Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1746

Clericii B.O.R. mobilizati sa ajute la dezapezirea satelor Romaniei

Tags: ;
Din cauza ninsorilor abundente şi a viscolului de la sfârşitul lunii ianuarie şi începutul acestei luni, sute de familii din diferite sate ale judeţelor Buzău şi Vrancea au rămas blocate în casă mai multe zile la rând, zăpada acoperindu-le aproape în întregime ferestrele şi uşile. Pentru a veni în ajutorul acestora, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei i-a îndemnat pe clerici să participe direct la deszăpezirea locuinţelor. De asemenea, toate protoieriile au primit dispoziţie să-i trimită pe preoţii din subordine să identifice cazurile grave din fiecare parohie. Imediat după ce s-a oprit viscolul, preoţii au organizat grupe de voluntari şi au mers întâi spre casele persoanelor singure şi aflate în nevoi, cărora, după ce le-au săpat “tranşee” spre uşi, le-au asigurat condiţiile minime de trai, adică apă, lemne şi alimente. Alţi preoţi au pregătit cu soţiile lor hrană rece pentru şoferii care au rămas înzăpeziţi pe raza localităţii lor, sau i-au sprijinit pe jandarmii şi militarii trimişi în anumite zone să deszăpezească, le-au făcut ceaiuri sau le-au asigurat condiţii să se poată încălzi în pauzele de lucru. În sfârşit, alţi preoţi au dus în satele sinistrate din cauza căderilor massive de zăpadă, donaţiile credincioşilor constând din alimente şi obiecte de îmbrăcăminte, potrivit consilierului cultural al Arhiepiscopiei, Părintele Adrian Ionescu.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos informează că Centrul Eparhial, protopopiatele şi parohiile au întreprins mai multe măsuri de ugenţă în urma evenimentelor meteorologice extreme de viscol şi ninsori din judeţele Galaţi şi Brăila. Astfel, la 13 februarie sectorul social-filantropic al Centrului eparhial a trimis ajutoare constând în alimente neperisabile în cinci parohii.
Preoţii din protoieria Galaţi au venit în sprijinul celor 123 de persoane de la Centrul de primire a persoanelor fără adăpost „Elisabeta Doamna”, cărora le-au adus obiecte igienico-sanitare şi articole de îmbrăcăminte. În urma colectelor efectuate în parohii, un transport cu alimente neperisabile a plecat către zonele afectate din judeţele Brăila, Galaţi, Vrancea şi Buzău.
La protoieria Brăila au fost strânse ajutoare (alimente neperisabile) în valoare de peste 20.000 lei, care au fost trimise în zonele sever afectate din acest judeţ, dar şi din Vrancea şi Buzău, iar sinistraţilor din Insula Mare a Brăilei parohiile învecinate le-au trimis medicamente, apă plată şi minerală. .
În parohiile din Arhiepiscopia Iaşilor la 12 februarie a început o campanie de strângere de fonduri pentru sinistraţii din zonele afectate de căderile abundente de zăpadă şi de viscol (judeţele Vrancea, Buzău, Ialomiţa şi Călăraşi). Donaţiile în bani pentru sinistraţi pot fi făcute şi duminică 19 februarie, la toate bisericile parohiale de pe cuprinsul Arhiepiscopiei, fondurile strânse urmând să fie centralizate la sediile celor 12 protopopiate ale acesteia. Banii vor ajunge apoi la biroul de asistenţă socială “Diaconia” al Arhiepiscopiei Iaşilor de unde vor fi viraţi în conturile eparhiilor cu localităţi afectate de căderile abundente de zăpadă şi de viscol.
Arhiepiscopia Timişoarei s-a alăturat campaniei iniţiată de brigada 18 Infanterie „Banat”, de ajutorare a sinistraţilor din judeţele Buzău şi Vrancea. Într-o primă fază, aceasta a achiziţionat alimente neperisabile, pături şi apă plată în valoare de 6.000 lei, precum şi lumânări în valoare de 6800 lei pe care le-a donat spre a fi transportate pe calea aerului cu o cursă specială a armatei, potrivit unui comunicat al biroului de presă al Arhiepiscopiei Timişoara. De asemenea, Arhiepiscopia de la Timişoara a adresat unităţilor bisericeşti din eparhie, protopopiate, parohii, mânăstiri, dar şi credincioşilor, rugămintea de a contribui la această colectă cu alimente neperisabile şi apă, care pot fi trimise la punctul de colectare al garnizoanei Timişoara (Piaţa Libertăţii, 5).
Pentru a sprijini persoanele care au avut de suferit din cauza ninsorilor abundente şi pentru a împlini cuvintele Scripturii: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi” (Matei 5, 22), Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor a iniţiat o colectă în cele şase protopopiate ale sale, pentru cele. 49 de localităţi izolate de pe teritoriul judeţelor Ialomiţa şi Călăraşi. Protopopiatul Slobozia a distribuit, în zilele de 12 şi 13 februarie, alimente neperisabile, pâine, cozonaci, dulciuri, apă minerală, cereale, cartofi, îmbrăcăminte şi alte bunuri de strictă necesitate familiilor sinistrate cu sprijinul preoţilor parohi din localităţile Crunţi şi Mircea cel Bătrân.
La nivelul protopopiatului Călăraşi, s-a iniţiat o colectă în toate bisericile din municipiu, organizată şi cu sprijinul primăriei Călăraşi, constând în apă şi alimente precum orez, zahăr, ulei de floarea soarelui, care au fost trimise cu ajutorul autorităţilor locale în localităţile izolate din zona Lehliu. Protopopiatul Olteniţa a trimis o sumă considerabilă de bani în contul protopopiatului Lehliu, pentru a procura alimente. Colecta a debutat duminică, 12 februarie, şi se va desfăşura pe toată perioada vremii nefavorabile. În Centrul social al protopopiatului, dar şi în casele preoţilor din Lehliu drumeţii care tranzitează localitatea şi sunt nevoiţi să stea zile bune printre nămeţi primesc mâncare şi ceaiuri calde. Cu ajutorul jandarmeriei judeţului Ialomiţa şi al consiliului local Urziceni alimentele colectate vor fi distribuite în zonele cu probleme din protopopiatul Urziceni.
În această perioadă cu vreme deosebit de rece în majoritatea regiunilor ţării, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor i-a îndemnat pe clerici şi credincioşi să se alăture autorităţilor locale şi să ajute persoanele fără adăpost, bătrânii şi familiile sărace cu mulţi copii, aflate în dificultate din cauza zăpezii şi a gerului.
Arhiepiscopia Tomisului a decis, în şedinţa Permanenţei Consiliului eparhial din 13 februarie, demararea unei campanii de strângere de fonduri şi alimente neperisabile destinate familiilor afectate de căderile masive de zăpadă, din judeţele Buzău şi Vrancea. Campania „Împreună să biruim viscolul” se desfăşoară în toate parohiile şi mânăstirile din cadrul Arhiepiscopiei, în perioada 19 – 26 februarie. Departamentul social-misionar al Centrului eparhial va direcţiona fondurile şi bunurile adunate de pe urma acestei campanii spre comunităţilor afectate de zăpadă şi viscol, citim pe site-ul www.patriarhia.ro.
La 14 februarie, Arhiepiscopiei Craiovei a demarat acţiunea de ajutor umanitar “De la om la om”, care constă în organizarea de colecte în bani şi alimente în toate bisericile din cuprinsul eparhiei, aflăm dintr-un comunicat de presă.

Centrul Eparhial şi protopopiatele din Arhiepiscopia Bucureştilor au oferit 10 tone de alimente neperisabile sinistraţilor din zonele înzăpezite. Alimentele sunt transportate spre zona Vrancei şi zona Vălenii de Munte) şi vor fi distribuite direct familiilor sinistrate.  ( Viata Cultelor;  Anul XX, nr. 925-926, 15 Februarie 2012)   

26-02-2012


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu