Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2006

Știri externe - decembrie 2016 (EXT)

Tags: ;

 

GEORGIA: Noi canonizări în Biserica ortodoxă

Regii Bargrat III şi Solomon I, stareţele Nina (Amilakhvari) şi Tamar (Mardzhanishvili), precum şi Patriarhul – Catolicos Calistrat (Tsintsadze) au fost canonizaţi de Biserica Georgiei. Hotărârea a fost luată de Sfântul Sinod în cadrul şedinţei de lucru din data de 21 decembrie 2016, notează Interpressnews, citat de pravoslavie.ru. Regele Bagrat III (960-1014) a rămas în istorie drept conducătorul care a reuşit să unească sub autoritatea sa aproape toată Georgia. Regele Solomon I (1753-1784) a stăpânit peste vestul Georgiei, zona Imereti, şi a reuşit cu succes să ţină piept atacurilor Imperiului Otoman, câştigând numeroase lupte cu turcii. Patriarhul Calistrat s-a născut în anul 1866 în zona Imereti. A urmat cursurile Seminarului din Tibilisi şi Academia de la Kiev. În 1892 a fost hirotonit preot, în 1952 ierarh, iar în 1932 a fost ales Patriarh Catolicos al Întregii Georgii. În timpul păstoririi sale a depus eforturi considerabile ca să oprească închiderea şi distrugerea bisericilor şi a mănăstirilor de către regimul comunist.

Monahia Nina Amilakhvari a trăit în a doua jumătate a secolului 19. În calitate de stareţă a mănăstirii Sfânta Nina din Samtavro a încercat să reînvie viaţa monastică de acolo. Tamar Alexandrovna Mardzhanishvili (1869-1936) a intrat în monahism în la mănăstirea Bodve. În anul 1902 a devenit stareţă a aşezământului monahal, iar în anul 1905 a fost mutată la Moscova. Mai târziu va fonda un schit în apropierea oraşului, însă în va fi închis de regimul sovietic. În 1931 monahia Tamara este arestată şi deportată în Siberia. În 1934 i se permite reîntoarcerea la Moscova, unde va trece la cele veşnice în 1936. Sursa: basilica.ro

SLOVACIA: Guvernul interzice Islamul ca religie de stat

Actul normativ a fost propus de Partidul Național Slovac (SNS) și prevede că o religie trebuie să beneficieze de cel puțin 50.000 de credincioși pentru a putea fi calficată drept religie de stat, scrie The Independent. Conform statisticilor recente, în Slovacia, țară cu peste 5 milioane de locuitori, trăiesc aproape 2.000 de musulmani și nu există nicio moschee. Partidul Național Slovac susține că legea era necesară pentru a preveni înregistrarea unor biserici, precum Biserica satirică a Monstrului Zburător din Spaghete, care a atras numeroși adepți în toată lumea. 'The Flying Spaghetti Monster' a fost descris și desenat pentru prima oară într-o scrisoare semnată de americanul Bobby Henderson, în anul 2005. Scrisoarea era o formă de protest față de decizia predării, în școlile publice, a materiei ID (o formă contemporană de creaționism), ca alternativă la evoluționism. După acest protest, Henderson a înființat Biserica Monstrului Zburător din Spaghete, care promovează pastafarianismul, o satiră transformată în religie. "Islamizarea începe cu un kebab și este deja in desfăsurare in orașul Bratislava. Haideți să ne gândim cu ce ne vom confrunta peste 10 ani", a declarat un politician din SNS pentru Reuters. "Trebuie să facem orice pentru ca nicio moschee să nu se ridice aici", a continuat acesta. Sursa: activenews.ro, foto: alternativenews.ro.

FRANȚA: Decizii ale episcopilor ortodocși privind Sinodul din Creta

Episcopii ortodocşi din Franţa, s-au reunit marţi, 20 decembrie 2016, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Emanuel, Mitropolit de Franţa, potrivit site-ului oficial al Adunării. Aceasta este prima întâlnire de după încheierea lucrărilor Sfântului şi Marelui Sinod care s-a desfăşurat în Creta în luna iunie a acestui an. După ce au analizat poziţiile Bisericilor participante, precum şi cele ale Bisericilor neparticipante, Episcopii ortodocşi din Franţa şi-au reafirmat dorinţa de a manifesta şi mărturisi unitatea Bisericii Ortodoxe, precum şi dorinţa de a promova colaborarea între Biserici în toate domeniile pastorale.

Ierarhii, subliniind importanţa acestei necesităţi pentru unitatea Ortodoxiei, regretă că disputa dintre Patriarhia Antiohiei şi Patriarhia Ierusalimului cu privire la jurisdicţia asupra Qatarului nu a ajuns la o soluţie finală acceptată de cele două Biserici. Ei consideră că reglementarea acestei probleme este stringentă. De asemenea, au salutat vizita pastorală în Capitala Franţei a Patriarhului Kiril al Moscovei. Preafericirea Sa a venit la Paris cu prilejul sfinţirii noii catedrale ortodoxe ruse dedicate Sfintei Treimi. În cadrul întâlnirii, episcopii şi-au exprimat profunda tristeţe cu privire la asasinarea ambasadorului rus în Turcia. Totodată, este condamnat şi atentatul terorist din Germania. Ierarhii şi-au prezentat sincerele condoleanţe popoarelor rus şi german, precum şi familiilor victimelor. Ei s-au rugat pentru odihna sufletelor celor trecuţi la cele veşnice, precum şi pentru vindecarea celor răniţi. Comunicatul ne precizează şi faptul că aceşti conducători spirituali continuă să denunţe violenţele din lume, inclusiv cele din Africa şi orientul Apropiat, comise de multe ori în numele religiei. Ei se roagă pentru instalarea durabilă a păcii iîn Orientul Apropiat, permiţând creştinilor din regiune şi minorităţilor religioase să se bucure de libertate şi egalitate deplină. Cu prilejul Sărbătorii Naşterii Domnului, Episcopii ortodocşi din Franţa le transmit tuturor creştinilor ortodocşi, fraţilor şi surorilor creştine, precum şi tuturor locuitorilor ţării, cele mai bune urări. Sursa: basilica.ro 

EGIPT: Doi episcopi noi în Biserica ortodoxă

Ierarhia Bisericii Ortodoxe a Alexandriei şi întregii Africi are de curând doi membri noi. Este vorba despre Episcopii Teodor de Babilon şi Agatonic de Arusha şi Tanzania Centrală. Cei doi episcopi au fost aleşi de Sfântul Sinod al Patriarhiei Alexandriei, reunit în şedinţă de lucru, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Teodor, în data de 17 noiembrie 2016.

PS Agatonic s-a născut în anul 1964 în Giannitsa, Provincia grecească Pellis. El a absolvit Academia Educaţională din Florina şi Facultatea de Teologie din Tesalonic. Din anul 1986 a fost călugăr la mănăstirea sfântul Dionisie din Olimp. A fost hirotonit diacon în 2001, iar în 2003 preot. Sfântul Sinod al Patriarhiei Alexandriei l-a ales în 17 noiembrie 2016 Episcop al nou-înfiinţatei Eparhii de Arusha şi Tanzania Centrală. PS Teodor s-a născut în Rethymnon, Grecia, în anul 1966. A absolvit Academia din Creta. A fost uns călugăr şi apoi diacon la Mănăstirea Preasfânta Fecioară – Akrotirianis de fostul mitropolit Evghenie de Ierapytni şi Siteia. A fost hirotonit preot în 22 iulie 2000. În Duminica Sfintei Cruci din 23 martie 2014 Patriarhul Alexandriei i-a oferit oficiul de Mare Eclesiarh al Bisericii Alexandriei. În 17 noiembrie 2016, la propunerea Preafericirii Sale, a fost ales Episcop.

IRAK: Bashiqa, kurzii ridică din nou crucea pe biserică

Clopotele bisericii au sunat din nou în orașul Bashiqa, din nordul Irakului, pentru prima dată de când a fost capturat de militanții "Statului Islamic" în urmă cu doi ani, conform unui raport PUKmedia. Sfânta Liturghie a fost oficiată în aceasta biserică, pentru prima dată, dupa o lungă perioadă de timp. Raportul amintit mai sus este însoțit de câteva imagini, în care a fost surprins momentul în care crucea mare de pe turla bisericii, care fusese deteriorată sub tirul focurilor de armă, a fost instalată de către membrii forțelor militare kurde Peshmerga, pe acoperișul bisericii. Sursa: lonews.ro 

EGIPT: Patriarhia Română solidară cu victimele atentatului de la Cairo

Patriarhul României a transmis un mesaj de compasiune și solidaritate după atentatul din Cairo Sanctităţii Sale TAWADROS al II-lea, Papă şi Patriarh al Bisericii Copte, în care se arată:

Sanctitatea Voastră, Vestea tragicului atentat terorist din dimineaţa zilei de 11 decembrie 2016 comis în biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” a comunităţii copte din Cairo, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 25 de persoane şi au fost rănite alte aproape 50, ne-a îndurerat profund. În numele ierarhilor, clericilor şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române exprimăm sincere condoleanţe şi adânca noastră compasiune fraternă şi ne rugăm pentru odihna sufletelor celor trecuţi la Domnul chiar în timpul Sfintei Liturghii, precum şi pentru însănătoşirea grabnică a celor răniţi în acest atac anti-creştin. În aceste dureroase momente, vă încredinţăm de întreaga noastră solidaritate creştină şi ne rugăm Dumnezeului Păcii şi al Îndurării să aducă linişte şi împăcare comunităţii creştine copte din Egipt, dăruind tuturor celor greu încercaţi în aceste zile puterea de a găsi mângâiere duhovnicească în timpul marii sărbători a Naşterii Domnului care se apropie.

Cu preţuire şi dragoste întru Hristos-Domnul,
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

LINKURI la știri:

29-12-2016


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu