(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Familia. Copiii. Educaţia. VocaţiaNr. vizualizari: 2131

Liceul Pedagogic, o nouă perspectivă...

Monica Şerbănescu
Tags: educaţia religioasă; pedagogia;
Liceul  Pedagogic, o nouă perspectivă...
= primul liceu pedagogic ortodox din România =
 
Motto “J’ai toujours pensé que l’école,
c’était d’abord les professeurs”
(Chagrin d’école- Daniel Pennac)

Cu peste douăzeci de ani în urmă, apăreau în peisajul școlii românești, mai întâi, Grădinița Arc-en-Ciel, apoi, când copiii au crescut, Școala Anastasia Popescu, purtând numele celei dintâi profesoare de religie a celor mici.

Formula, cu totul nouă, a acestor unități de învățământ particular, propunea, avant la lettre, așezarea, în prim-planul tuturor activităților și intereselor școlii, a elevului, cu nevoile, talentul, neîmplinirile, ezitările, izbânzile sale, precum și o viziune creștin-ortodoxă în care se oglindea cu discreție, întreaga viață a comunității.

Ca atare, primul impact al acestei viziuni a fost asupra dascălilor și asupra părinților, pe care, trebuie să o spunem, i-a uimit la început curajul programului grădiniței și apoi al școlii, de a aborda predarea a trei limbi străine – franceza, germana și engleza – tuturor copiilor, în programul comun, ca și îndrăzneala de a aduce în sălile de grupă și de clasă mai mulți profesori, care să predea, fiecare în parte, disciplinele în care era specializat, în timp ce educatoarei și învățătoarei, le reveneau doar coordonarea colectivelor de copii și sarcina de a realiza integrarea informațiilor în proiecte multi și transdisciplinare.

Copiii au crescut, au ajuns la vârsta gimnaziului, iar școala a crescut odată cu ei. S-au adunat multe premii la concursuri și olimpiade, proiecte, reviste scrise în și pentru școală, premii naționale și internaționale.

Părinții întrebau acum dacă nu este cazul să proiectăm liceul. Nu era o decizie ușor de luat, câtă vreme absolvenții clasei a VIII-a strângeau, an de an, buchete din note de 10 la Evaluarea Națională și își propuneau să nu abandoneze studiul limbilor străine, dar să continue aprofundarea, mai cu seamă, a științelor exacte. Liceele glorioase ale capitalei îi primeau cu brațele deschise, iar părinții și profesorii își făceau un titlu de mândrie din aceste reușite.

Și totuși, unii copii și-ar fi dorit altceva. Mai multă înțelegere din partea profesorilor nou întâlniți. Mai multă căldură. Mai multă empatie. Reveneau la școală, se alintau din nou alături de dascălii care îi știau de mici și, nu de puține ori, se alăturau echipei de profesori pentru proiectele noi, în Școlile de Vară, ori în tabere. Erau cei mai pricepuți voluntari. Puteau fi cei mai buni profesori. Și iată că gândul acesta a prins contur: de ce nu, un liceu pedagogic, care să ducă mai departe valorile școlii – valorile de credință, de respect pentru copii, de grijă pentru tot ce ne înconjoară...

Și iată că, începând din anul școlar 2016-2017, Liceul Pedagogic desprins din Școala Gimnazială Anastasia Popescu își deschide prima clasă, întâmpinând primii elevi pe care și   i-ar dori viitori dascăli dedicați, iubitori și atenți la nevoile copiilor care le vor fi învățăcei. Întâia promoție va purta numele distinsei profesoare Laetitia Leonte, pedagogul- model, care și-a dedicat întreaga viață valorilor fundamentale pe care le reunesc Biserica, Familia și Școala.

Tinerii care împărtășesc valorile credinței, ale iubirii pentru tradițiile românești, ale respectului pentru creația lui Dumnezeu, sunt așteptați cu bucurie de confrații lor mai mari, care le vor fi călăuze pe parcursul celor patru ani de liceu.

Împreună vor descoperi nu doar literatura și științele, ci și jocurile copilăriei, tainele pedagogiei și ale didacticii, bogăția meșteșugurilor tradiționale, eleganța dansului popular, mlădierea cântului și armoniile pianului, ori ale viorii.  Vor desluși de la înaintașa lor, profesoara Anastasia Popescu, felul în care îi pot apropia pe cei mici de Hristos, vor face cunoștință cu mari pedagogi români, ori de pe alte meleaguri, își vor șlefui expresia în limbile străine pe care, acum, vor avea prilejul să le aprofundeze și să le practice nemijlocit.

Viața de licean va fi plină de bucurie și de împliniri, văzând că pot dărui deja celor mai mici ca ei din tot ce știu și pot acum pune în practică, dacă antrenează noianul de cunoștințe care, astfel, nu mai rămân doar la nivel teoretic, ci pot prinde contur, pot deveni viață.

Când, la finalul liceului, vor gândi spre ce carieră se pot îndrepta, unii dintre tineri vor putea alege să înceapă deja să lucreze, chiar în grădinița și școala ai căror absolvenți sunt, putând astfel fi, din punct de vedere material, deja independenți. Își vor urma studiile, în paralel cu această activitate, care le poate permite suficientă libertate pentru studiu.

Dacă vor prefera să fie doar studenți, tot ce au acumulat de-a lungul liceului le va fi de un folos real, mai cu seamă pentru cei care se vor orienta către filologie, ori științe socio-umane. Și dacă, în fine, vor prefera o carieră într-o cu totul altă direcție, nu putem ignora beneficiul pe care anii de liceu au a-l aduce la împlinirea fiecăruia ca persoană și personalitate, ajutându-i în structurarea propriilor valori, în fundamentarea familiei și chiar în parcursul de viitori părinți, cunoscători îndeaproape ai psihologiei copilului.

Ne vom bucura pentru reușita fiecăruia și îi așteptăm acum cu inimile deschise pe viitorii noștri liceeni!

Nota redacţiei: În 10 august 2016 Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat înalta binecuvântare pentru deschiderea şi funcţionarea Liceului Pedagogic Anastasia Popescu şi pentru încheierea unui parteneriat cu Protoieria Sector II Capitală, pentru colaborare şi asistenţă religioasă, iar în 15 septembrie 2016 s-a desfăşurat deschiderea oficială a noului an şcolar la nou înfiinţatul Liceu Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” din Bucureşti (primul liceu pedagogic ortodox din ţară).

02-10-2016
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu