca el să fie impregnat de firul roşu al pontificatului lui Francisc, îndreptat cu atenţia mereu spre cei marginalizaţi, aflaţi în suferinţă, ignoraţi. Aici, Bisericile pot trasa punţi care să unească slujirea aproapelui, prin dialog şi eforturi comune, consideră Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei care completează această idee spunând că "Biserica nu face activism filantropic, ci este izvorul liturgic din care porneşte ulterior acţiunea orientată spre celălalt. (...) Cei care se opun dialogului se situează, din păcate, în afara spiritului creştin autentic. A refuza dialogul cu cineva înseamnă a adopta o atitudine necreştinească, pentru că dialogul nu înseamnă compromis, ci înseamnă a întoarce faţa spre cineva, a-i vorbi, a-l asculta. Cei care blamează dialogul sunt oameni care, cred, nu au asimilat suficient ideea în sine de dialog şi nu-şi dau seama că noi suntem persoane, adică a fi situaţi cu faţa spre celălalt", mai spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Interviul complet este disponibil la sursă

 

04-04-2019
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu