Cookies de analiza a traficului sunt inactive, dar pot fi activate prin click pe {accept} | Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1316

Știri externe - aprilie 2016 (EXT)

Tags: ;

GRECIA: Mitropolitul Nicolae de Mesogia despre "decreștinarea deliberată" a Greciei

Mitropolitul Nicolae de Mesogia și Lavreotiki și-a exprimat îngrijorarea, privind decizia de interdicție adoptată, de Ministerul grec al Educației, prin care se interzice ierarhilor greci să se adrseze elevilor în școlile publice. "Nu e firesc ca cei care susțin degradarea educației, să viseze la o educație și la o societate fără libertate, fără democrație? Libertatea nu mai înseamnă ca un Mitropolit să mai aibă dreptul să rostească cuvinte în școli și în fața copiilor. Se dovedește că cei care promovează legea anti-rasism, se îneaca în ura lor rasista împotriva Bisericii...  Preoții noștri slujesc acum într-o țară în care, conform Constituției, era de datoria statului să "dezvolte identitatea națională și religioasă a grecilor", însă, "acum, ziare importante distribuie gratuit Corane, miilor de refugiați din țările islamiste, stabiliți în Grecia, elevii sunt duși la muzeele de artă islamică, iar o criză spirituală pune țara în genunchi, statul privându-i pe copii de dreptul de a auzi cuvântul Bisericii. Nu poate fi calificată, drept o decreștinare deliberatp a Greciei?". Sursa: lonews.ro

GRECIA: Învățătură din Athos pentru Postul Sfintelor Paști

"Am ajuns, fraților, în Sfântul și Marele Post. Primiți-l cu bucurie!", așa a început cuvântul adresat fraților săi din manastire, Arhimandritului Ieremia, stareț al Mănăstirii Sfantul Pantelemon din Athos, odata cu începerea Postului Mare. Agentia de stiri Lăcaşuri Ortodoxe® - (KSLCatalin), a efectuat traducerea și adaptarea cuvintelor pe care Arhimandritul le-a adresat credincioșilor: "Seara, în ajunul Postului Mare, din cele mai vechi timpuri, în patria monahismului, în mănăstirile din Egipt, în Sinai și Palestina, Sfinții Părinți își cereau reciproc iertare și se retrageau în tot Postul Sfânt, în deșert, unde ramaneau până la Sfintele Paști, singuri cu Dumnezeu. Înainte de a intra în aceste 40 de zile ale acestui Sfant si Mare Post Mantuitor, avem nevoie, fraților, să ne cerem reciproc iertare, să ne curățăm cugetul prin pocăință sinceră, în fața celor de lângă noi, și să-i iertăm pe toți cei care ne-au greșit... Să ierți păcatele celui de lângă tine, este o mare taină. Cu toate că poate fi dificil să faci asta, mai ales când aproapele tău a păcătuit grav față de tine: dacă ți-a cerut iertare, să-l ierti cu tot sufletul tău, în acel moment. Iartă aproapelui tău, fără motive ascunse, și vei afla mila lui Dumnezeu față de tine. Celui care iartă repede și pe deplin, Dumnezeu îi iarta păcatele. Aceasta nu este o promisiune falsa, ci vine de la Cel Care ne-a dat această rugăciune: "Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri". De multe ori am auzit: "L-am iertat pe fratele meu, dar am facut un pact: doar dacă nu va mai face asta pe viitor". Asta este o condiție și o scuză a celui rău, un raționament din spatele unei măști. Ascultă: să-l ierți pe aproapele tău pur și simplu, iar Dumnezeu nu va aminti păcatele tale! Fiecare om se pocăiește înaintea lui Dumnezeu, și păcatuieste din nou, și din nou... Dar Dumnezeu are milă de noi, dacă ne pocăim și Îi cerem din nou iertare, El iartă, ne cheamă la El. Așa și eu, care am îmbătrânit în păcatele mele, îmi cer iertare înaintea voastra, fiii mei duhovnicesti: Iertati-ma; sunt un păcătos, binecuvântati-mă și vă rugați pentru mine, pentru a trece cu bine acest Sfânt Post. Iertați-vă unul altuia, dar iertați-vă pe deplin, pur și simplu. Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă întărească prin Harul Său, în umilință, răbdare și iubire. Să parcurgem, cu ajutorul lui Dumnezeu, Sfântul și Marele Post, ca să mergem la intalnirea cu Paștele luminos al Domnului".

FRANȚA: Eveniment unic la Paris: Inaugurarea unei străzi în cinstea unei sfinte ortodoxe

Pe 31 martie 2016 a avut loc ceremonia oficială de inaugurare a străzii Maica Maria Skobțova, în arondismentul 15 al Parisului, la propunerea primarului Parisului, Anne Hildago, informează orthodoxie.com. Sfânta Muceniță Maria Skobțova (în lume Elizaveta), cunoscută și ca Sfânta Maria din Paris sau Maica Maria, s-a născut în anul 1891 în Riga, Letonia, dintr-o familie de nobili. A fost prima femeie care a studiat la Academia de Teologie din Sankt-Petersburg. Conform actului sinodal al Patriarhiei Ecumenice privind canonizarea Sfintei, în anul 1935, aceasta depune voturile monahale, primind numele de Maria în cinstea Sfintei Maria Egipteanca. A înființat o Casă al Ospitalității și un cămin pentru persoanele fără adăpost, în arondismentul 15 al Parisului, oferind astfel o dimensiune duhovnicească acțiunilor sociale, contribuind totodată la dezvoltarea monahismului în oraș, în deșertul inimilor oamenilor. A înființat o asociație Acțiunea Ortodoxă, prin intermediul căreia erau ajutați șomerii, imigranții, cei fără adăpost și hrană. În perioada ocupației germane, a sprijinit evreii persecutați și, în special, copiii. În data de 31 martie 1945, conform mai multor mărturii, Maica Maria a fost gazată în lagărul de concentrare din Ravensbrück, luând locul altei persoane condamnate la moarte. Maria Skobțova a primit din partea statului Israel titlul de Drept între Popoare, iar numele i-a fost înscris în memorialul Yad Vashem din Ierusalim. În data de 16 ianuarie 2004, Patriarhia Ecumenică a hotărât trecerea în rândul sfinților a Maicii Maria Skobțova, împreună cu alți patru împreună-pătimitori: Gheorghe Skobțov, Pr. Dimitrie Klepinine, Elie Fondaminsky și Pr. Alexis Medvedkov. 

Surse: orthodoxie.com, francebleu.fr, exarchat.eu via basilica.ro

SIRIA: Răpiți în Siria: Marș pentru eliberarea celor doi mitropoliți ortodocși, în Alep

Un "marș pentru pace în Siria", condus de Patriarhul siro-ortodox Ignatie Efrem al II-lea, a traversat străzile din Alep, zilele trecute, conform unui raport al Agentiei FIDES a Vaticanului. Marșul a dorit să atragă atenția asupra soartei celor doi mitropoliti ortodocși din Alep, Gregorios Yohanna Ibrahim, Arhiepiscop siro-ortodox, și Boulos Yazigi, Arhiepiscop grec-ortodox, despre care nu s-a mai aflat nicio veste, de la răpirea lor, din 22 aprilie 2013. Conform Fides, marșul a strâns laolaltă preoți și credincioși din Arhiepiscopia siro-ortodoxă de Alep, precum și peste 400 de tineri participanți la reuniunea tinerilor siro-ortodocși, desfașurată în localitate. Participanții i-au comemorat pe martirii genocidului Sayfo, în fața unui monument recent inaugurat. De asemenea, Papa Francisc și Patriarhul rus Kirill au cerut eliberarea celor doi mitropoliți de Alep, în declarația lor din Cuba, pe 12 februarie.

IRAK: Crimă împotriva patrimoniului mondial. Statul Islamic a distrus ”Poarta lui Dumnezeu” din orașul antic Ninive

Una dintre porțile din jurul orașului antic Ninive din Irak, veche de peste 2.500 de ani, a fost distrusă de luptătorii grupării Stat Islamic, care duc o adevărată campanie de înlăturare a relicvelor arheologice de dinainte de islam. Se pare că jihadiștii au început să dezmembreze tot zidul din jurul orașului și să vândă blocurile de piatră, potrivit unei surse din cadrul Institutului britanic pentru studii irakiene, citată de The Independent. Poarta Mashqi, numită și "Poarta lui Dumnezeu", era una dintre marile intrări din zidurile care protejau orașul asirian Ninive, aflat în apropiere de Mosul. Orașul Ninive, la care se face referire în Biblie, datează din secolul al VII-lea î. Hr și era odată cea mai mare cetate din lume. Ninive a fost ultima capitală a Imperiului asirian, atingând o înflorire maximă în secolul al VII-lea î.Hr. Orașul a fost distrus de babilonieni și mezi. La Mosul, unul dintre cele mai mari orașe controlate de SI, i-au căzut deja victime campaniei de distrugere muzeul, biblioteca, universitatea și numeroase moschei, biserici și altare vechi. În februarie 2015, Statul Islamic a dat publicității o filmare în care se arată cum militanții săi vandalizează muzeul și distrug statui antice, inclusiv una înfățișând un bou înaripat ce reprezenta o zeitate asiriană. Sursa: Activenews.ro

CIPRU: Incinerarea este admisă prin lege în Cipru. Biserica refuză să oficieze Slujba Înmormântării

Biserica din Cipru refuză să oficieze Slujba Înmormântării, în cazul în care defunctul și-a exprimat în prealabil dorința de a fi incinerat. Acest lucru a fost declarat în aceste zile de catre Arhiepiscopul Hrisostom, informează în premieră Agentia de știri Lăcaşuri Ortodoxe®. "Este un drept al omului, pentru cei care doresc să fie incinerați", a spus el. "Este treaba lor. Dar Biserica nu intenționează să oficieze o slujbă, unei persoane care anterior a spus că vrea să fie incinerată... Cred că toți avem drepturi, dar avem și obligații. Declar, fără echivoc, că noi nu oficiem Slujbe de Înmormântare [pentru astfel de oameni]". Arhiepiscopul a mai întrebat, de ce Biserica ar trebui să respecte o persoană care nu se respectă templul Duhului Sfânt, adică trupul său. "Dacă știm dinainte, noi nu oficiem înmormântarea. Mai ales dacă acești oameni spun că au dorit să fie incinerati". Arhiepiscopul a spus că Dumnezeu poate fi milostiv, dar "acești oameni trebuie să respecte ceea ce le-a dat Dumnezeu. Noi avem Duhul Sfânt în noi". Oamenii ar trebui să aibă grijă de corpul si de mintea lor, a adăugat Arhiepiscopul. În timpul discuțiilor pe marginea proiectului de lege, Biserica și-a exprimat opoziția față de incinerare, precizând că poziția sa nu ține de dogmă, ci mai degrabă de nevoia de a "conserva tradiția". Biserica a subliniat, de asemenea, că înmormântarea satisface nevoia unei familii, de a vizita mormintele celor adormiți ai ei.

UCRAINA: Comemorarea victimelor masacrului de la Fântâna Albă

Victimele masacrului de la Fântâna Albă din anul 1941 au fost comemorate vineri, 01 aprilie 2016. La monumentul din localitatea ucraineană Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, împreună cu un sobor de preoți români și ucraineni, au săvârșit Slujba Parastasului. Părintele Arhimandrit a precizat faptul că anul acesta au venit aici foarte mulți tineri și vârstnici care au adus câte o floare și au aprins o lumânare, dar și reprezentanți ai celor două țări. „Zeci de preoţi din regiunea Cernăuţi, cât şi din ţară, reprezentanţi ai statului ucrainean şi ai statului român, au venit pentru pomenirea celor care au murit pe locul acesta. După slujba parastasului copiii de aici au ţinut un recital de versuri şi de texte scrise de cei care au supravieţuit masacrului de la Fântâna Albă”, a subliniat stareţul Mănăstirii Putna. La slujbă au mai participat Consulul General al României la Cernăuți, Eleonora Moldovan, și Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Dan Stoenescu.

Într-o intervenție în direct la postul Radio TRINITAS, Ministrul a spus că nu trebuie uitat acest eveniment istoric dureros care va dăinui în memoria celor două popoare. „Noi, cei de astăzi, trebuie să nu uităm că această tragedie a neamului românesc a fost continuată şi de alte represalii chiar în 1941 când alte mii de români bucovineni, mulţi dintre ei rude ale victimelor Fântâna Albă, au fost ridicaţi din casele lor şi deportaţi în Siberia şi Kazahstan. Timp de mai bine de jumătate de secol nu s-a putut vorbi despre ceea ce s-a întâmplat la Fântâna Albă de nicio parte a graniţelor. În cele din urmă, adevărul victoriei iese la iveală, iar datoria noastră ca români este să nu îi uităm niciodată pe cei care şi-au vărsat sângele pe aceste meleaguri. Acest moment dureros consider că va dăinui în memoria românilor, dar şi a ucrainenilor”. O slujbă de pomenire a avut loc şi la troița din fața Mănăstirii Putna.

Masacrul de la Fântâna Albă a avut loc la 01 aprilie 1941. Peste două mii de români de pe Valea Siretului, care au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România, au fost atunci omorâți. Astăzi a fost Ziua națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie, instituită prin Legea 68/2011. Sursa: basilica.ro
 

Sfântul Munte Athos. Sfintele Mănăstiri de pe Muntele Athos despre Marele si Sfantul Sinod Pan-ortodox. 

Documentele pregătite pentru viitorul Mare Sinod au fost trimise mănăstirilor din Muntele Athos de către Patriarhia de Constantinopol, iar pentru revizuirea documentelor s-a decis să se organizeze o intrunire specială a reprezentantilor si stareților celor douăzeci de mănăstiri, programată să aibă loc după Săptămâna Luminată.

Asemenea mai multor ierarhi, preoți și teologi, în special din Bisericile din Grecia, Bulgaria, Georgia și Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Tarii, părinții athoniți au răspuns în mod serios și de urgență, atrăgând atenția asupra mai multor probleme, printre care:
*Sinodalitatea Bisericii risca sa fie subminata si sustinuta teologic de promovarea primatului (datorită participării limitate a episcopilor și unei autoritati excesive acordate întâistătătorilor fiecărei Biserici locale),

* O ambiguitate inacceptabilă în textele pre-sinodale, permițând interpretări care deviază de la dogma ortodoxă,

* O încercare a unora de a obține o confirmare pan-ortodoxa a textelor inacceptabile ale Consiliului Mondial al Bisericilor, 

*Aplicarea inacceptabilă a termenului de "Biserica", in cazul schismelor și ereziilor. (sursa: www.lonews.ro)

22-04-2016


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu