Se spune că dacă nu ai purtat o haină doi ani la rând înseamnă că nu ai nevoie de ea. Poate că altcineva are! Aşa că facem ordine în garderobă şi ne gândim să dăruim. (Cu atât mai mult hainele copiilor, care deşi sunt în stare foarte bună, le rămân mici.) Excelentă iniţiativă! Atunci când vreţi să faceţi astfel de daruri, ţineţi însă cont de câteva lucruri:
1. Pregătiţi hainele ca pentru cineva drag din familie: spălaţi, călcaţi, împachetaţi frumos. Cei cărora dăruim sunt fraţii noştri, copii ai aceluiaşi Dumnezeu. Încercaţi să îi priviţi ca atare, nu ca pe nişte „copii sarmani”, „săraci”, „familii amărâte”. Aceste cuvinte nu arată iubirea pe care Dumnezeu o cere de la noi. Ele ne plasează pe o treaptă de superioritate, dispreţuitoare la adresa aproapelui care are nevoie de fapt de iubirea şi de atenţia noastră.
2. Nu dăruiţi lucruri rupte (nu mai vorbim de murdare!), pe principiul „E încă bun, dacă îl coase!”. Acesta nu e dar, e descotorosire de ceva stricat. În plus, îţi mai şi amăgeşti conştiinţa că ai făcut o faptă bună. Faceţi în aşa fel încât orice dăruiţi să poată fi folosit imediat – acesta e un cadou adevărat!
3. NU lenjerie intimă folosită! Sub nici o formă! Chiar dacă o fierbeţi la o mie de grade sau o dezinfectaţi în cel mai performant laborator!
4. Sortaţi pe categorii: vârstă, fete/băieţi, anotimp. Scrieţi aceste informaţii pe cutiile în care le aşezaţi cu grijă.
5. Cel mai frumos dar este cel în care pui suflet. Încercaţi să pregătiţi un adevărat cadou. De exemplu o cutie frumos împachetată pentru un copil, în care să puneţi haine de sezon şi să adăugaţi şi ceva nou: o cărticică, culori, o jucărie etc. Sau o cutie pentru familie, unde puteţi adăuga un ceai, o cutie de bomboane sau nişte vitamine. Scrieţi pe cutie informaţiile despre destinatarul potrivit. Dacă adăugaţi şi un bileţel cu câteva cuvinte inimoase, veţi aduce multă bucurie şi veţi da valoare gestului pe care îl faceţi!
6. Nu apelaţi la altcineva pentru a împărţi lucruri – fie un ONG, o parohie sau un preot – dacă nu aţi urmat paşii de mai sus. Nu puneţi pe alţii în situaţia de a vă arunca hainele murdare sau rupte! Dacă este posibil, cereţi detalii despre familiile care ar avea anumite nevoi şi duceţi personal darurile, pregătite frumos. Astfel veţi stabili o legătură personală cu ei. În plus, veţi scutiorganizaţia/preotul de suspiciunile şi nemulţumirile celor care nu înţeleg de ce nu au primit şi ei.
7. Un cadou, nu o pomană. Copiii şi oamenii în general au mare nevoie să se simtă valorizaţi, să simtă că sunt importanţi, că ei contează. Că sunt iubiţi de Dumnezeu, de/prin oameni. Aşa vor privi altfel viitorul şi şansele lor în viaţă. Vor avea curaj să spere, să lupte, să muncească şi să izbândească. Să fie la rândul lor buni şi iubitori. Iubirea şi atenţia sunt o adevărată hrană preţioasă pe care o putem acorda celor din jurul nostru.
Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi… (Ioan 13, 34)
Natalia Corlean
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 89, ianuarie-februarie 2016