Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 3908

Retrocedări importante în Turcia

Cristian Bostan
Tags: Turcia;
 
 
Guvernul turc a hotărât retrocedarea tuturor bunurilor confiscate începând din anul 1936 de la instituţiile minorităţilor religioase din Turcia. Măsura este privită ca un răspuns la insistenţele Uniunii Europene în ceea ce priveşte problemele minorităţilor din această ţară, mai ales că Guvernul de la Ankara doreşte să adere la Uniunea Europeană.
 
Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului are de recuperat de la statul turc aproximativ 1000 de proprietăţi. Catedralei "Sfânta Sofia", cel mai important locaş de cult din Imperiul Bizantin nu va putea fi recuperat foarte curând, deoarece aceasta a fost confiscată imediat după căderea Constantinopolului, în 1453, când a fost transformată în moschee. Între 1931-1935 a fost restaurată şi de atunci funcţionează doar ca şi muzeu.
            Decizia a fost anunţată înaintea unui dineu, la care au luat parte, la Istanbul, premierul Recep Tayyip Erdogan şi reprezentanţi ai comunităţilor creştine şi evreieşti. Premierul a vorbit despre această hotărâre ca făcând parte din măsurile decisive pentru democratizarea ţării şi a recunoscut că nedreptăţile care au avut loc în trecut au provocat mari suferinţe grupurilor religioase minoritare. La rândul său, Patriarhul şi-a exprimat încrederea în viitor şi în posibilitatea ca relaţiile inter-etnice şi inter-religioase să revină pe făgaşul normal.
Turcia a confiscat din 1936 încoace proprietăţi în valoare de miliarde de dolari aparţinând Bisericii armene şi greceşti, confiscări declarate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) drept ilegale. Printre proprietăţile confiscate se află spitale, şcoli şi cimitire. În situaţia în care aceste proprietăţi au fost vândute unor terţe părţi, statul va acorda despăgubiri egale cu preţul de piaţă. (Gazeta creştină, 15-30 sept. 2011)
03-01-2012
Citeste si:De acelasi autor:


    Adaugati un comentariu:
    Nume
    Email
    (nu va fi afisat)
    Comentariu
    Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
    Antispam:
    Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu