Vizite la nivel de ierarh, dovadă a unității și frățietății între Bisericile ortodoxe
La Colocviul Înternațional Întâlnirea cu duhovnicul, dedicat Părintelui Sofronie Saharov și organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din în perioada 13-15 noiembrie au participat numeroși invitați din străinătate, între care Înaltpreasfințitul Ierótheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos, Grecia și Ieromonahul Rafael Noica, fiul marelui filosof român, Constantin Noica. De asemenea, au conferențiat, printre alții și: Înaltpreasfințitul Părinte Serafim Joantă, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului și Mitropolit Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord; Ierom. Melchisedec, de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul”, din Essex, Marea Britanie; Jean Claude Polet, de la Asociația „Sfântul Siluan Athonitul”, din Paris, Franța; Georgeos Mantzaridis, profesor emerit la Facultatea de Teologie a Universității „Aristotel” din Tesalonic, Grecia; Monahul Nicodim Aghiopavlitul și Ieromonahul Filotheos Grigoriatul din Sfântul Munte Athos (unii dintre aceștia alegând fie să nu participe la Sfântul și Marele Sinod din Creta, fie să nu semneze toate documentele adoptate acolo).
În aceeași perioadă, respectiv 19-22 noiembrie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei şi Exarh Patriarhal, a participat, ca delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la festivitățile prilejuite de aniversarea a șapte decenii de viață de către Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii. Delegatul Patriarhului României a fost primit de către Preafericitul Kiril la reşedinta patriarhală de la Mănăstirea Danilov din Moscova, marţi, 22 noiembrie. Preafericirea Sa a mulţumit pentru participare, pentru mesajul de felicitare din partea Patriarhului României şi a subliniat importanţa relaţiilor între Bisericile Ortodoxe Surori. De asemenea, Patriarhul Kiril a menţionat necesitatea schimbului de experiență între instituţiile teologice de învățământ din cele două Biserici, precum şi beneficiile relațiilor între mănăstiri, pentru că monahismul din țările noastre este foarte bine organizat şi are un aport deosebit la intensificarea vieții duhovniceşti a poporului.
A fost turnat primul clopot al Catedralei Mântuirii Neamului
Primul dintre cele șase clopote ale Catedralei Mântuirii Neamului a fost turnat la Innsbruck în Austria și cântărește 25 de tone. Clopotul ce va răsuna din turla Catedralei Naționale a fost turnat vineri, 11 noiembrie 2016, cu implicarea a trei generații de ingineri metalurgiști, informează Trinitas tv.
Astăzi a fost o zi de apogeu în pregătirea și turnarea celui mai mare dintre clopotele Catedralei Mântuirii Neamului . Lucrarea în sine a reprezentat o sinteză de atenție și de specialitate înaltă în ingineria metalelor. Acest moment a avut pentru noi o semnificație duhovnicească deosebită dat fiind semnificația clopotelor binecunoscută tuturor creștinilor. De asemenea, am oficiat și o slujbă specifică momentului, a declarat părintele Nicolae Crîngașu, consilier patriarhal- Sectorul monumente și construcții bisericești. După răcire, proces care va dura trei săptâmâni, clopotul va fi scos din matrice și va fi acordat pe nota Do. Executat din bronz, clopotul va avea un sunet pur, conferit atât de calitatea materialelor, cât și de tehnica folosită. Măsurând 3,3 metri înălțime și 3,3 metri lățime, clopotul turnat în data de 11 noiembrie este cel mai mare dintre cele șase clopote ale Catedralei Mântuirii Neamului. Clopotele turnate la Innsbruck în Austria au o garanție de 15 ani și o viață apreciată la peste 400 de ani. (Sursa: basilica.ro)
O nouă muceniță, înscrisă în calendarul ortodox al BOR
Sfântul Sinod a aprobat înscrierea Sfintei Muceniţe Agnia (prăznuită la 21 ianuarie) în calendarul Bisericii Ortodoxe Române. Hotărârea a fost adoptată în şedinţa de lucru desfăşurată în ziua de 29 octombrie 2016, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală. . (Sursa: basilica.ro)
Simpozion Internațional Educație și Mărturisire la Cluj Napoca
La Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a avut loc în perioada 13-16 noiembrie 2016, Simpozionul Internaţional Educație și Mărturisire. Formarea creștină a tinerilor în spiritul viu al Tradiției, informează site-ul radio Renașterea. Deschiderea oficială a simpozionului a avut loc luni, 14 noiembrie 2016, cu un cuvânt inaugural susţinut de Vasile Stanciu, decanul facultăţii, urmat de cuvântarea cu tema Familia, copiii şi tinerii, educarea lor şi viitorul omenirii, susţinută de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Ierarhul a arătat importanţa familiei în educarea copiilor, accentuând rolul mamei, şi a subliniat, de asemenea, importanţa pe care Biserica o acordă tinerei generaţii:
Biserica nu le oferă tinerilor doar un simplu «ajutor», ci «adevărul» însuşi, adevărul noii vieţi divino-umane în Hristos. Tinerii ortodocşi ar trebui să devină conştienţi de faptul că ei sunt purtători ai tradiţiei binecuvântate şi vechi de secole a Bisericii Ortodoxe, precum şi continuatorii acestei tradiţii, pe care o vor păstra cu dârzenie şi vor cultiva într-un mod dinamic valorile veşnice ale Ortodoxiei, pentru a oferi mărturie creştină de viaţă dătătoare. Din rândurile lor vor veni viitori slujitori ai Bisericii lui Hristos. Astfel, tinerii nu sunt numai «viitorul» Bisericii, ci, de asemenea, expresia activă în prezent a vieţii ei iubitoare de Dumnezeu şi oameni, a evidențiat Înalpreasfinția Sa.
Avram Iancu rămâne Erou al Națiunii Române
Camera Deputaților a respins cererea de reexaminare a proiectului de lege privind declararea lui Avram Iancu „Erou al Națiunii Române”, informează Agerpres. Astfel, Camera a adoptat, luni, cu 168 de voturi „pentru” și doar 10 abțineri, proiectul de lege prin care Crăișorul Munților a fost declarat „Erou al Națiunii Române”. Proiectul adoptat de deputați prevede că „pentru cinstirea memoriei lui Avram Iancu (1824-1872), considerat cel mai mare erou național al românilor din Transilvania, cu merite excepționale în afirmarea identității și a drepturilor naționale pe teritoriul strămoșesc, fostul conducător al revoluției române din 1848-1849 din Transilvania este declarat Erou al Națiunii Române”. În cererea de reexaminare, șeful statului aprecia că „recunoștința și respectul pe care le impune o personalitate de amplitudinea celei a lui Avram Iancu nu pot fi convertite juridic și cu atât mai mult politic, în argumente de natură să impună și să justifice instituirea unui regim juridic 'intuitu personae'”. Camera Deputaților este cameră decizională. Despre personalitatea avocatului transilvănean, Avram Iancu, puteți citi mai multe AICI. (Sursa: activenews.ro)
Îndemn la rugăciune comună pentru familia Nan din Norvegia
Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord își exprimă nedumerirea și consternarea față de situația familiei Nan, stabilită în Norvegia, şi îndeamnă la rugăciune. Dumitru Nan, tatăl acuzat de autoritățile norvegiene că și-ar fi maltratat cei doi copii, a fost arestat luni seară, 21 noiembrie 2016, fără vreo motivație oficială. Între timp, conform informaţiilor postate pe site-ul oficial al Eparhiei Europei de Nord, Ambasadorul României în Regatul Norvegiei, Adrian Gabriel Davidoiu, a anunţat că Dumitru Nan a fost eliberat din arest.
În acest sens, în comunicatul emis de Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, Preasfinţitul Părinte Macarie a lansat un apel ca autoritățile române să cerceteze situația și să facă demersurile necesare pentru clarificarea ei. De asemenea, ierarhul a îndemnat la rugăciune.
Pe de cealaltă parte, cu smerenie, tristețe dar și speranță, plec genunchiul, neîncetat la rugăciune, pentru această chinuită familie de români. Același lucru vă îndemn să faceți și voi, frați creștini, pentru ca bunul Dumnezeu să se îndure și să ridice, așa cum știe El, grelele încercări ale familiei Nan. Cu atât mai mult acum, când la orizontul ființei noastre spirituale se întrezărește marele praznic al Nașterii Domnului – care este prin excelență sărbătoarea familiei, a nașterii de prunci, a bucuriei de a fi împreună – se cuvine să nu-i abandonăm pe acești compatrioți ai noștri. Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord reamintește că procesul pe care statul norvegian l-a intentat celor doi soți, fără specificația de a părăsi – fie și temporar – Norvegia, este încă în desfășurare. În data de 2 decembrie va avea loc anunțarea sentinței în acest caz. Părintele Episcop Macarie va depune toate diligențele ca familia Nan să fie asistată de autoritățile române și îi îndeamnă pe toți credincioșii să se roage ca soții Nan să aibă parte de un proces echitabil, se mai precizează în comunicat.
Linkuri la știri:
Dosarul electronic de sănătate, o posibilă bombă cu ceas
Conferință a Pr. Stelian Tofană despre conflict și comunicare în familie
De la box și actorie la Dumnezeu și preoție
Viața Pr Paisie Olaru alcătuită de maicile de la Mrea Paltin Petru-Vodă
Conferință internațională despre educația religioasă la București
24-11-2016