Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1869

Patriarhii Rusiei și Serbiei, vizită oficială în Marea Britanie

Tags: ;
Patriarhii Rusiei și Serbiei, vizită oficială în Marea Britanie

 

Patriarhul rus în Anglia, 300 de ani de prezență rusească pe pământ britanic

Basilica.ro informează că Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Mosovei şi al Întregii Rusii, s-a aflat în perioada 15 – 18 octombrie 2016, într-o vizită oficială în Marea Britanie. Vizita a marcat aniversarea a 300 de ani de prezenţă a Bisericii Rusiei (de la înfiinţarea Eparhiei Ortodoxe Ruse) pe teritoriu englez. În data de 15 octombrie, pe aeroportul din Londra, Primatul Bisericii Rusiei a fost întâmpinat de Arhiepiscopul Yelisey de Suroj şi reprezentanţi ai Eparhiei, precum şi de Excelenţa Sa Alexander Yakovenko, Ambasadorul Rusiei în Regatul Unit al Marii Britanii.

Patriarhul Kiril a oficiat duminică, 16 octombrie 2016, Sfânta Liturghie în Catedrala Ortodoxă Rusă din Londra. La slujbă au asistat numeroase oficialităţi precum prinţul Michael de Kent şi Justin Welby, Arhiepiscopul de Canterbury, primatul Biserici Anglicane. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a sfinţit clopotele lăcaşului de cult, dar şi pictura exterioară a Catedralei. În cuvântul adresat după slujbă, Preafericitul Părinte Kiril a subliniat faptul că atât Biserica Ortodoxă a Rusiei, cât şi Biserica Angliei, joacă un rol important în cadrul relaţiilor internaţionale şi în ceea ce priveşte măsurile de consolidare a păcii. Tot în aceeaşi zi, Patriarhului Kiril i-a fost conferit titlul de membru al Societăţii Royale Britanice de Geografie. Ceremonia a avut loc în capitala Marii Britanii.

În dimineaţa zilei de 17 octombrie 2016, Patriarhul Kiril s-a întâlnit cu Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei. În cadrul întâlnirii de lucru, care a avut loc în Londra, au fost discutate aspecte privind relaţiile bilaterale dintre Biserica Rusiei şi Biserica Serbiei, precum şi problemele legate de dialogul panortodox. De asemenea, în decursul zilei de 17 octombrie, Preafericitul Părinte Kiril a binecuvântat monumentul funerar al Mitropolitului Antonie Bloom, din cimitirul Brompton. Apoi, în prezenţa a numeroase oficialităţi, ierarhi, clerici şi credincioşi, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Rusiei a oficiat o slujbă de pomenire a ierarhului trecut la cele veşnice.

Marţi, 18 octombrie 2016, a avut loc o întâlnire istorică între Patriarhul Rusiei şi Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii. Evenimentul s-a desfăşurat la Palatul Buckingham din Londra. Preafericirea Sa a dăruit reginei Marii Britanii o icoană reprezentând pe Maica Domnului, iar Patriarhul Rusiei a primit o pictură în care sunt reprezentaţi regina şi soţul ei. În prima parte a zilei, Justin Welby, Arhiepiscopul de Canterbury, a primit vizita oficială a Preafericitului Părinte Kiril. În cadrul întâlnirii au fost purtate discuţii privind situaţia creştinilor din Europa. În încheierea vizitei oficiale, Patriarhul Bisericii Rusiei a susţinut o conferinţă de presă pe aeroportul Luton din Londra. (Sursa: pravoslavie.ru, pravmir.com, mospat.ru, basilica.ro)

Vizita Patriarhului Irineu al Serbiei în Anglia la 100 de ani de la prezenţa aici a Sfântului Nicolae Velimirovici

Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei, a efectuat, în perioada 12 – 18 octombrie 2016, o vizită oficială în Regatul Unit al Marii la invitaţia Arhiepiscopului de Canterbury), Justin Welby (primatul Biserici Anglicane). Vizita a reprezentat expresia bunelor relaţii dintre Biserica Serbiei şi Biserica Anglicană şi a marcat, de asemenea, aniversarea a 100 de ani de la prezenţa Sfântului Nicolae Velimirovici pe pământ britanic. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Serbiei a fost primit, în data de 13 octombrie, de  Arhiepiscopul de Canterbury la Palatul Lambeth din Londra.

În cuvântul de bun venit, Arhiepiscopul Justin Welby a subliniat faptul că este o mare plăcere şi un privilegiu să primească vizita Primatului Bisericii Ortodoxe Sârbe. De asemenea, a evidenţiat relaţiile de prietenie dintre Biserica Ortodoxă a Serbiei şi Biserica Anglicană, făcând referire la aniversarea a 100 de ani de la „momentul extraordinar când Sfântul Nicolae Velimirovici a vizitat Anglia”, vizită care „a avut un mare impact asupra multor oameni”.

În cuvântul său, Patriarhul Serbiei a  mulţumit Arhiepiscopului de Cantebury pentru invitaţie, pentru cuvântul de bun venit, dar şi pentru oportunitatea de a „marca un moment important din viaţa Sfântului Nicolae Velimirovici”. De asemenea, o întâlnire oficială a avut loc între cei doi primaţi vineri, 14 octombrie 2016, la palatul Lambeth. În cadrul întrunirii au fost discutate modalităţi concrete de reînnoire a relaţiilor dintre cele două biserici în ceea ce priveşte domeniile în care, atât Biserica Ortodoxă a Serbiei, cât şi Biserica Anglicană, sunt chemate de Dumnezeu să slujească oamenilor.

Seara, Patriarhul Irineu a rostit un cuvânt în catedrala Sf. Pavel din Londra (St. Pauls Cathedral, St. Pauls Churchyard, London, EC4M 8AD). Omilia a marcat împlinirea a 100 de ani de la cuvântarea Sfântului Ierarh Nicolae Velimirovici adresată (în acelaşi lăcaş de cult), în 1916, regelui George al V-lea al Marii Britanii. De asemenea, în dimineaţa zilei de 17 octombrie 2016 a avut loc, la Londra, o întâlnire de lucru între Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Mosovei şi al Întregii Rusii, şi Preafericitul Părinte Irineu. În cadrul întâlnirii au fost discutate aspecte privind relaţiile bilaterale dintre Biserica Rusiei şi Biserica Serbiei, precum şi problemele legate de dialogul panortodox. În cadrul vizitei, Patriarhul Irineu a oficiat sâmbătă, 15 octombrie 2016, Sfânta Liturghie la Biserica Sf. Sava din Londra, iar duminică, 16 octombrie, a slujit la Biserica Sfântul Lazăr din Birmigham. (Sursa: spc.rs; mospat.ru; basilica.ro)

 

22-10-2016


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu