Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Sfânta Tradiţie şi ereziileNr. vizualizari: 2043

Va putea fi numit Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe un Sinod Selfie

Tags: ;

 

Lucrările Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe din Creta vor avea loc, așa cum a fost stabilit (17-27 iunie 2016), în ciuda deciziei de neparticipare din partea unor Biserici Ortodoxe locale (Biserica Rusă, Biserica Bulgară, Biserica Georgiei, Biserica Antiohiei. Deși inițial anunțase neparticiparea, Biserica Sârbă s-a răzgândit și va lua parte la lucrări). 

Ceea ce fusese proclamat după Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe de la Chambesy, cu încredere și entuziasm a fi un Sinod istoric, reunit pentru prima dată după 1000 de ani, de la Schisma din 1054, drept un Sinod Pan-ortodox, se desfășoară acum sub umbra unor importante absențe.

Bisericile care vor lipsi au invocat nevoia amânării Marelui Sinod, din motive diverse, de la cele de fond care țin de conținutul și mesajul documentelor ce ar trebui adoptate, la lipsa comuniunii euharistice care marcheaza unele dintre relațiile bilaterale, până la chestiuni logistice, care țin de cheltuieli financiare și dispunerea participanților în sala de ședință.

Teologi de renume, clerici și laici au argumentat exhaustiv care ar trebui să fie modificările de conținut astfel încât, cu adevărat, Marele Sinod să fie o mărturisire de credință în Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică. Ecumenismul este o temă care ridică îngrijorare, de asemenea, diaspora și autonomia bisericilor locale. Dar opinii convergente nu se regăsesc întru totul nici pe subiecte precum postul sau familia, "tratată prea  timid pentru a raspunde la problemele contemporane" (Carol Saba, consilier al patriarhului Antiohiei). Între semnatarii unor astfel de puncte de vedere s-au numărat și sute de monahi români. 

Din păcate, deschiderea Sinodului nu va oferi lumii imaginea de unitate de care Biserica Ortodoxă are nevoie pentru a se reafirma ca un actor internațional puternic. Într-un articol postat pe Hotnews, găsim următoarea informație: "Se spune câteodată că singurul punct real de pe agenda este fotografia de grup", - Jean-Francois Colosimo. Acesta vorbește despre un "Sinod selfie". "Dar, dacă Sinodul are loc, jos pălăria pentru Bartolomeu: nu poți cere mult mai mult unei lumi ortodoxe care iese din dărâmături", a adăugat el, făcând aluzie la lumea slavă post-comunistă și la instabilitatea din Orientul Mijlociu.

Dacă ne gândim la zona geografică pe care o reprezintă Bisericile care vor absenta, cu excepția Antiohiei, este evident faptul că toate sunt încă sub influența Rusiei. Totul se conturează ca un plan dinaite stabilit, ca un meci de șah cu mutări gândite din timp, și în niciun caz o răzgândire de ultimă oră. Asta în ciuda ieșirilor publice ale Patriarhului Kirill, care răspunzând temerilor laicatului rus, afirma că Marele Sinod deține toate datele pentru a fi o reușită, și nicidecum un motiv de smintire. Să ne amintim că acum puțin timp, Patriarhul Kirill nu s-a sfiit a avea o întâlnire istorică cu Papa Francisc, adoptând chiar o Declarație comună, promovată ca un succes al celor două Biserici, Ortodoxă și Catolică. 

A fost solicitată amânarea. Dar ce ar putea aduce pe termen scurt și mediu o amânare? Încălcarea teritoriilor canonice este o chestiune cronicizată, fiind puțin probabil ca ea să se rezolve repede și definitiv, deopotrivă pentru toate Patriarhiile implicate, mai ales acum, în lumea globalizată în care libertatea de circulație a dus la formarea unor comunități naționale mari în străinătate. În privința dispunerii în sală, de exemplu, nu este de neglijat că Patriarhul Alexandriei și al Întregii Africi îndeamnă la modestia pe care o impune conștientizarea problemelor contemporane reale, a persecuției și suferinței creștinilor de pretutindeni.

Știindu-se că orice decizie va fi adoptată doar prin consens, ne întrebăm ce le-ar fi împiedicat pe Bisericile care vor absenta, să  se abțină în a vota documente cu al căror conținut nu ar fi fost de acord? S-ar putea deduce, în mod eronat, că participarea la Sinod înseamnă adoptarea tacită și lipsa oricărei negocieri și contrargumentări. Încă o dată, primim dovada că Biserica nu se poate desprinde de sfera geo-politicului, că orgolii și interese de moment împiedică punerea în practică a dorinței și chemării la UNITATE.

La plecarea delegației române în Creta, PF Patriarh Daniel și-a exprimat regretul pentru neparticiparea tuturor Bisericilor locale și a afirmat că discuțiile din cadrul Sfântului și Marelui Sinod vor ține totuși cont de toate sugestiile și propunerile acestora, astfel încât și Bisercile absente "să adere ușor la documentele adoptate".

Redacția


 

16-06-2016


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu