Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1887

Știri externe - noiembrie 2016 (EXT)

Tags: ;

 

GRECIA: Congres de Teologie cu tema „Convocarea și hotărârile Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe”

Asociația Pancretană a Teologilor, în colaborare cu Academia Ortodoxă din Creta, anunţă organizarea, la Academia Ortodoxă din Kolimbari, a Congresului de Teologie cu tema Convocarea și hotărârile-documentele Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe din Creta, în perioada 25-26 noiembrie 2016. Acest Congres de teologie are loc cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Cretei și a Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic. În comunicatul Asociaţiei sunt menţionate obiectivele principale ale Congresului: Informarea cu privire la hotărârile (documentele) Sfântului și Marelui Sinod și analiza diferitelor aspecte ale acestora; Sublinierea importanței documentelor Sfântului și Marelui Sinod pentru Biserică şi membrii ei, pentru societate și întreaga lume; Aprofundarea implicaţiilor aduse faţă de sistemul sinodal al Bisericii, dinamica dialogului interortodox şi desfăşurarea viitoare a acestuia; Analiza misiunii Bisericii în lumea contemporană şi responsabilitățile creștinilor; Abordarea provocărilor contemporane, din perspectiva hotărârilor Sfântului şi Marelui Sinod. (Sursa: basilica.ro)

GRECIA: Consfătuire Panortodoxă. Patriarhia Română a fost reprezentată de teologul Ciprian Streza

În perioada 31 octombrie – 2 noiembrie 2016 s-a desfăşurat în Agrinio, Grecia,  Consfătuirea Panortodoxă cu tema: Învăţături eretice şi oculte cu privire la om şi la drepturile omului. Delegatul Patriarhului României la eveniment a fost Ciprian Streza, profesor la Facultatea de Teologie Andrei Şaguna din Sibiu. În fiecare an, Biserica Greciei organizează un simpozion dedicat activităţii misionare a Bisericii la care sunt invitaţi să participe şi reprezentanţi ai tuturor Patriarhiilor Ortodoxe, precum şi a Bisericilor autocefale. La întâlnire, fiecare eparhie a Bisericii Greciei a trimis mai mulţi reprezentanţi care să prezinte activitatea misionară desfăşurată. Totodată, au avut loc şi prezentări de referate ale unor profesori universitari care se ocupă cu misiunea Bisericii. Anul acesta, gazdă întâlnirii a fost Înaltpreasfinţitul Părinte Cosma, Mitropolitul Etoliei şi Akarnaniei, care a deschis lucrările conferinţei. În continuare, au luat pe rând cuvântul reprezentanţii Bisericilor Ortodoxe pentru a prezenţa mesajul Întaistatatorului Bisericii lor.

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat Evanghelia iubirii lui Iisus Hristos-temelie pentru apărarea demnităţii persoanei umane, a fost prezentat de Ciprian Streza. Referatele susţinute au  prezentat diverse aspecte ale ocultismului contemporan. În referatele prezentate, vorbitorii au prezentat diverse aspecte ale ocultismului contemporan faţă de care au luat poziţie arătând că în contextul social actual deosebit de dificil Biserica Ortodoxă, stâlp şi temelie a adevărului, este chemată să îşi afirme tot mai mult vocaţia ei misionară. Vorbitorii au ţinut să sublinieze faptul că din punct de vedere al Teologiei Ortodoxe persoană umană este purtătoare de drepturi prin însăşi fiinţa şi demnitatea sa şi nu prin ceea ce o instituţie sau un grup social hotărăşte în decursul timpului. În opinia vorbitorilor misiunea în Biserica Ortodoxă trebuie să fie tot mai mult axată pe apărarea demnităţii umane, care în societatea post modernă este tot mai mult ameninţată de complexe forme de degradare prin promovarea de către sectele religioase a unei concepţii greşite despre om şi despre menirea lui în această lume. Într-un astfel de context, Biserica Ortodoxă trebuie să continue să ofere exemple concrete de trăire în duhul Tradiţiei apostolice şi patristice prezentând valorile acestei Tradiţii într-un mod adaptat cerinţelor vremii. Doar în acest fel răspunsul Bisericii la problemele lumii de azi poate fi unul viu, personal, relevant pentru societate, ne-a transmis Ciprian Streza. Toate referatele, prezentările şi luările de poziţie ale acestei Conferinţe Panortoxe vor fi tipărite într un volum la editura Apostoliki Diakonia a Bisericii Greciei. (Sursa: basilica.ro)

CIPRU: Vizită oficială a Patriarhului Irineu al Serbiei

Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei, va întreprinde săptămâna viitoare o vizită oficială de șapte zile în Biserica Ortodoxă Autocefală a Ciprului. Conform unui comunicat remis de Arhiepiscopia Ciprului, vizita Patriarhului Serbiei se va desfășura în perioada 9-16 noiembrie 2016, ca urmare a invitației Preafericitului Părinte Hrisostom, Arhiepiscopul Ciprului. Patriarhul Irineu va fi însoțit de arhierei și clerici ai Bisericii Ortodoxe a Serbiei. Delegația Patriarhiei Sârbe va fi întâmpinată la Aeroportul din Larnaka, miercuri seară de Arhiepiscopul Hrisostom și membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ciprului. Primirea oficială a Preafericitului Părinte Irineu va avea loc joi, 10 noiembrie, la sediul hiepiscopiei Ciprului. În continuare, va fi oficiată o slujbă de Te Deum la Catedrala Sfântul Ioan Teologul. Joi seară, 10 noiembrie, la Palatul Prezidențial din Nicosia, va avea loc întâlnirea Preafericitului Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei, cu Excelența Sa Nikos Anastasiadis, Președintele Republicii Cipru. Duminică, 13 noiembrie 2016, Întâistătătorii celor două Biserici surori vor coliturghisi în Biserica Înțelepciunea lui Dumnezeu din Strovolos. Pe toată perioada vizitei, Patriarhul Serbiei va vizita diferite Mitropolii și Mănăstiri din Cipru. Rezultatele vizitei sunt disponible aici(Sursa: basilica.ro)

UCRAINA: Dureros - Eurovision 2017, organizat în... Catedrala Sfânta Sofia din Kiev?

Conducerea organizației "Uniunea Helsinki din Ucraina" a solicitat Președintelui țării, Poroșenko, să nu permită desfășurarea Eurovision 2017 în Catedrala Sfanta Sofia din Kiev: "Considerăm că astfel de planuri ale inițiatorilor Festivalului [Eurovision 2017], nu numai că manifesta in mod evident o ignoranță culturală, dar, totodată, o aspirație disimulată de substituire ascunsă a valorilor, o modalitate mascată de a impune poporului ucrainean - în locul orientării culturale europene întemeiate și zidite pe principii creștine - modelele culturii de masă", au declarat liderii organizației. (Sursa: lonews.ro)

TURCIA: Patriarhul Ecumenic a aniversat 25 de ani de la întronizare

Sanctitatea Sa Bartolomeu a aniversat miercuri, 2 noiembrie 2016, 25 ani de la întronizarea ca Patriarh Ecumenic. Cu prilejul acestui moment aniversar, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a adresat Sanctităţii Sale un mesaj de felicitare: În acest moment deosebit când sărbătoriţi 25 de ani de slujire ca Patriarh Ecumenic şi peste 55 de ani de slujire bisericească, în numele ierarhilor, clerului şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, dorim Sanctităţii Voastre ani mulţi cu multă sănătate, ajutor de la Dumnezeu în această misiune foarte importantă şi de mare responsabilitate, spre slava Preasfintei Treimi şi binele Ortodoxiei, se arată în mesajul Patriarhului României. În acea zi Sanctitatea Sa a vizitat grădinița din apropierea Bisericii Sfânta Treime din Stavrodromi, unde a petrecut timp alături de copii. Blogul Fos Fanariou a publicat câteva fotografii care îl surprind pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu zâmbind şi jucându-se cu cei mici. (Sursa: basilica.ro)

EGIPT: Sfântul Sinod al Patriarhiei Alexandriei reabilitează instituția diaconițelor

În perioada 15-17 noiembrie 2016, Sfântul Sinod al Patriarhiei Alexandriei s-a întrunit în şedinţă de lucru, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Teodor, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al întregii Africi. Deciziile sinodale: Reactivarea instituţiei diaconiţelor. S-a decis înfiinţarea unei comisii formate din trei arhierei care va analiza tema îndeaproape; Transmiterea unei enciclice clericilor şi credincioşilor din cuprinsul Patriarhiei Alexandriei cu privire la tema Postului, în contextul realităţii africane; Episcopul Meletios Koumanis de Naukratida a fost ales Mitropolit de Cartagina; Arhim. Theodoros Dridakis a fost ales Episcop de Babilon;

Arhm. Agathonikos Nikolaidis a fost ales Episcop de Arusha;  Mitropolitul Ghennadios de Neiloupole a fost ales Mitropolit de Botswana; A fost aprobată retragerea Episcopului Vasileios de Arsinoe. (Sursa: patriarchateofalexandria.com)

RecomandămDiaconițele – slujitoare în Biserica Primară; Arhimandritul Ilie Cleopa despre Rolul diaconițelor în Biserica PrimarăDiaconițele în Tradiția Creștină

SIRIA: Episcopii ortodocși ar fi în viață

Conform unor informații recente, cei doi episcopi sirieni răpiți în apropierea orașului nordic al Siriei, Alep, în 2013, sunt încă în viață, aflându-se în orașul Raqqa, ocupat de grupul militant Daesh. O declarație în acest sens a fost facuta de maica superioară a Mănăstirii Sfântul Iacob, situata în orașul sirian de vest Qarah: "Am primit informații din sursele noastre, că aceștia se află în Raqqa, și suntem îngrijorați pentru viața lor. Ne rugăm pentru eliberarea lor înainte de atacul final asupra Raqqa". Reamintim că militanții i-au capturat pe Mitropolitul grec-ortodox de Alep, Paul Yazidzhi, și pe Mitropolitul ortodox-siriac de Alep, John Ibrahim. Protestele sociale împotriva Damascului, din 2011, s-au transformat într-un război civil prelungit, în națiunea din Orientul Mijlociu, care a dus deja la pierderea a mii de vieți omenești. Conflictul se caracterizează și prin intensificarea activităților diferitelor grupuri islamiste radicale, cum ar fi Daesh (scos în afara legii în mai multe țări, printre care Rusia și Statele Unite), care a câștigat notorietate la capitolul răpirii și uciderii creștinilor. (Sursa: lonews.ro)

MAROC: Conferinţă ONU la Marrakech privind Schimbările Climatice

În perioada 7-18 noiembrie 2016, reprezentanţii statelor lumii se află la Marrakech, Maroc, pentru a discuta aspecte legate de schimbările climatice. Este vorba de cea de-a 22-a Conferinţă a părţilor (Conference of the Parties – COP) la Convenția Cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice. Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, cunoscut şi sub denumirea de Patriarhul Verde pentru multiplele sale iniţiative pentru protejarea mediului înconjurător, a adresat un mesaj membrilor COP22. În mesaj, Sanctitatea Sa atrage atenţia asupra perioadei îndelungate de douăzeci şi doi de ani care a trecut de la intrarea în vigoare a Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice, în 1994. Această perioadă este inadmisibil de lungăpentru a oferi soluţii la problemele de mediu, spune Patriarhul Verde în mesajul său. (Sursa: basilica.ro)

MEXIC: Parlamentul a respins propunerea Președintelui Mexicului de a legaliza „căsătoria” pentru homosexuali

Propunerea Președintelui Mexicului Enrique Pena Nieto de a modifica legea fundamentală a țării pentru a permite „căsătoria” pentru cuplurile homosexuale a fost definitiv respinsă de Comisia Juridică a Camerei Reprezentanților din Mexic cu 19 voturi la opt și o abținere. Acțiunea șefului de stat a venit după ce Curtea Supremă din Mexic, a decis că a interzice căsătoria între persoane de același sex ar fi neconstituțional. Dar rezistența populară a fost masivă la această măsură. Milioane de mexicani au ieșit în stradă în apărarea familiei naturale din mai și până în septembrie, iar în luna iunie 2016 partidul de guvernământ, al președintelui a pierdut la urne în cadrul alegerilor parlamentare din cauza acestei inițiative. (Sursa: stiripentruviata.ro)

NORVEGIA: A fost găsit locul unde a fost înmormântat Sf. Olaf

Potrivit pravoslavie.ru, citat de orthodoxie.com, arheologii norvegieni au descoperit moaștele Sfântului Olaf, încreştinătorul Norvegiei. Ele au fost identificate într-un altar de piatră din Trondheim ce aparţine Bisericii Sfântul Clement. Sfântul Olaf este ultimul sfânt comun pentru Occident şi Orient. Olaf II Haraldson, cunoscut după canonizarea lui ca Sfântul Olaf, a fost rege al Norvegiei între anii 1015 – 1028. În anul 1014 a primit sfântul botez şi a răspândit creştinismul în Norvegia. Sfântului i-au fost închinate biserici în Rusia la Novgorod, unde a trăit câțiva ani, şi în Staraya Ladoga, dar şi în Anglia şi chiar în Constantinopol. Vestea minunilor sale s-a răspândit în Evul Mediu în întreaga lume. (Sursa: basilica.ro)

Linkuri la știri:

Sfânta Cruce ridicată deasupra bisericilor vandalizate în Irak

Sfântul Paisie Aghioritul despre pregătirea pentru Sfânta Împărtășanie

Am ascuns Potirul plin în sân, am închis ochii și am fugit

Creștinii americani opun rezistență mafiei homosexuale

 

23-11-2016


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu