Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1619

Știri interne - octombrie 2017 (RO)

Tags: ;
 
Primul mesaj pentru vasluieni de la PS Ignatie al Hușilor

Sunt copleșit că Sfântul Sinod mi-a încredințat să fac această slujire, având în vedere că sunt chemat să slujesc o Eparhie istorică, cu oameni minunați și foarte, foarte, foarte deosebiți. Și trag nădejde că această slujire încredințată către Biserică să fie una spre folosul ei, spre folosul credincioșilor. Și vin cu toată inima deschisă, cu toată smerenia, cu toată dragostea, toată dăruirea și priceperea pe care am acumulat-o în cei câțiva ani de slujire în Occident. Desigur că în asemenea momente se și spune care ar fi prognoza de pastorație. Eu vreau, așa cum am menționat și în ședința Sfântului Sinod, să-i slujesc pe credincioșii și pe clericii, din Eparhia Hușilor, așa cum ne-o cere Sfântul Simeon, Noul teolog, nepărtaș la păcat, smerenie în purtarea dinafară și inimă zdrobită în starea dinăuntru. De asemenea, aș vrea să mă concentrez pe dimensiunea social-filantropică a Bisericii, pentru oamenii aflați în suferință sau privațiuni materiale severe, ca în felul acesta Altarul dragostei din Liturghie să hrănească Altarul Inimii aproapelui. Și, în final, îmi propun o focalizare pe instituia catehezei și a slujirii liturgice în rândul tinerilor, ca formă concretă de transmitere a credinței, dar și de conștientizare a măreției faptului că este frumos să fii al lui Hristos, este frumos să fii al Bisericii, mai ales într-o societate cu tendințe hristofobe și tot mai copleșită de secularizare”, a fost mesajul pe care l-a transmis noul Episcop al Hușilor, Ignatie Mureșanul. (Sursa: Vremea Nouă)

Cazul fostului preot Cristian Dorin Pomohaci s-a încheiat

Pe baza abaterilor canonice reținute și a mărturiilor aduse în apărare, Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a rejudecat cazul disciplinar în data de 5 octombrie a.c., în prezența fostului preot Cristian Dorin Pomohaci, care a ales să se apere singur în fața instanței bisericești, și a hotărât:

  • Modifică Hotărârea nr.2/27 iulie 2017 a Consistoriului eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, cg. Art. 155 (1) lit.c din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române;
  • Aplică fostului preot Cristian Dorin Pomohaci sancțiunea: 'DEPUNEREA (DESTITUIREA) DIN SLUJIREA CLERICALĂ' (pierderea dreptului de a săvârși lucrări sfinte, de a purta ținuta clericală și de a se împărtăși în altar; cel destituit nu mai este cleric, ci are statut de teolog laic, cu posibilitatea de a desfășura activități social-filantropice, culturale, educaționale sau de a fi cântăreț, după caz; activitatea și conduita sa vor fi evaluate anual de Chiriarh), art. 4 (q) din Regulament. Hotărârea Consistoriului Mitropolitan este definitivă și irevocabilă (fără drept de recurs) (cf. art. 55, pct. 2 din Regulament).
  • Consistoriul Mitropolitan a constatat că sarcina preoției, cu toate exigențele ei morale, dogmatice și canonice, este prea greu de purtat pentru Cristian Dorin Pomohaci. De aceea, pentru a-i acorda totala libertate de manifestare în afara ierarhiei bisericești de drept divin și a-și putea soluționa problemele juridice din instanțele civile, fără implicarea Bisericii, Consistoriul Mitropolitan l-a degrevat de marea responsabilitate a preoției, trecându-l în rândul teologilor laici. Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sibiului 

Arhim. Mina Dobzeu, părintele care l-a botezat pe Nicolae Steinhard

În cadrul Sfintei Liturghii oficiate cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, Arhim. Mina Dobzeu a primit „Crucea Moldavă”. Distincţia a fost oferită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, informează site-ul Doxologia.ro.

Rămas în memoria tuturor ca fiind cel care a oferit părintelui Nicolae Steinhardt Taina Botezului, Arhim. Mina s-a născut în data de 5 noiembrie 1921, în Grozești, județul Lăpușna din Basarabia și a purtat numele de mirean Mihail. A făcut închisoare la Galați, Jilava, Gherla și la Canal – colonia de muncă din Delta Dunării, unde s-a întâlnit și a devenit camarad cu importanți oameni de cultură ai vremii: Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Sergiu Al. George, iar la Gherla cu Alexandru Zub, Alexandru Ivasiuc și Vasile Vasilache (ajuns vicar al Episcopiei Românești din New York). La Jilava, pe 15 martie 1960, monahul Mina Dobzeu l-a botezat ortodox pe Nicolae Steinhardt. În închisorile comuniste, părintele continuă să răspândească învățătura de credință ortodoxă, fără să se gândească la riscuri, învățându-și colegii de celulă rugăciuni. Acest lucru i-a adus de multe ori consecințe usturătoare. După o viață zbuciumată, în care nici o amenințare nu i-a stăvilit curajul mărturisirii credinței și misiunea creștină neîntreruptă, ajuns la 96 de ani, părintele Mina Dobzeu și-a pierdut vederea și suferă de multe boli ale trupului. Cu sufletul, însă, trăiește încă de pe acum bucuria întâlnirii cu Hristos, Cel pentru care a mărturisit și a trăit. (Sursa: Basilica

Referendumul pentru modificarea Constituției și redefinirea căsătoriei, blocat

Președintele Coaliției pentru Familie (CPF), Mihai Gheorghiu, a declarat joi seară că proiectul de lege pentru inițierea unui referendum modificarea articolului 48, alineatul 1 din Constituție este aproape, definitiv blocat. Acesta a mai spus că dialogul cu partidele politice a eșuat, principalii actori parlamentari refuzând să mai discute despre subiectul acesta de peste 8 luni. Afirmațiile au fost făcute cu ocazia Conferinței pe care CPF a organizat-o joi seară la Teatrul Național București în care invitată de onoare a fost doamna Kim Davis, funcționarul american care a refuzat să elibereze certificate de căsătorie pentru homosexuali, motivând că îi încalcă conștiința. Doamna Davis a fost condamnată la 6 zile de închisoare, dar ulterior, legea a fost modificată astfel încât să permită funcționarilor publici să refuze exercitarea unor atribuții pe motiv de conștiință. ActiveNews vă oferă discursul integral al președintelui CPF, Mihai Gheorghiu. 

Kim Davis, funcționara din SUA care a refuzat să elibereze certificate de căsătorie pentru cuplurile de homosexuali, vizită în România

Americanca pentru care libertatea de conștiință și credința în Dumnezeu au fost mai presus de lege a participat, la Timișoara, la conferința „ O mărturie americană despre libertatea de conștiință”, organizată de Comitetul de inițiativă cetățenească, Coaliția pentru Familie și platforma civică "Ȋmpreună”. Funcționar în Rowan County, Kim Davis a fost obligată în 2015 să încheie căsătorii între persoane de același sex, deși asta era în contradicție cu propriile convingeri religioase, iar refuzul a dus la încarcerarea ei. Despre refuzul său de a emite certificate pentru căsătoriile gay, după dcizia Curții Supreme din SUA, Davis a povestit:

„Am știut că decizia Curții Supreme din SUA de a recunoaște căsătoriile între persoane de același sex în toate statele americane nu mă va afecta doar pe mine, ci întreg statul și întreaga națiune. Unii au spus că ar fi fost simplu să demisionez, sa renunț, dar asta ar fi însemnat ca eu să întorc spatele lui Dumnezeu. Am început să primesc amenințări cu moartea, am fost hărțuită, etichetată în fel și chip. Dar am rămas concentrată pe voia lui Dumnezeu. În toate depozițiile mele, libertatea mea religioasă nu a fost luată în considerare. Am știut atunci că mai curând trebuie să mă supun lui Dumnezeu, și nu omului. Când am fost închisă, am avut un sentiment de pace și de liniște, am făcut studii biblice, m-am rugat, am postit și am cântat cântece cu toată forța mea. Românii trebuie să aibă în inima lor acest pasaj din Biblie, „căci Dumnezeu nu ne-a dat un gând de frică, ci unul de dragoste, de putere și de chibzuință.” Eu nu sunt împotriva homosexualilor, ci sunt pentru căsătoria naturală”. (Sursa: Activenews)

Întâlnire a grupului de lucru ortodox-catolic

Membrii grupului comun de lucru ortodox-catolic Sfântul Irineu au fost primiți la înceoutul lunii octombrie la Palatul Patriarhiei de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal. PS Ieronim și-a exprimat speranța că rezultatele dialogurilor purtate atât la nivelul de inițiativă a unui centru de apropiere între Biserici cât și la nivel oficial între Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-Catolică vor fi unele pozitive. Totodată, Preasfinția Sa a precizat că acest dialog ajută la promovarea valorilor comune, precum familia creștină. Prezent la întâlnire, Pr. Prof. Daniel Benga de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București a amintit modul în care funcționează acest grup comun ortodox-catolic: Grupul de anul acesta este format din 26 teologi: 13 romano-catolici și 13 ortodocși care discută în mod academic și științific documente istorice ce reflectă modul în care raportul dintre primat și sinodalitate a fost implementat, trăit și practicat atât în Răsărit cât și în Apus. Lucrările grupului Sfântul Irineu se desfășoară anual, consecutiv într-o țară majoritar ortodoxă și una majoritar catolică. Prima întâlnire a avut loc în 2004.  (Sursa: Basilica)

Cea mai frumoasă formă de sprijin pentru moralul oricărui dintre deținuți a fost poezia

Pr. Nicolae Bordașiu, fost deținut politic a făcut această mărturisire la Colocviul de literatură creștină care a avut loc pe 13 octombrie la Facultatea de Teologie din București. Părintele Nicolae a stat ascuns șapte ani prin satele bihorene, fiind căutat de securitate pentru o condamnare în lipsă la 20 de ani închisoare. Descoperit şi arestat în 1955, a urmat ani grei de închisoare în Timişoara, Jilava, Oradea şi Aiud, fiind deţinut politic în perioada 1955-1964. În mesajul PF Părinte Patriarh Daniel, adresat participanților la colocviu, se arată că: Pentru Biserica Ortodoxă Română, comemorarea poeţilor creştini care au suferit în temniţele comuniste are o motivaţie sau o valoare pur religioasă, nu ideologică, deoarece este bazată exclusiv pe trăirea credinţei în Dumnezeu, mărturisită chiar şi în stare de suferinţă şi umilinţă.

În acest sens, poezia creştină scrisă în închisorile comuniste nu este doar un capitol special din istoria literaturii române, ci şi o mărturie de credinţă în comuniune cu mărturisitorii şi martirii Bisericii din toate veacurile.

Pentru Pr. Nicolae Bordașiu de la Biserica Sfântul Silvestru din București, poezia a fost un reazem în perioada detenției: Nu numai pentru mine, ci pentru majoritatea celor care au fost în pușcărie (…) poezia a fost un reazem deosebit, fiindcă în închisoare gândurile chinuitoare te năvăleau și te chinuiau. Ca să scapi de gânduri aveai nevoie de o evadare, și cea mai frumoasă formă de sprijin pentru moralul oricărui dintre deținuți a fost poezia, fiindcă era o formă accesibilă, frumoasă, captivantă și în același timp îți mărturisea experiența celor care au compus-o, a spus părintele Nicolae Bordașiu, conform Radio Trinitas. (Sursa: Basilica)

 

Linkuri la știri

 

Homosexualitatea și transsexualitatea – Cultura Vieții 

Lecțiile lui Dumnezeu – Adevărul 

Noul episcop al Hușilor este un puternic susținător al familiei – Activenews 

Până la Dumnezeu te ajută sfinții – Doxologia 

Câți bani a înghițit până acum construirea Catedralei Mântuirii Neamului – Mediafax 

 

15-10-2017


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu