Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 3443

Vladimir Putin a vizitat Muntele Athos

Tags: ;
Vladimir Putin a vizitat Muntele Athos

 

Președintele rus Vladimir Putin a ajuns sâmbătă, 28 mai 2016, pe Muntele Athos, în cadrul vizitei oficiale de doua zile de pe teritoriul elen, pentru a participa la ceremoniile de celebrare a 1.000 de ani de la prima prezență rusească în comunitatea religioasă de pe Muntele Athos, scrie Associated Press, citată de Mediafax.

Liderul rus și-a început vizita în Grecia de vineri, printr-o întâlnire cu premierul grec, fiind prima vizită întreprinsă într-o țară membră a Uniunii Europene în acest an. În ciuda numeroaselor postere critice la adresa lui Putin, care puteau fi observate pe unele străzi ale Atenei, relațiile dintre Grecia și Rusia rămân tradițional bune. Potrivit sondajelor sociale, Președintele rus este situat mult înaintea politicienilor europeni, în ceea ce privește sentimentele cetățenilor greci față de ei. Vladimir Putin s-a îmbarcat în avionul personal sâmbătă dimineața din Atena pentru a ajunge în Thessalonik, de unde s-a îndreptat spre Muntele Athos, la bordul unui vas, fiind însoțit permanent și de către Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill.

La Karyes, centrul administrativ al Muntelui Athos, liderul rus a fost întâmpinat de 20 de stareți ai mănăstirilor și 20 de reprezentanți ai călugarilor, precum și de către un reprezentant al Patriarhului grec al Constantinopolului, sub a carei jurisdicție se află Muntele Athos. Președintele rus a luat parte la o Liturghie organizată în onoarea lui și s-a așezat pe scaunul episcopal.

Referitor la acest gest și la primirea făcută liderului rus, ziarul de limbă germană, Spiegel, notează că Putin a fost primit de călugării atiniți "ca un superstar, și chiar mai mult decat atât: ca un apărător al credinței lor și ca un aliat loial al Greciei". "Putin este singurul lider adevărat al lumii", a spus unul dintre călugări, Parintele Efrem, citat de revista germana. "Cu cine vreți să îl compărăm? Cu Obama? Cu Merkel? Pur și simplu nu există nicio comparație", a adăugat el. Biserica în care s-a oficiat slujba avea în dotare un singur Scaun Arhieresc, iar acesta i-a fost rezervat 'oaspetelui rus de onoare', în ciuda faptului că Președintele grec Prokopis Pavlopoulos participa și el, de asemenea, la slujbă. "Pentru Președintele grec nu mai există decât un singur loc, în strana muritorilor", a notat articolul. "Staff-ul lui Pavlopoulos a încercat să-i convingă pe călugări, să așeze un al doilea tron, lângă cel al lui Putin, dar în zadar: în Republica autonomă Muntele Athos, călugării dictează, iar ei au făcut să fie clar cine era considerat oaspetele lor preferat", a concluzionat revista.

În semn de aprecire pentru ospitalitatea și cinstea cu care a fost primit, Putin a mulțumit Patriarhiei Ecumenice și Bisericii Greciei pentru rolul lor în promovarea relațiilor dintre Grecia și Rusia. a"Aici, pe Muntele Athos, există o lucrare măreață și importanta a valorilor morale". Mai mult, călugărilor ruși din Muntele Athos li s-a pus la dispoziție, în aceste zile, un sistem de comunicare internă, bazat pe sistemul complex militar P-169. Aceste sisteme de comunicare duale sunt furnizate, în special, în cadrul Armatei Ruse. Anterior, mai multe zeci de receptoare portabile au fost oferite calugarilor, a fost instalată o stație de telefonie automată și repetoare. Avantajul principal al complexelor, este funcționalitatea ridicată, mai ales în cazul limitării domeniului de comunicare, inclusiv în zonele în care nu există infrastructura obișnuită. Sistemul de comunicare este destinat serviciilor de urgență în cazul mănăstirii - a declarat reprezentantul industriei de apărare. Toate lucrările au fost efectuate gratuit.

Președintele Rusiei a vizitat Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” din Muntele Athos. În cadrul discursului rostit cu această ocazie, Președintele Rusiei a declarat: "Mă aflu aici pentru a doua oară și simt întotdeauna o căldură deosebită, bunătate și cea mai bună atitudine nu doar față de mine ca șef al statului rus, ci și față de poporul rus, față de oameni în general. În Sfântul Munte Athos are loc cea mai importantă și necesară activitate pentru lumea ortodoxă. Această activitate este legată de păstrarea valorilor morale ale societății noastre".

În continuare, președintele rus s-a întâlnit cu membrii Sfintei Chinotite. La această întâlnire au ai fost prezenți Președintele Greciei și coordonatorul Departamentului de relații bisericești externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion Alfeyev de Volokolamsk.

În cuvântarea rostită aici, Președintele Rusiei a afirmat rolul deosebit al Muntelui Athos în păstrarea tradiției ortodoxe duhovnicești și a subliniat faptul că pentru multe veacuri credincioșii ortodocși din Rusia au primit putere și întărire duhovnicească din Muntele Athos. De asemenea, președintele a mulțumit Sfintei Chinotite pentru pelerinajul cu moaștele Sfântului Gheorghe și Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Vatoped și și-a exprimat dorința ca misiunea înaltă și plină de har a mănăstirilor athonite să se dezvolte.

