Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1584

Patriarhul Ecumenic, întâlniri importante în Grecia

Biroul de Presă al Patriarhiei Române
Tags: canonizare; autocefalie; mediu;

 

  • Patriarhul Ecumenic s-a întâlnit cu Arhiepiscopul Ieronim al Atenei. Ce au discutat cei doi

Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu l-a vizitat luni dimineață, 4 iunie, pe Arhiepiscopul Ieronim la sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe din Atena. Cei doi Întâistătători au discutat despre Biserica din Republica Macedonia care în prezent nu are un statut canonic și despre problema autocefaliei Ucrainei. Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a decis la sfârșitul lunii mai să analizeze cererea premierului Republicii Macedonia privind restabilirea canonicității Bisericii din această țară. Un alt subiect actual din viața Bisericii Ortodoxe discutat luni, 4 iunie, la Atena a fost acela legat de autocefalia Ucrainei. În ultima perioadă au fost făcute demersuri pe lângă Patriarhia Ecumenică de către autoritățile de stat de la Kiev și două structuri ecleziale necanonice pentru înființarea unei singure Biserici Ortodoxe locale în Ucraina. În prezent, la nivel internațional este recunoscută o singură Biserică Ortodoxă Ucraineană canonică și anume Mitropolia de sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei. Până acum mai multe Biserici Ortodoxe Autocefale și-au exprimat sprijinul față de Biserica Ortodoxă canonică din Ucraina, dar discuțiile pe tema autocefaliei continuă.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Bisericii Greciei, cei doi lideri religioși au discutat și alte teme de actualitate bisericească.

  • Întâlnire a Patriarhului Ecumenic cu președintele și prim ministrul Greciei

Luni după-amiază, Patriarhul Ecumenic s-a întâlnit cu Președintele elen Prokopis Pavlopoulos și cu premierul Greciei, Alexis Tsipras, notează APE MPE. La Palatul Prezidențial, Președintele Pavlopoulos a exprimat sprijinul deplin al statului grec pentru lucrarea Patriarhiei Constantinopolului de protejare a principiilor și valorilor Ortodoxiei, precum și a inițiativelor de protecție a mediului. În timpul întâlnirii de la Palatul Maximos din Atena, Premierul Alexis Tsipras i-a mulțumit Patriarhului Bartolomeu pentru eforturile privind soluționarea situației Bisericii din Republica Macedonia, subliniind că aceasta va conduce la un mediu de stabilitate și colaborare în regiune. Sanctitatea Sa a evidențiat faptul că Patriarhia Ecumenică va lucra pentru păstrarea unității și colaborării panortodoxe în cadrul responsabilităților ei canonice.

  • Simpozion internațional dedicat problemelor de mediu organizat de Patriarhia Ecumenică

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu participă marți, 5 iunie, la un simpozion internațional dedicat problemelor de mediu organizat de Patriarhia Ecumenică și administrația regiunii Attica. „O Attică verde pentru un mediu sustenabil. Păstrarea planetei și protejarea poporului ei” se intitulează evenimentul care va începe marți. Simpozionul organizat de Patriarhia Ecumenică, împreună cu administrația Regiunii Attica, în Insulele Saronice, Grecia, în perioada 5-8 iunie 2018 reunește teologi, oameni de știință, lideri politici, precum și activiști pe probleme de mediu și jurnaliști din întreaga lume. Participanții vor analiza problemele de mediu presante ale regiunii, examinând conexiunile dintre ecologie și economie, în special în contextul provocărilor sociale și de mediu ugente ale timpului nostru.

Patriarhul Ecumenic despre criza ecologică. În mesajul prin care anunța evenimentul, Patriarhul Ecumenic a subliniat aspecte legate de necesitatea protecţiei mediului înconjurător şi a făcut referire la criza ecologică globală. Sanctitatea Sa Bartolomeu, supranumit Patriarhul verde pentru desele sale intervenţii pe teme ecologice, a semnalat activitatea de pionierat a Patriarhiei Ecumenice concretizată în „diverse iniţiative cu caracter internaţional, interdisciplinar şi interreligios privind sustenabilitatea mediului înconjurător”. Sanctitatea Sa a evidenţiat numeroasele simpozioane, seminarii și summit-uri organizate de Patriarhia Ecumenică în acest sens, prin care a inspirat şi motivat teologi și oameni de știință, lideri politici și de afaceri, precum și activiști și jurnaliști din întreaga lume. Faptul că Patriarhia Ecumenică a fost direct implicată în procesul care a condus la ratificarea acordului istoric de la Paris, adoptat în 2015 este un alt aspect important evidenţiat de Patriarhul Bartolomeu. „Scopul nostru este să afirmăm un răspuns comun la criza ecologică, în acelaşi timp pledând pentru o planetă durabilă ca o moștenire sacră pentru toți oamenii și în special pentru copiii noștri”, a conchis Sanctitatea Sa. Acordul de la Paris este un acord global privind schimbările climatice la care s-a ajuns în 12 decembrie 2015, la Paris. Acordul prezintă un plan de acțiune pentru limitarea încălzirii globale „mult sub” 2 °C. Acesta vizează perioada cu începere din 2020. Mesajul Arhiepiscopului ieronim al Atenmei la Ziua Mondială a Mediului - 5 iunie 
 
  • Canonizare a Sfântului Iacov Tsalikis

Mii de credincioși din Grecia, Australia, Germania și alte țări s-au aflat sâmbăta și duminica (2 -3 iunie) la Mănăstirea Sfântul David din Evia pentru a participa la proclamarea canonizării Cuviosului Iacov Tsalikis și la liturghia condusă de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. Mitropolia de Chalkida a organizat în perioada 2-3 iunie 2018 o serie de manifestări ocazionate de anunțarea oficială a înscrierii în rândul sfinților a Arhimandritului Iacov Tsalikis, fost stareț al Mănăstirii Sfântul David din insula Evia. Cuviosul Iacov Tsalikis, cel mai nou sfânt canonizat de Patriarhia Ecumenică, este unul dintre părinții harismatici contemporani cunoscuți în întreaga lume creștină pentru virtuțile și viața lor ascetică. Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a participat sâmbătă, 2 iunie, la vecernia mare în timpul căreia a fost citit Actul Sinodal și Patriarhal privind Canonizarea Cuviosului Iacov. În omilia transmisă duminică la liturghia patriarhală, Sanctitatea Sa Bartolomeu a făcut referire la Cuviosul Iacov despre care a spus că „este un sfânt contemporan, al zilelor noastre, care a simțit dezrădăcinarea elenismului din Asia Mică și experiența amară a refugiatului.” „Bătea mereu la ușă pentru dreptate, ocrotirea tinerilor și a săracilor. A fost o făclie care a ars în continuu pentru întreaga lume,” a adăugat Patriarhul Ecumenic. „Smeritul ieromonah cu sănătate fragilă, nobilul cu proverbialul «Mă iertați», a fost un mare binefăcător al tuturor ortodocșilor”. „Sărbătorim canonizarea lui Iacov, unul dintre cei mai mari stâlpi ai virtuții,” a subliniat Sanctitatea Sa.

Cuviosul Iacov Tsalikis – biografie. Cuviosul Iacov a trăit 40 de ani în Mănăstirea Sf. David din Evia. S-a născut în data de 5 noiembrie 1920 în Asia Mică. La 32 de ani, Iacov a intrat în monahism, iar în data de 19 decembrie 1952 a fost hirotonit ieromonah. În 25 iunie 1975, Cuviosul Iacov a devenit stareț al Mănăstirii Sfântul David pe care a povățuit-o duhovnicește până la sfârșitul vieții sale pământești în noiembrie 1991. A fost canonizat de Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice la sfârșitul anului 2017.

 

Citeşte şi: 

20 de citate ale Patriarhului Ecumenic despre creaţie şi criza ecologică

Patriarhul Ecumenic a deschis simpozinul internațional spre o Attică mai verde

Discursul Patriarhului Ecumenic la Simpozionul ecologic din Attica - Basilica 

Sursa: Basilica

05-06-2018
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu