Cookies de analiza a traficului sunt inactive, dar pot fi activate prin click pe {accept} | Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Evenimente, Apeluri, PromoțiiNr. vizualizari: 3739

Proiectul Nera - prima clinică de recuperare oncologică din România

Tags: Nera; oncologie;
     Fundaţia “Sfânta Irina” din oraşul Voluntari (judeţul Ilfov, limitrof Bucureştiului), condusă de dr. Pavel Chirilă, se ocupă în principal de îngrijirea bolnavilor de cancer. La centrul de îngrijire paliativă pe care îl patronează fundaţia au fost îngrijiţi în ultimii 5 ani peste 2000 bolnavi, serviciile fiind gratuite şi nediscriminatorii.
Acum, Fundaţia doreşte să deschidă prima clinică de recuperare oncologică din România – Proiectul Nera – în localitatea Slatina Nera din judeţul Caraş Severin. Valoarea totală a proiectului este de 4,5 milioane euro, din care 2,2 milioane sunt acoperite prin fonduri structurale. Pentru acoperirea diferenţei, Fundaţia “Sfânta Irina” apelează la ajutorul cetăţenilor care vor să dea o mână de ajutor.
     Lucrările de construcţie vor începe anul acesta, pe un teren situat în aval de Cheile Nerei şi Rezervaţia Beuşniţa, într-o zonă lipsită de poluare. Proiectul a fost declarat câştigător în ianuarie 2011.
     Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa este situat la limita sud-vestică a României şi are o suprafaţă totală de 36758 ha. El cuprinde o zonă carstică pe cursul mijlociu al râului Nera care constituie şi coloana vertebrală a Parcului. Terenul pentru clinică este concesionat de la primăria locală pe o perioadă de 49 ani. Centrul de recuperare va fi organizat pe următoarele departamente: psihoterapie; kinetoterapie-fizioterapie; dietoterapie; învăţarea unui stil de viaţă corect; depistarea precoce; prevenţie şi cercetare.
      Clinica va avea un corp central – baza de tratament şi 10 pavilioane aferente, 7 pentru bolnavi, cu 6 saloane (cu 1-2 paturi)- în total 42 de paturi de spitalizare şi 3 pavilioane pentru departamentul de diagnostic şi administraţie. Termen de realizare - 24 luni. Valoarea totală a proiectului: 4.574.658 euro. Sursa pricipală de finanţare: Fondurile Structurale Europene.
     Cancerul este a doua cauză de mortalitate în România şi Europa. Mortalitatea prin cancer este mai mare în România, comparativ cu media ţărilor europene, ceea ce dovedeşte deficienţe mari în posibilităţile de îngrijire a bolnavilor cu cancer. La trei forme de cancer: plămân, col uterin şi creier, România are incidenţa cea mai mare. Statisticile demonstrează că circa 30% din îmbolnăvirile de cancer se datorează unui stil de viaţă greşit şi unor factori ambientali agresivi.
     În România nu există încă o instituţie specializată pe recuperare oncologică. Activitatea de prevenţie şi depistare precoce a cancerului este sumară. Conceptul recuperării oncologice este aproape absent, iar instituţiile de recuperare oncologică lipsesc cu desăvârşire. Comisia Europeană apreciază că dacă testul Papa Nicolau se aplică în screening întregii populaţii feminine, s-ar putea reduce cu 94 % numărul anilor de viaţă pierduţi şi pentru fiecare 152 de teste făcute s-ar putea câştiga un an de viaţă.
     Cei care doresc să sprijine proiectul Nera au putut dona 2 euro, în perioada 15 octombrie – 31 decembrie 2011, printr-un SMS la numărul de telefon 890. Serviciile au fost oferite gratuit de Cosmote, Vodafone şi Orange, fără percepere de TVA. În continuare, sprijinul poate veni prin transfer bancar online sau la bancă în cele două conturi deschise la Banca C.R. Firenze România, Calea  Moşilor nr.272-274, bl.16, sector 2, Bucureşti: RO67 DARO 0002 0006 4936 RO02 în RON şi RO24 DARO 0002 0006 4936 EU02 în EUR.
     Dacă cei care citesc informaţiile despre proiectul Nera se întâmplă să nu poată ajuta financiar, pot sprijini în alt fel proiectul, şi anume să le vorbească prietenilor despre el şi astfel, din om în om, se poate ajunge la cei care, pe lângă suportul moral, pot oferi şi suport financiar. (Viata Cultelor, nr. 927-928/29 feb.2012)
27-04-2012
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu
Stan Doinita - 14-05-2012:

Ma bucur pentru acest lucru , este o mare realizare , Romania are multi oameni foarte inteligenti si aceasta clinica va ajuta multi oameni aflati in aceasta situatie