Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 8222

Mănăstire închinată deţinuţilor de la Poarta Albă

Tags: comunism; mănăstire;
Mănăstire închinată deţinuţilor de la Poarta Albă
Vineri, 1 iunie, IPS Teodosie a pus piatra de temelie a Mănăstirii Poarta Albă-GaleÅŸu, închinată martirilor deÅ£inuÅ£i politici de la Canalul Dunăre – Marea Neagra din perioada  1949 – 1953. Locul unde va fi amplasată Mânăstirea este la 3 km de Poarta Albă, din ÅŸoseaua E81 (BucureÅŸti - ConstanÅ£a), spre localitatea GaleÅŸu (zonă cunoscută pentru densitatea mare de preoÅ£i, deÅ£inuÅ£i politici, care au murit aici), pe marginea dreaptă a Canalului Midia-Năvodari. Lucrările la paraclisul Sf. Iustin Martirul ÅŸi Filosoful au ÅŸi început.
Din arhive reiese că la construirea Canalului, în perioada celor patru ani au muncit peste 30.000 de deÅ£inuÅ£i politici ÅŸi au fost înregistrate peste 2.000 de decese din rândul acestor deÅ£inuÅ£i obligaÅ£i să muncească aici. Desigur, numărul celor dispăruÅ£i în această perioadă este cu mult mai mare decât cel din arhive. ConstrucÅ£ia Canalului Dunăre-Marea Neagră a început în anul 1949, dar lucrarea a fost terminată 35 de ani mai târziu. Aproximativ două mii de oameni îÅŸi dorm somnul de veci în gropi comune, în cimitire fără cruci sau direct sub lutul malurilor ce se surpau aproape zilnic.

Apoi, de sărbătoarea SfinÅ£ilor Români (17 iunie), zeci de credincioÅŸi au luat parte la slujba primului hram al noului lăcaÅŸ de cult de la Poarta Albă. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Prea SfinÅ£itul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu părintele Iustin Pârvu (93 de ani), unul dintre supravieÅ£uitorii închisorii comuniste. La slujba oficiată exact pe locul unde se aflau temniÅ£ele muncitorilor, dar ÅŸi lângă movila sub care se spune că zac mii de oseminte, au luat parte zeci de credincioÅŸi ÅŸi urmaÅŸi ai deÅ£inuÅ£ilor politici.
În vederea realizării construcÅ£iei mănăstirii închinată martirilor de la Canal (Poarta Albă – GaleÅŸul), stareÅ£ul Mănăstirii Poarta Albă a deschis trei conturi bancare în care se pot face donaÅ£ii:
RO78 UGBI 0000 4020 06073 RON
RO71 UGBI 0000 4020 06074 EUR
RO68 UGBI 0000 4020 06075 USD
deschise la Garanti Bank S.A.,
Agentia Tomis, Constanţa
de Mănăstirea “Duminica tuturor SfinÅ£ilor Români”, Poarta Albă
Ei s-au jertfit! Acum e timpul ca și noi să ne jertfim pentru ei!

Părintele Justin: „Mai am o singură neliniÅŸte: să îi văd pe aceÅŸti martiri canonizaÅ£i”

      Părinte, cum vă explicaÅ£i faptul că de abia acum, după mai bine 20 de ani de la căderea comunismului în România, martirii din temniÅ£ele comuniste încep să fie cinstiÅ£i, prin acest loc, Canalul, care adăposteÅŸte rămăşiÅ£ele a mii de foÅŸti deÅ£inuÅ£i, închiÅŸi pentru că nu au vrut să îmbrăţiÅŸeze doctrina ateistă?
      Am fost ÅŸi sunt foarte emoÅ£ionat pentru faptul că văd cu ochii mei cum un episcop al Bisericii noastre înalţă o mănăstire în cinstea celor ce nu mai sunt, cum zice Nichifor Crainic, celor ce sunt martiri ai Bisericii ÅŸi neamului românesc, jertfiÅ£i aici la Canal ÅŸi în toate celelalte temniÅ£e comuniste, pentru ca noi să avem azi un neam încă ortodox. Acesta a fost visul meu, încă de când am ieÅŸit din închisoare, să înalÅ£ o mănăstire în cinstea acestor martiri. Iată că văd acest vis realizat ÅŸi nu pot decât să mulÅ£umesc Maicii Domnului ÅŸi colegilor mei, care veghează acolo de sus, că mi-au îngăduit mie, nevrednicului, să duc acest vis la bun sfârÅŸit. Pentru mine, acest eveniment realizat prin osteneala ÅŸi râvna Înalt PreasfinÅ£itului Teodosie, reprezintă cea mai mare împlinire a mea, la aceÅŸti ani ai bătrâneÅ£ilor mele. AÅŸ putea zice acum liniÅŸtit, odată cu bătrânul Simeon: „Acum slobozeÅŸte pe robul Tău Stăpâne, după cuvântul Tău în pace”, dar mai am o neliniÅŸte: să îi văd pe aceÅŸti martiri canonizaÅ£i. Sfintele lor moaÅŸte izvorăsc pretutindeni mireasmă ÅŸi vindecări, osemintele lor au ajuns la închinare până ÅŸi în Å¢ara Sfântă, la Sfântul Munte Athos ÅŸi în multe locuri ale pământului, de unde mă sună părinÅ£i ÅŸi maici că sfinÅ£ii izvorăsc mir ÅŸi mireasmă nemaiîntâlnită. Vreau să văd ziua când nu ne vom mai teme că avem în bisericile noastre la închinare moaÅŸtele acestor sfinÅ£i mucenici, că au ajuns să fie slăviÅ£i peste hotare mai degrabă decât în Å£ara lor.
      […] Avem datoria sfântă de a ne cinsti aceÅŸti martiri ÅŸi a chema ajutorul lor în rugăciunile noastre. Dacă nu îi canonizăm ÅŸi nu îi cinstim, nu vom ÅŸterge niciodată această pată de pe obrazul neamului românesc. Pentru jertfa lor, Dumnezeu nu a îngăduit ca acest neam să fie cotropit, pentru că asta ar fi urmat, acesta era planul lor, să cucerească România ÅŸi toată Europa. De altfel ÅŸi scopul construirii acestui Canal în perioada comunistă era tot în favoarea Rusiei, la ordinele ÅŸi directivele Moscovei. Ei aveau interes aici să cucerească această zonă ca apoi să aibă acces spre Europa, să ducă mai departe comunismul bolÅŸevic, în toată Europa. Dar Dumnezeu i-a oprit, pentru sângele acestor tineri nevinovaÅ£i, care a strigat înaintea Tronului Dumnezeirii.
      […] Noi nu ÅŸtim să ne promovăm valorile naÅ£ionale, aÅŸa cum o fac celelalte state europene. Românul nu cumpără decât produse străine, când are aici ÅŸi vaca cu lapte, ÅŸi holdele cu grâne ÅŸi munÅ£ii cu aur. Dar este o stare programată, astfel încât românul să piară ÅŸi toate valorile lui. Dacă nu facem investiÅ£ii româneÅŸti, dacă nu ne promovăm cultura ÅŸi obiceiurile, riscăm să pierim ca neam. AÅ£i văzut grecul, italianul sau germanul să cumpere produse chinezeÅŸti sau roÅŸii turceÅŸti? Nu, doar românul cumpără toate otrăvurile străine, fără să îÅŸi dea seama că distruge piaÅ£a românească. Dacă s-ar pune de acord acum toÅ£i cei care mai simt româneÅŸte să nu mai cumpere nimic decât produse româneÅŸti, ia să vedeÅ£i cum creÅŸte ÅŸi economia ÅŸi bogăţia culturală a ţării. Europa ÅŸi occidentalii trăiesc bine, dar pe seama cui? Tot pe seama românilor care au făcut muncile cele mai grele ÅŸi cele mai de jos în toată Europa. Dar noi alegem primari care fac investiÅ£ii europene. Nu vedeÅ£i că este de fapt o cenzură, să nu mai putem face nimic fără acordul lor? La prefectură nu se mai face nimic fără acordul lor; hai să facem cu Europa; nu se face nimic fără avizul Europei. Păi prefectul trebuie să aibă avizul Europei, ca să fac eu ceva aici în comuna mea? Nu se interesează primarii că bătrâna aceea săracă e cu geamurile sparte. El se plimbă, aÅŸteaptă alegeri. Aici e greÅŸeala mare a oamenilor Bisericii care nu se bagă, chipurile, dar ei zac în indolenţă multă. Åži aÅŸa vrăjmaÅŸii Bisericii ÅŸi ai neamului nostru profită de indolenÅ£a noastră.
      Aceste meleaguri dobrogene sunt cel mai vechi pământ românesc, sfinÅ£it cu sângele primilor martiri ai acestui neam. Aici sunt cele mai importante mărturii istorice care atestă existenÅ£a noastră încă din cele mai vechi timpuri, care atestă existenÅ£a noastră de creÅŸtini încă de la începutul creÅŸtinismului. Să începem cu această zonă să reclădim neamul românesc creÅŸtin pe bazele sfintei noastre tradiÅ£ii. Aceasta nu se va putea face decât sub oblăduirea Bisericii, care ne-a format ca neam ÅŸi prin care am dăinuit până acum. (extrase din rev. Atitudini nr. 23/2012)
29-07-2012
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu
Gabriel - 25-08-2012:

Eu mă întreb dacă nu cumva ei au fost la un moment dat trecuÅ£i în scripte ca deÅ£inuÅ£i de drept comun. Scriptele, arhivele însele au fost măsluite chiar în vremea aceea. Să sperăm că doar în anumite cazuri. Ceea ce vreau să spun este că nu ar fi rău să fie reabilitaÅ£i ÅŸi politic adică în mod oficial. Pre că altminteri biserica va fi în dezacord cu statul de drept îm atitudinile sale faţă de aceleaÅŸi persoane.