În aceeași zi, șeful statului rus a vizitat Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” unde a fost întâmpinat de Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, și de Părintele Arhimandrit Ieremia Alehin, starețul Mănăstirii „Sfântul Pantelimon”. La acest moment, racla cu moaștele Sfântului Mucenic Pantelimon a fost scoasă spre închinare și a fost săvârșită o slujbă de moleben (rugăciune de mijlocire către Sfântul Pantelimon).

Patriarhul Kiril i-a oferit președintelui rus o icoană cu chipul Sfântului Mucenic Pantelimon.

La final, Patriarhul Kiril și Președintele Vladimir Putin au vizitat Biserica cu hramurile „Sfânta Euvula” (mama Sfântului Pantelimon) și „Sfântul Ermolae” și au purtat discuții în biblioteca mănăstirii.

Vladimir Putin, către starețul din Vatoped: Rugați-vă și binecuvântați-mă! Președintele rus a vorbit cu starețul sfintei mănăstiri Vatoped din Athos, Pr. Arhimandrit Efrem, cu ajutorul unui interpret, în timpul vizitei sale în Sfântul Munte.

Patriarhul Moscovei: Muntele Athos prezintă dimensiunea universală a Ortodoxiei

În Duminica Samarinencei, 29 mai 2016, Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, a prezidat Sfânta Liturghie în BisericaAcoperământul Maicii Domnului a Mănăstirii athonite Sfântul Pantelimon, informează Biroul de Presă al Patriarhiei Moscovei. Împreună cu Preafericirea Sa, au conslujit: Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, Mitropolitul Marcu de Ryazan şi Michailovsk, Arhiepiscopul Gurie de Novogrudsk şi Slonimsk, Arhiepiscopul Teognost de Serghiev-Posad, şi alţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ruse. Din partea Patriarhiei Ecumenice, a participat Mitropolitul Apostol de Milet.

Din soborul slujitor au făcut parte stareţi şi reprezentanţi ai mănăstirilor athonite: Arhim. Efrem, stareţul Mănăstirii Vatoped, Arhim. Petru, stareţul MănăstiriiDionisiu, Arhim. Gavriil, stareţul Mănăstirii Pantocrator, Arhim. Elisei, stareţul Mănăstirii Simonopetra, Arhim. Hristofor, stareţul Mănăstirii Grigoriu, Ierom. Filimon, reprezentant al Mănăstirii Stavronichita, Ierom. Iosif, reprezentant al Mănăstirii Xenofont, Ierom. Dositei, reprezentant al Mănăstirii Hilandar, Ierom. Pimen, reprezentant al Mănăstirii Zografu.

În cuvântul său, Patriarhul Moscovei a făcut subliniat faptul că Muntele Athos indică dimensiunea universală a Ortodoxiei. Sfântul Munte Athos rămâne un loc unic în lume, unde se arată chipul Bisericii Ortodoxe. Este vorba de multinaţionalitatea Athosului şi faptul că el ne oferă chipul Ortodoxiei universale. Oricine vizitează Athosul observă dimensiunea universală a Ortodoxiei. Aici, ascultă slujbe în diferite limbi, are posibilitatea să întâlnească cu diferite culturi, care convieţuiesc asemenea unei familii.

Patriarhul Moscovei a adresat mulţumiri Sanctităţii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, pentru binecuvântarea oferită de a vizita Sfântul Munte Athos care se află sub jurisdicţia Patriarhiei Ecumenice. Patriarhul Kiril a înălţat rugăciuni pentru întărirea unităţii ortodoxe:

Ne rugăm să se întărească unitatea ortodoxă, pentru ca slăbiciunile şi păcatele noastre omeneşti să nu pună sub semnul întrebării unitatea Bisericii lui Hristos, pentru ca depăşind multele diferențe, care există între noi, să găsim întotdeauna puterea să-L mărturisim împreună pe Domnul şi Mântuitorul nostru Care S-a întrupat pentru mântuirea întregii lumi. Iar noi ca Biserică Ortodoxă cea una şi universală (sobornicească) ne rugăm Mântuitorului nostru să nu-Şi părăsească zidirea Sa, să nu-l părăsească pe om, a cărui deplinătate a persoanei este expusă astăzi multor încercări şi ispite.

Preafericitul Părinte Kiril a făcut referire şi la pasajul evanghelic citit (Ioan 4, 5-42) care prezintă întâlnirea Mântuitorului Hristos cu Sfânta Fotini, femeia samarineancă.

În legătură cu închinarea care trebuie adusă lui Dumnezeu în duh şi adevăr, Patriarhul Moscovei a subliniat faptul că părerea comună a Sfinţilor Părinţi este aceea că închinarea în duh reprezintă închinarea omului întreaga sa viaţă.Închinarea în duh, a afirmat Preafericirea Sa, este atunci când cineva nu trăieşte după învăţăturile acestei lumi, după legea trupului său.

În încheiere, Patriarhul Moscovei a apreciat credincioşii cinstiţi care cu mult curaj fac faţă provocărilor civilizaţiei contemporane.

La finalul slujbei, Patriarhul Kiril a oferit distincţii bisericeşti persoanelor implicate în organizarea manifestărilor dedicate aniversării a 1000 de ani de monahism rus athonit şi binefăcătorilor mănăstirii ruseşti Sfântul Pantelimon din Athos.

Nicăieri în Grecia oamenii nu iubesc Rusia si pe Președintele ei, Vladimir Putin, atât de mult cat în comunitatea monahală ortodoxă din Muntele Athos, a scris revista germană Spiegel.
 

sursa foto: sfantulmunteathos.wordpress.com

surse media: hotnews.ro; lonews.ro, basilica.ro; activenews.ro

 

03-06-2016


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu