Cookies de analiza a traficului sunt inactive, dar pot fi activate prin click pe Accept | Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Evenimente, Apeluri, PromoțiiNr. vizualizari: 1352

Apel pentru construirea unui acoperiș la Mănăstirea Halmyris a Sfinților Epictet și Astion

Tags: ;
Apel pentru construirea unui acoperiș la Mănăstirea Halmyris a Sfinților Epictet și Astion

 

Mânăstirea Halmyris (Zona Murighiol, Tulcea), cea care adăpostește cele mai vechi moaște de sfinți descoperite întregi în țara noastră - Sfinții Mucenici Epictet și Astion - are mare nevoie de ajutorul nostru, atrage atenția Agenția de Știri Lăcașuri Ortodoxe. 

Moaștele Sfinților Epictet și Astion au ieșit la iveală singure, în mod minunat, în anul 2001, chiar în ziua de prăznuire a Adormirii Maicii Domnului (15 august), lespedea ce le acoperea dându-se singură la o parte, exact în vremea în care arheologii - o echipă redusă ca numar de membri, condusă de renumitul Prof. Arheolog Mihail Zahariade - renunțaseră la săpături mai adânci, concluzionând că ajunseseră deja la finele cercetării lor. Așa a început construcția Mânăstirii Halmyris, in imediata apropiere a sitului arheologic, care și-a luat numele după vechea așezare grecească de la începutul primului mileniu - ce se ocupa cu comerțul cu sare extrasă din apa Mării Negre. O mânăstire în plină Deltă umedă, și totuși aflată parcă într-un pustiu fără margini, pe o stanca imensa ascunsa de un strat firav de pamant. Pustiul se simte cel mai bine în zilele fierbinți de vară, când orice fir verde de iarbă piere sub uscăciunea secetei, la incalzirea stancii ascunse, iar pământul se transformă în colb fin, purtat de vânt - deși locul este la o aruncătură de băț de brațul Chilia al Dunării - sau în nopțile de iarnă, când coioții urlă și viforul tăios spulberă stratul, intotdeauna subtire, de zăpada. Singurul care rămâne aici permanent este Pr. Protos Iov, starețul Mânăstirii, care se străduiește, încă din 2004, să ridice o construcție spre cinstirea Sfinților Epictet și Astion. Tot el se îngrijește permanent și de situl arheologic unde sunt sumar acoperite ruinele vechii Basilici Episcopale construite cândva, în secolul al II-lea, peste cripta sfinților mucenici. 

Călugării și frații vin și pleacă, împotmolindu-se în greutățile și lipsurile unei comunități ce tot spera sa se închege vreodată. Părintele Iov rămâne, trecând prin mâinile lui fiecare cărămidă, fiecare piatră a bisericii. Și tot aceste mâini plămădesc prescurile și apoi frâng, în Sfântul Altar, pâinea pământească, ce urmeaza sa se transforme prin Sfântă Taină, în Pâinea cea Cerească.

Demisolul mânăstirii este gata, iar acolo sunt adapostite astăzi raclele de lemn cu sfintele moaște ale celor doi sfinți mucenici, întregi. Startul lucrării de deasupra, la catedrala propriu-zisă, a fost dat în urmă cu mai mulți ani, în urma unei analize a situației în care se află mănăstirea la acea dată, efectuata de Ing. Catalin Ion (președintele Asociației Lăcașuri Ortodoxe) împreună cu Pr. Ieromonah Staret Iov, în condițiile în care fuseseră observate infiltrații puternice în structura profundă a zidurilor laterale ale mănăstirii. Identificându-se cauza acestor infiltrații - care patrundeau adânc în structura zidurilor, pornind de la nivelul superior al armăturii de legătură - s-a luat decizia ridicării rapide a stâlpilor de deasupra, așa încât, practic, prin aceasta, armatura rămasă liberă să fie învelită în beton, reușindu-se astfel eliminarea cauzei infiltrațiilor de la acel moment.

Problema cea mai îngrijoratoare pentru care ne-am hotărât să lansăm o noua campanie astăzi, în urma unei noi evaluari a situației actuale a structurii este aceea ca, pe parcursul ridicării zidurilor viitoarei catedrale, încadrate de stâlpii ridicați odinioară cu susținerea dumneavoastră, spațiul închis de acestea face ca zăpada și gheața, apa, să se acumuleze regulat, cu fiecare nouă ploaie sau ninsoare, deasupra plăcii superioare a demisolului. Iar asta nu ar fi fost neaparat o problemă, dacă situația nu ar fi durat, deja de mulți ani de. Înghețul din ultimele ierni a ridicat foarte mult riscul ca structura tavanului demisolului să aibă de suferit la nivel profund.

Dar starea de astăzi a construcției Sfintei Mânăstiri, nu reflectă decât starea noastră sufletească: așezăm atunci cand avem nevoie o rugăciune (o cărămidă), înălțându-ne puțin, numai ca uităm degraba să mai si mulțumim, și lăsăm să se infiltreze în sufletele noastre patimile, la fel ca apa... într-o construcție rămasă, prin neîngrijirea noastră, atât de des "neacoperită". Nu este vina “crizei” sau a “vremurilor pe care le trăim”, nici a “lipsurilor”, ci doar a noastră. Căci bunicii noștri nu uitau să mulțumească, ci dimpotrivă, tocmai când le era mai greu, și-și rezideau propriile case, după vreun război nemilos, sau din nebănuite alte motive, atunci își sfințeau și pietre de temelie pentru noi și minunate mânăstiri. Și le-au dus până la sfârșit... Le știm astăzi cu toții, ne bucurăm de ele și ne mândrim.

   Noi suntem cei care au nevoie de Manăstirea Halmyris! Ni te alaturi?

Adresa: Manastirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, Romania

Cont IBAN Manastirea Halmyris (administrator cont Pr. Staret Iov): 

RO21RNCB0256127859640001 BCR

CIF Manastirea Halmyris: 14797706

Tel: Pr. Protos Staret Iov (Tel.): 0744 859 883

Oferiți aceste date, tuturor cunoștintelor dumneavoastră!

 

"Bucurați-vă, că mâinile voastre la lucrarea faptelor bune le-ați ridicat!"

(din Acatistul Sfintilor Mucenici Epictet și Astion)

 

07-09-2016


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu