Cookies de analiza a traficului sunt inactive, dar pot fi activate prin click pe Accept | Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1419

Știri externe - iulie 2016 (EXT)

Tags: ;

 

RUSIA: Biserica Ortodoxă Rusă - Marele Sinod din Creta NU poate fi numit Panortodox

Vineri, 15 iulie 2016, la Reședința sinodală de la Mănăstirea Danilov din Moscova, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse. Lucrările au fost prezidate de Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii. În cadrul acestei ședințe, părinții sinodali au luat o poziție cu privire la Sfântul și Marele Sinod întrunit în Creta, în perioada 16-26 iunie 2016. Astfel, Sfântul și Marele Sinod a fost recunoscut ca un eveniment important în istoria procesului sinodal al Bisericii Ortodoxe. S-a subliniat și faptul că baza cooperării panortodoxe în decursul procesului sinodal a fost principiul consensului. De aceea, membrii sinodali au afirmat că, dată fiind absenţa celor patru Biserici Ortodoxe Autocefale, Sfântul și Marele Sinod din Creta nu poate fi caracterizat drept panortodox. Sinodul a hotărât încredințarea Comisiei Biblice și Teologice a Bisericii Ortodoxe Ruse pentru procurarea copiilor oficiale ale documentelor sinodale aprobate în Creta și să le publice în vederea studierii lor. În urma unui studiu aprofundat, documentele vor fi înaintate Sfântului Sinod spre decizie.

RUSIA: Doi sfinți români, canonizați

În cadrul acestei ședinței de lucru din data de 15 iulie 2016, la propunerea Mitropolitului Vladimir al Chișinăului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a hotărât canonizarea Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni al Moldovei (†1821) și a Cuvioasei Agafia Maranciuc de la Mănăstirea Cușelăuca (†1873) din Rep. Moldova. Ziua de pomenire a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni a fost stabilită ziua trecerii sale la cele veșnice: 30 martie. Ziua de pomenire a Cuvioasei Agafia Maranciuc a fost stabilită ziua trecerii sale la cele veșnice: 9 iunie. - Sursa: basilica.ro

 

 

 

 

 

CONSTANTINOPOL: Autocefalia Bisericii Ucrainei va fi analizată de o Comisie a Patriarhiei Ecumenice

Într-un comunicat emis de Secretariatul Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice se menţionează că în viitorul apropiat va fi analizată posibilitatea oferirii autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. Rada Supremă (Parlamentul) Ucrainei a adresat o solicitare în scris Patriarhiei Ecumenice în acest sens. Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice s-a întrunit în şedinţă de lucru, sub preşedinţia Sanctităţii Sale, marţi, 12 iulie, şi miercuri, 13 iulie 2016, pentru a analiza subiectele înscrise pe ordinea de zi. În timpul şedinţei, între altele, a fost analizată solicitarea Parlamentului Ucrainei adresată Patriarhiei Ecumenice privind acordarea statutului autocefaliei Bisericii Ucrainei. Aceasta a fost transmisă Comisiei Sinodale competente pentru studiere îndeaproape, informează basilica.ro.

GRECIA: Arhiepiscopul Atenei: Sfântul Paisie avea abilitatea să pătrundă în sufletele oamenilor

Arhiepiscopul Atenei şi al întregii Elade, Ieronim a condus manifestările dedicate sărbătorii Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul (†12 iulie 1994), la mănăstirea Suroti unde se află mormântul Sfântului. La slujba de priveghere unită cu Liturghia au fost prezenţi şi alţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe a Greciei, precum şi mii de credincioşi, informează ecclesia.gr.

Preafericitul Părinte Ieronim a spus că „sărbătoarea Cuviosului Paisie ne oferă posibilitatea de a depăşi obstacolele care ne înconjoară şi circumstanţele dificile pe care le trăim. Cuviosul Paisie a fost dragoste întregă pentru Dumnezeu şi pentru aproapele”. Făcând referire la amintirile personale legate de Cuviosul Paisie Aghioritul, Arhiepiscopul Ieronim a spus: „Am fost impresionat de chipul său, de chilia lui, de simplitatea lui, de cunoştinţele sale. Nu cunoştea doar lucrurile monahale, citea şi cunoştea întreaga societate şi prevedea lucruri pe care le trăim noi astăzi... Cuviosul Paisie ştia să odihnească, să-l relaxeze pe om şi să îi deschidă drumurile şi orizonturile către viață”. Arhiepiscopul Ieronim a subliniat, de asemenea, că „puterea şi cultivarea omului se arată în puterea de a-i ierta pe cei care l-au mâhnit, l-au rănit, l-au întristat. Toţi caută confortul propriu. Însă nu aceasta este calea creştinilor. Calea noastră este să slujim semenilor” și a concluzionat spunând că „avem nevoie de cuvântul lui Hristos, care a ieşit din gurile sfinţilor, asemenea Sfântului Paisie”.

SUA: O nouă Arcă a lui Noe a fost contruită în SUA și este deschisă publicului

După o muncă monumentală atât în ceea ce privește cercetarea subiectului biblic, cât și construcția propriu-zisă, care se dorește cea mai fidelă copie a celei descrise în Vechiul Testament, noua Arcă a lui Noe a fost lansată oficial în Statul american Kentucky la 7 iulie 2016. Data lansării nu a fost aleasă întâmplător. După cum precizează directorul Parcului Arc Encounter din Williamstown, Kentucky, ea face referire la versetul șapte din cel de-al șaptelea capitol de la Facere, privind intrarea familiei lui Noe în arcă: Şi a intrat Noe în corabie şi împreună cu el au intrat fiii lui, femeia lui şi femeile fiilor lui, ca să scape de apele potopului. (Geneză, 7,7). Pentru construcția arcăi a fost cheltuită o sumă de peste 100 milioane de dolari. Arca din Williamstown este cea mai mare din lume, având cca. 150 metri lungime, 25 metri lățime și 15 metri înălțime. După cum informează presa americană, proiectul a iscat deja controverse legate de intenția conducerii Parcului Ark Encounter să angajeze pentru activitățile din Parc doar creștini care cred ad literam cuvântul Scripturii, respectiv că omenirea ar avea o vechime de doar 6000 de ani, sau că primii oameni au fost literalmente Adam și Eva. Astfel, unii jurnaliști consideră proiectul ca fiind adresat habotnicilor.

TURCIA: Cea mai mare necropolă din lume, ar fi fost descoperită în Sud-Estul Turciei

Numeroase blocuri masive de piatră, care ar putea constitui cea mai mare necropolă a lumii, au fost descoperite în timpul lucrărilor de excavație care au loc în localitatea turcească Șanliufra, în proximitatea Castelului Urfa, informează ziarul turcesc Hurriyet. Arheologii au descoperit pe o arie de cca. 45.000  metri pătrați, aproximativ 80 de morminte, dintre care, cel situat în partea superioară a castelului se crede că ar fi aparținut familiei Regelui Abgar de Edessa. Mormântul cuprinde 10 încăperi și este pavat cu mozaic. "Cripta avea incaperi pentru 10 persoane. De asemenea, mai multe mozaicuri au fost gasite pe podeaua unuia dintre morminte. Inscripții siriace și gravuri fine pot fi, de asemenea, observate într-un alt mormânt din apropiere". Aceste morminte, împreună cu alte morminte săpate în piatră în apropiere de Castelul Urfa (din Kızılkoyun și Dedeosman) ar putea forma cea mai mare necropolă a lumii, susține Hurriyet. Castelul devine, astfel, un muzeu în aer liber.

TURCIA: Tentativa de lovitură de stat în Turcia, condamnată de Patriarhul Ecumenic

Liderii comunităților religioase din Turcia au emis o declarație comună, în care au condamnat cu fermitate tentativa de lovitură de stat din Turcia, informează lonews.ro. Printre semnatarii acestei declarații se numară și Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. "Ne exprimăm marea tristețe, vizavi de atacurile teroriste care perturbă pacea marii noastre națiuni și a lumii", se arată, între altele, în declarația comună a reprezentanților creștinilor, evreilor și musulmanilor din Turcia.

FRANȚA: Preot catolic ucis de teroriști la ieșirea de la slujbă

Patriarhia Română consideră că atacul dintr-o biserică franceză, soldat cu uciderea unui preot catolic este " Un atentat simbolic la identitatea creștină a Europei", se arată într-un mesaj postat pe siteul agenției Basilica citată de Activenews.ro. Iată textul integral al comunicatului de presă: Patriarhia Română a aflat cu durere de vestea uciderii de către o grupare teroristă a unui preot catolic în timpul Liturghiei, în data de 26 iulie 2016, și a rănirii altor persoane care asistau la slujba oficiată de acesta. Exprimăm compasiune pentru victimele atentatului și solidaritate cu poporul francez.

RUSIA: Conferință pentru protejarea creștinilor în lume

Rusia pregătește pentru toamna acestui an o a doua conferință privind protejarea creștinilor în lume, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. Potrivit lui Lavrov, exodul creștinilor din regiunea în care s-a născut Creștinismul, "ar fi, desigur, o lovitură enormă pentru întreaga istorie și pentru latura sa spirituală, nu doar în Țara Sfântă, ci în întregul Orient Mijlociu". - (Sursa: lonews.ro)

RUSIA: Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Vlaherne, revine la mănăstirea de origine

Icoana Maicii Domnului din Vlaherne - lucrare uimitoare în mastic (ceară, rășină), va reveni curând la Mănăstirea Visoky-Petrovsky, cu binecuvântarea Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii, Kirill. Icoana este făcută în tehnologia uimitoare VOSCOMASTIC (turnare în ceară - viscomastic, rășină): modelarea unor vopseluri subțiri pe un strat de ceară, care acoperă Icoana Pruncului și a Fecioarei, sculptate în lemn. În același timp, rășina conferă strălucire și prin faptul că înglobează și amestecă părticele din moaștele sfinților și multe alte miruri și, prin urmare, este asemenea unei racle. - (Sursa: lonews.ro)

SUA: Alegeri 2016 - Rugăciune ortodoxă citită la Convenția Națională a Partidului Republican

Arhiepiscopul Demetrios al Americii (Patriarhia Ecumenică) a citit rugăciunea de închidere, la Convenția Partidului Republican din Cleveland. Conținutul rugăciunii a fost următorul: "Dumnezeule Atotputernic, Domn al păcii, dreptății și iubirii, mărim Numele Tău Cel slăvit, pentru toate binecuvântările pe care le-ai revărsat asupra națiunii noastre: binecuvântarea pământului și a marii, a sănătății și prosperității, a legii și valorilor, a păcii și libertății. De asemenea, să ne binecuvântezi, Doamne, cu darul prețios al unității: unitate în procesul nostru politic, în sistemul nostru juridic, în cartierele și orașele noastre și în întreaga națiune, căci din cuvintele Sfintei Scripturi știm ca o casă divizată nu poate rezista. De asemenea, să deschizi inimile și mințile tuturor oamenilor noștri, astfel încât, având unitatea drept scop, în duh și în adevăr, Statele noastre Unite ale Americii să Te slujească, Dumnezeule, cu credință și cu ardoare. Acestei unități, Tată Ceresc, adaugă Tu binecuvântarea supremă a păcii: pacea în interiorul granițelor noastre și pacea în întreaga lume. Dă-ne noua și întregului popor înțelepciunea cea de sus, răbdarea și încrederea în bunătatea Ta, astfel încât să putem învăța să trăim după voia Ta, în armonie și îngăduință: astfel încât să putem învăța să iubim oamenii, în măsura în care Tu ii iubești. Și peste toate acestea, Dumnezeule Cel veșnic, întinde mâna Ta asupra robilor tăi, delegați ai Convenției Republicane și asupra candidaților pentru înalta funcție de Președinte și de Vicepreședinte ai Statelor Unite ale Americii, și îi condu spre înțelepciune și discernământ, astfel încât aceștia să poată împlini voia Ta cea sfântă, în toate situațiile și împrejurările, și să fie întotdeauna mesageri ai unității, ai păcii, dreptății și iubirii, atât în ​​țara noastră cât și în întreaga lume. Căci Tu ești Creatorul si Mântuitorul nostru și noi mărturisim Slava Ta, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin." - (Sursa: lonews.ro)

ATHOS: Canonizarea Cuviosului stareț IOAN VISENSKI

Decizia a fost luata în cadrul reuniunii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainiene, care a avut loc în Lavra Adormirii Maicii Domnului din Kiev-Pechersk. Sinodul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a aprobat, de asemenea, reprezentarea în icoane a Sfântului Ioan Visenski și proiectele prezentate pentru alcătuirea textului Rugăciunii Acatist a noului sfânt. Cuviosul Ioan Visenski este asociat cu pilonii Ortodoxiei. Viața și lucrarea lui Ioan au coincis cu evenimentele tragice ale persecutării Bisericii Ortodoxe de către Comunitatea Polono-Lituaniană, eforturile și mesajele sale fiind direcționate, în principal, pe protejarea Credinței Ortodoxe. - (Sursa: lonews.ro)

Linkuri la ȘTIRI:

Turcia și dubla criză Euroatlantică

Patriarhul Ecumenic: cei care doresc oprirea dialogului cu alți creștini fac o deosebită plăcere diavolului

Banca de haine, proiect pentru nevoiași al Mitropoliei Basarabiei

Moment istoric - piatra de temelie așezată pe locul unei mari minuni

 

 

 

 

19-07-2016


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu