Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2697

Încălcarea drepturilor și libertăților creștinilor ortodocși din Europa - Raport 2015

Biroul de Presă al Patriarhiei Române
Tags: anticreştinism;
Încălcarea drepturilor și libertăților creștinilor ortodocși din Europa - Raport 2015

 

Centrul de monitorizare a drepturilor și libertăților creștinilor ortodocși din Europa a publicat recent raportul anual aferent anului 2015. În document au fost analizate aproximativ 100 cazuri de încălcare a drepturilor, libertății de expresie, de conștiință, atitudini ostile față de bisericile ortodoxe etc. din 47 de țări europene. Materialul a fost elaborat pe baza surselor de internet, în mod preponderent, scrise în limba engleză. Raportul nu este unul exhaustiv, întrucât nu au fost cercetate alte cazuri prezentate în limbi diferite decât limba engleză. Pentru varianta în limba engleză a raportului complet vezi aici.

Incidentele sau articolele denigratoare consemnate au avut loc sau au fost publicate în preajma marilor sărbători ortodoxe. Unul dintre cele mai grave incidente înregistrate în anul 2015 a fost uciderea unui preot din Ucraina. Un caz similar a avut loc şi în Rusia, în districtul Puzevo Buturlinovsky din regiunea Voronezh, când un tânăr a intrat într-o biserică pentru a discuta cu preotul despre renovarea acesteia şi l-a ucis. De asemenea, o atitudine agresivă împotriva creştinilor ortodocşi a fost înregistrată în Kosovo şi Croaţia. La sfârşitul anului 2015, Biserica Ortodoxă Ucrainiană (Patriarhia Moscovei) a fost ținta unor atacuria membrilor autoproclamatei Patriarhii a Kievului.

Studiul evidenţiază problemele cu care s-au confruntat Bisericile Ortodoxe în raport cu autorităţile statale. Autorităţile din unele state europene au adoptat măsuri disriminatorii faţă de Bisericile Ortodoxe ca urmare a poziţiilor luate faţă de valorile religioase.

În studiu se menţionează şi faptul că în 2015 au crescut campaniile de defăimare a Bisericii Ortodoxe, a ierarhilor, precum și a personalităților care o susțin. Conform analizelor, există două cauze principale:

  • Atribuirea unei poziţii politice în favoarea altui stat pentru o Biserică;
  • Luările de poziţie ale Bisericii faţă de atribuirea de către societate a unui caracter axiologic obiceiurilor şi învăţăturilor care contravin tradiţiei ortodoxe.

În raport este amintită şi România. Patriarhul Daniel a spus, la cea de a 8-a ediție a Proiectului Hristos împărtășit copiilor, că își arată îngrijorarea cu privire la responsabilitatea Bisericii de a transmite viitoarelor generații de copii și tineri credința, precum și identitatea națională și culturală. De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că şi creștinii din România se confruntă cu o abordare din ce în ce mai secularizată a educației care are drept scop eliminarea contribuției creștine.

Anul trecut unele comunităţi ortodoxe, în special cea ucrainiană, nu au beneficiat de utilizarea propriilor lăcaşuri de cult. În Ucraina, unele biserici aparţinând Bisericii Ortodoxe Ucrainiene (Patriarhia Moscovei) au fost sechestrate de membrii autoproclamatei Patriarhii a Kievului.

Sunt notate şi incidente de vandalism şi desecralizare a lăcaşurilor de cult ortodoxe, cum a fost şi cazul unei biserici ortodoxe româneşti din Franţa. În fața uşii de la intrare şi chiar pe aceasta au fost desenate cruci întoarse, acestea fiind cunoscute ca simboluri anticreștine.

Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe respective au luat atitudine şi au condamnat incidentele. Întâistătătorii au cerut de multe ori autorităţilor să le fie asigurată protecţia drepturilor şi libertăţilor credincioşilor şi au transmis de fiecare dată că nu doresc un tratament preferenţial faţă de alte culte.

În plus, anul acesta a fost lansat şi Raportul Anual asupra Libertăţii Religioase şi de Conştiinţă în lume pe anul 2015, redactat de Inter-grupul Parlamentului European asupra libertăţii religioase şi de conştiinţă şi toleranţei religioase. Se subliniază că, de an la an, situaţia privind libertatea religioasă şi de conştiinţă este din ce în ce mai gravă. Conform raportului, în 53 de țări ale lumii există restricţii cu privire la libertatea religioasă.

Prin raportare la creştinii din lumea întreagă, 2015 a fost cel mai violent an din istoria modernă, potrivit unui raport întocmit de Open Doors. Studiul prezintă primele 50 ţări în care creştinii se confruntă cu dificultăţi majore în exprimarea şi manifestarea credinţei. Peste 7.000 creştini au fost ucişi anul trecut. În plus, au fost atacate sau închise peste 2.400 lăcaşuri de cult creştine.

 

10-09-2016
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu
Manole Victor - 06-10-2016:

Lasati libertatea credintei, nu ne incalcati drepturile noastre umane de decizie.Lesati lumea si Biserica si Biserica si lumea.Defaimarea credintei loveste direct in cel care defaima.Drepturile si libertatile noastre de crestini trebuie asigurate nu distruse. Pastrand unitatea credintei ne pastram unitatea de neam si tara. Langa tara, limba, stindard, indentitate este si credinta noastra crestina si formeaza la un loc coloana vertebrala a neamului nostru.



CARTI/produse despre:
Anticreştinism,