Cookies de analiza a traficului sunt inactive, dar pot fi activate prin click pe Accept | Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 512

Știri externe - octombrie 2018 (EXT)

Tags: ;
 

PALESTINA: Moaștele Sfântului Sava cel Sfințit au fost așezate într-o raclă nouă

Moaștele Cuviosului Sava cel Sfințit (439-532) au fost mutate din relicvariul în care au fost aduse la Ierusalim din Veneția în anul 1965 într-o nouă raclă de argint. Ceremonia a avut loc sâmbătă seara, 13 octombrie 2018, în prezența Preafericitului Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului, în contextul împlinirii a 53 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Sava din Veneția. Moaștele Sfântului Sava cel Sfințit au fost readuse din Veneția în Țara Sfântă în data de 12 octombrie 1965. Moaștele Sfântului au fost luate de cruciați în timpul primei cruciade (1096-1099) și așezate în Biserica Sfântul Antonie din Veneția. Noua raclă a fost realizată la inițiativa Mitropolitului Nicolae de Mesogaia, cu eforturile financiare ale familiei Charalambos și Chariklea Mylonas. „Acest gest este un minim dar oferit în schimb Sfântului Sava, pentru toate rugăciunile și vindecările oferite prin moaștele sale nestricăcioase pentru părinții Lavrei și pentru obștea Sfântului Mormânt, pentru credincioși și pentru întreaga lume,” se menționează pe site-ul Patriarhiei Ierusalimului. Sfânta şi cinstita Lavră a Sfântului Părinte Sava cel Sfinţit, aflată în Pustiul Iudeii, a fost întemeiată de Sfântul Sava cel Sfinţit în anul 483. Fiind cea mai veche şi mai impunătoare mănăstire din Ţara Sfântă, metoc al Patriarhiei Ierusalimului, loc de odihnă veşnică a patriarhilor, s-a bucurat dintotdeauna de o atenţie deosebită din partea credincioşilor celorlalte Biserici ortodoxe, inclusiv din partea românilor. Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit în data de 5 decembrie.

FRANȚA: Comunicat al AEOF privind problema ucraineană

În ziua de 16 octombrie 2018, Adunarea Episcopilor Ortodocși Francezi (AEOF) a publicat un comunicat de presă referitor la situația indusă de problema ucraineană. Adunarea Episcopilor Ortodocşi din Franţa (AEOF) este prezidată de către ÎPS Mitropolit Emmanuel (Adamakis), din Mitropolia greacă a Patriarhiei Ecumenice din Franţa, şi include, între membrii săi, din partea Bisericii Ortodoxe Române, pe ÎPS Mitropolit Iosif (Pop), al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, și pe PS Episcop Mark (Alric), Vicar al aceleiași Mitropolii. Prin participarea celor doi ierarhi români la semnarea declarației adoptate în cadrul recentei Adunări, practic, a fost afirmată o primă poziție oficială față de problema ucraineană a unor reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române. Vă prezentăm, mai jos, comunicatul integral:

"În cadrul reuniunii sale regulate de astăzi, Episcopii membri ai Adunării Episcopilor Ortodocși Francezi (AEOF), prezenți la întâlnire, mărturisesc profunda lor tristețe privind situația actuală în chestiunea ucraineană.   Această situație afectează nu numai manifestarea unității Ortodoxiei, dar, de asemenea, colaborarea inter-ortodoxă în cadrul Adunărilor Episcopale. Absența ierarhilor Bisericii Ortodoxe Ruse în sânul AEOF a atins, dincolo de relațiile Bisericilor din Constantinopol și Moscova, întreaga Biserică Ortodoxă. De asemenea, Episcopii membrii ai AEOF fac apel la rugăciune pentru soluționarea rapidă a litigiului și pentru unitatea Ortodoxiei. Unitatea este într-adevăr o poruncă directă care ne-a fost lăsată moștenire de la Hristos Însuși: "Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis." (Sfânta Evanghelie după Ioan 17:21). Căci, unitatea este chiar condiția mărturisirii Credinței Ortodoxe în lume".

În anul 2018, AEOF sărbătorește împlinirea a 21 de ani de la fondarea sa, iar în prezent funcționarea acesteia riscă să fie compromisă prin absența membrilor Bisericii Ortodoxe Ruse, în realizarea scopului pe care acest organism a declarat că îl urmărește: "să exprime unitatea Bisericii Ortodoxe în Franţa şi să menţină şi să dezvolte interesele comunităţilor care țin de eparhiile canonice din această ţară."

POLONIA: Varșovia sfidează din nou Uniunea Europeană

Polonia și-a folosit dreptul de VETO pentru a respinge Carta Drepturilor Fundamentale a UE pe motiv că este prea pro LGBT și mai puțin pro CREȘTINĂ. Astfel, conform Varșoviei, textul  textul propus spre votare este prea favorabil cererilor comunității homosexuale. Polonia a acuzat faptul că acest document menționează discriminarea împotriva homosexualilor, nu și a creștinilor și a evreilor. De aceea, a decis să îl boicoteze, anunță thenews.pl. Proiectul Cartei a făcut obiectul dezbaterii în timpul reuniunii miniștrilor justiției din UE. Varșovia a decis să recurgă la dreptul de veto din cauza următorului pasaj: „persoanele LGBT sunt încă victime ale discriminării, ale violenței fizice și ale incitării la ură și violență, în întreaga Uniune Europeană”. Ministerul Justiției polonez a declarat: „În timp ce lucrează la Concluziile Consiliului Uniunii Europene cu privire la aplicarea Cartei drepturilor fundamentale a UE, Polonia a avansat ideea necesității de a proteja creștinii și evreii împotriva discriminării religioase, astfel încât să benficieze de aceeași protecție ca persoanele LGBT, copiii imigranților sau femeile”.

Ministrul adjunct al justiției din Polonia, Łukasz Piebiak, a declarat agenției de știri PAP că Varșovia nu a  putut permite denaturarea realității într-un document oficial al UE. El a adăugat că „au loc practici discriminatorii împotriva creștinilor și a evreilor, în special în Europa de Vest”.  Folosind dreptul de veto, Polonia a împiedicat cele 28 de guverne ale UE să aprobe Carta drepturilor fundamentale a UE. Textul a fost susținut de Austria, care deține președinția semestrială a UE. „A fost destul de multă furie în cadrul dezbaterilor, după poziția poloneză", a declarat un diplomat european. Aceasta este doar ultima ciocnire dintre guvernul conservator al Poloniei și Uniunea Europeană pe tema drepturilor sociale și judiciare ale statelor UE. Varșovia s-a confruntat în ultimii doi ani cu acuzațiile și mustrările Bruxelles-ului pentru reformele sistemului judiciar despre care UE susține că au încălcat principiile statului de drept. De amintit și că în Polonia, căsătoria între persoane de același sex este ilegală în această țară majoritar catolică. Sursa 

UNGARIA: Studiile de gen vor fi eliminate din universităţile ungare: Un om se naște bărbat, sau femeie!

Studiile de gen vor fi eliminate din toate universităţile ungare începând cu anul universitar care începe în 2019, conform unui decret semnat marţi de premierul Viktor Orban, transmite portalul ungar ma.hu, citat de agenţia EFE preluat de agerpres. Conform decretului privind ‘specializările în universităţile din Ungaria’, începând de anul viitor aceste instituţii de învăţământ nu vor mai putea organiza examene de admitere pentru studii de gen, dar cursanţii care în prezent urmează astfel de studii vor putea să le continue până la absolvire. Guvernul ungar consideră această specializare universitară ca fiind mai degrabă o ideologie decât o ştiinţă, motiv pentru care a decis interzicerea ei. ‘Studiile de gen, la fel ca marxism-leninismul, pot fi considerate mai degrabă o ideologie decât o ştiinţă, astfel că este de discutat dacă sunt adecvate învăţământului universitar’, explica, în martie 2017, secretarul de stat ungar pentru educaţie, Bence Retvari. ‘Un om se naşte bărbat sau femeie, din acest motiv guvernul spune ‘nu’ genurilor sociale’, a indicat la rândul său executivul de la Budapesta.
Eliminarea acestei specializări va afecta Universitatea Eötvös Lorand din Budapesta (ELTA), cea mai mare din Ungaria, dar şi Universitatea Central-Europeană (CEU), fondată de George Soros, ambele oferind diplome în studii de gen. Apărută în Statele Unite şi bazată pe o abordare feministă, această specializare prezintă dintr-o perspectivă interdisciplinară cum conceptul de gen, definit ca o construcţie socială, influenţează relaţiile interpersonale, gândirea şi însăşi ideea de putere, printre alte aspecte. Sursa

VATICAN: Papa Francisc I: "Sunt dispus să vizitez Coreea de Nord"

Papa Francisc şi-a exprimat disponibilitatea de a vizita Phenianul, capitala Coreei de Nord, şi a explicat că va lua în considerare călătoria după primirea unei invitaţii oficiale. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, imediat după audienţa pe care liderul de la Seul a avut-o la Suveranul Pontif, la sfârşitul dimineții zilei de joi, 18 octombrie 2018, potrivit Rador, care citează La Stampa. «Sfântul Părinte - se specifică într-un comunicat de presă al agenţiei sud coreene YonHap News - şi-a exprimat disponibilitatea de a vizita Coreea de Nord, în cazul în care va fi invitat oficial, spunând că va răspunde 'în mod sigur' unei astfel de invitaţii făcute de statul comunist. Comentariul a sosit în timpul unei întâlniri cu președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, care i-a adresat Papei o invitaţie verbală din partea liderului nord-coreean Kim Jong-un''. Pontiful a spus: "cu siguranţă voi da un răspuns în cazul în care va sosi o invitaţie (oficială) şi voi putea merge", le-a relatat jurnaliştilor şeful biroului de presă al lui Moon, Yoon Young-chan. Moon l-a întrebat pe Sfântul Părinte dacă îi poate spune preşedintelui Coreei de Nord să trimită un delegat oficial pentru a-l invita, iar Pontiful i-a răspuns că invitaţia verbală trimisă de preşedintele Moon ar trebui să fie suficientă, dar că o invitaţie oficială ar fi frumoasă''. În timpul discuţiilor, informează purtătorul de cuvânt al lui Moon, Papa Francisc a spus că susţine angajamentul în favoarea instaurării păcii în Peninsula Coreeană. "Eu susţin cu putere angajamentul guvernului din Coreea de Sud care face tot posibilul pentru procesul de pace din peninsula coreeană." Sursa

KENYA: Situație inedită, preoți catolici renunță la celibat în favoarea căsătoriilor

Situație fără precedent în Biserica Catolică. Preoții din Kenya renunță pe capete la jurămintele de celibat și își fac familii. Ulterior, ei se întorc la cele sfinte, se hirotonesc din nou în cadrul unor biserici catolice rupte de biserica mamă, potrivit semneletimpului.ro. S-a format astfel Biserica Catolică Restaurată din Nyeri. Nu sunt puţini cei care cred că și cazurile de abuz sexual din Biserica Catolică ar putea cel puţin parţial să fie rezolvate prin permiterea căsătoriei în rândul preoţilor, spune Episcopul Peter Njogu, cel care a pus bazele noii biserici. Papa Francisc a vorbit de mai multe ori pe acest subiect. „Este, într-adevăr, o problemă, dar nu este majoră. Va fi nevoie de timp, dar există soluţii și le voi găsi”, declara papa în 2014. Trei ani mai târziu, Suveranul Pontif se răzgândise parțial. El a subliniat că „celibatul preoţilor nu este o dogmă, ci un dar preţios”, și că nu este de acord cu reintroducerea celibatului opţional. În schimb, ia în considerare hirotonirea preoţilor căsătoriţi în comunităţile izolate, dacă aceștia au fost „încercaţi”, bărbaţi rămaşi văduvi sau căsătoriţi, dar care au copii de vârstă adultă. Sursa 

FRANȚA: Declarație discriminatoare a președintelui Emmanuel Macron

Potrivit lui Emmanuel Macron “doar femeile ignorante fac copii”. Propoziția șocantă a fost dezvăluită de The Guardian, care a publicat o transcriere a unui raport prezentat de președintele francez la Fundația Gates. Tema conferinței era, în particular, Africa. Macron a spus că este convins că boom-ul demografic prezent în Continentul Negru este cauzat de faptul că femeile africane fac mulți copii din lipsă de educație: Arătați-mi o femeie care a decis, după ce a primit o educație completă, să aibă 8 sau 9 copii. Apoi, arătați-mi o fată care a decis să părăsească școala la vârsta de 10 ani pentru a se mărita la 12. A doua va avea mulți copii, prima nu”. Dacă femeile africane ar fi mai educate și informate – susține Macron – acestea nu ar mai fi însărcinate. Cu toate acestea, argumentul lui Macron este sexist și aduce atingere drepturilor omului. “Acest lucru se întâmplă pentru că multe fete nu sunt educate cum trebuie, câteodată pentru că aceste țări au decis că drepturile acestor fete nu o sa fie la fel ca cele ale bărbaților. Iar acest fapt este inacceptabil”. Cu alte cuvinte, potrivit teoriei neoliberare propovăduite de Macron, femeile ar face copii doar dacă nu sunt educate sau locuiesc într-un stat obscurantist. Și totuși, baby-boom-ul anilor 1945-1965 din Occidentul bogat și culturalizat este un exemplu care demonstrează opusul. Sursa 

 

Linkuri la știri:

Războiul hibrid din casa lui Hristos – Contributors

Religia, butoiul de pulbere în Europa de Est – Adevărul 

19-10-2018


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu