Într-un comunicat emis marţi, 5 aprilie 2016, Sfântul Sinod Permanent al Bisericii Ortodoxe a Greciei a anunţat intenţia papei Francisc de a vizita Grecia, pentru a contribui la sensibilizarea comunităţii internaţionale faţă de problema refugiaţilor. Pentru această vizită, Sfântul Sinod a propus insula Lesbos, una dintre insulele Greciei care a experimentat intens şi continuă să experimenteze tragica problemă a refugiaţilor. Astfel, a fost adresată o invitaţie papei Francisc, dar şi Sanctităţii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului.
Personalitatea şi autoritatea Patriarhului Ecumenic, împreună cu importanţa prezenţei papei Francisc, transmit până la marginile lumii un semnal puternic de alarmă către comunitatea internaţională în vederea atenuării problemei refugiaţilor şi, în acelaşi timp, pentru a lua măsurile necesare de protejare a creştinilor sever afectaţi din regiunea extinsă a Orientului Mijlociu şi a altor semeni de-ai noştri încercaţi.
Prezenţa Patriarhului Ecumenic în insula Lesbos cu prilejul vizitei papei Francisc a fost confirmat printr-un comunicat emis tot marţi de Secretariatul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Constantinopolului, în care se afirmă că această măsură şi iniţiativă a liderilor religioşi va încuraja şi întări miile de refugiaţi încercaţi şi va inspira implementarea de acţiuni corespunzătoare în vederea protejării comunităţilor creştine aflate în dificultate şi a abordării corecte a situaţiei critice a refugiaţilor.
Conform presei greceşti, papa Francisc se va întâlni în perioada 14-15 aprilie cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, dar şi cu preşedintele Republicii Elene, Prokopis Pavlopoulos, şi premierul grec Alexis Tsipras.
Apel umanitar la Consiliul Mondial al Bisericilor
Totodată, Arhiepiscopul Ieronim al Atenei a transmis o scrisoare Secretarului General al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), Olav Fykse Tveit, în legatură cu criza refugiaților. Primatul Bisericii Ortodoxe a Greciei face referire la "circumstanțele dramatice" din țara sa, "aflată în dificultate și epuizată de criza economică". "Realizând gravitatea situației, Sinodul nostru Sfânt face apel la Dvs, pentru ca membrii comunității internaționale, prin autoritatea lor instituțională, bunăvoința, vocea lor respectată și influența socială să își unească forțele, pentru a rezolva problemele iscate de valul mare de refugiați de pe teritoriul european. De asemenea, vă solicit să puneți în aplicare, conform autorității instituționale, toate eforturile pentru ca războiul civil din zona extinsă a Siriei să se încheie... În contextul crizei actuale, este frecvent menționată criza bugetară și financiară. Ar fi foarte trist să ajungem cu toții să fim martorii a ceva și mai rău, și anume ai falimentului valorilor fundamentale ale spiritului și principiilor europene care au construit Uniunea Europeană" - își încheie apelul la "unitate și înțelepciune", primatul Bisericii Ortodoxe a Greciei.
Mitropoliți greci resping vizita papei Francisc
Unii dintre mitropoliții greci și-au exprimat dezacordul privind vizita Papei Francisc, pe motiv că nu li s-ar fi cerut tuturor părerea. Conform Agenției de Știri Locașuri Ortodoxe, după Mitropolitul Serafim de Pireu, Mitropolitul Pavel de Glyphada a protestat și el împotriva deciziei Sfântului Sinod Permanent al Bisericii Ortodoxe a Greciei, care a fost de acord cu vizita Papei Francisc pe insula Lesbos. Mitropolitul Pavel a emis un comunicat de presă în care argumentează poziția sa astfel:
"După cum am fost informați de către buletinul de presă al Sfântului Sinod al Bisericii Greciei, marți 5 aprilie 2016, Sfântul Sinod a acceptat propunerea privind venirea Papei Francisc în Grecia, în cadrul unei vizite 'umanitare și de natură simbolică'. Sfântul Sinod Permanent l-a invitat, de asemenea, pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu să participe la întâlnirea programată pe Insula Lesbos. Întrucât noi considerăm că deciziile Sfântului Sinod sunt de o importanță majoră și că acestea ar fi trebuit să fie luate după convocarea adunării ierarhiei Bisericii Ortodoxe a Greciei, sperăm că vizita va fi amânată până când, în cel mai scurt timp posibil, ierarhia Bisericii Greciei va lua o decizie în această privință".
Exploatează Vaticanul politic și ecumenic vizita?
Papa Francisc însuși, vorbind despre semnificația vizitei, a firmat: "Sâmbăta viitoare, voi merge pe Insula Lesbos, acolo unde, în ultimele luni, un număr mare de refugiați a venit... Voi merge cu frații mei, Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu, și Arhiepiscopul Atenei și al Intregii Grecii, Ieronim, pentru a-mi exprima apropierea și solidaritatea față de refugiați, de cetățenii din Lesbos și de întregul poporul grec atât de generos în domeniul ospitalității".
Un reprezentant al Vaticanului, Rev. Federico Lombardi, a caracterizat vizita Papei Francisc în insula Lesbos drept "un gest de solidaritate în marea problemă generală a migranților și a refugiaților, manifestat într-un spirit ecumenic". Într-o analiză pe marginea acestui subiect, KSLCatalin (pentru Agenția de știri Lăcaşuri Ortodoxe), arată că potrivit publicației Zenit, Papa ar dori "acum să-și exprime, în mod concret, participarea și preocuparea in Marea Egee, unde sunt condiții de urgență... Dar, întrucât suntem într-o zonă în care Biserica Creștină este predominant Ortodoxă, Papa o face cu participarea autorităților ortodoxe, care sunt Patriarhul Constantinopolului și Arhiepiscopul Atenei". Vizita Papei este "o invitație, ca întreaga lume să-și asume responsabilitatea și să se angajeze" în această problemă, potrivit directorului Biroului de Presă al Vaticanului. Însă, "acțiunile Papei nu sunt politice", a asigurat el, deși la doar câteva minute după aceea amintea că: "această abordare este cu siguranță o invitație adresată politicienilor de a acționa în căutarea unor soluții mai umane, respect și solidaritate vizavi de persoanele care suferă de pe urma acestor mișcări mondiale problematice, mari, de astazi".
Conform analizei lui KSL Catalin, se pune întrebarea dacă nu cumva vizita papei va fi exploatată pentru interese politice și ecumenice, în ciuda declarațiilor de fațadă. Conform acestuia, politica și-a gasit locul ei mereu în istoria Catolicismului, și nu este exclus ca, în funcție de acceptarea și de modul de primire a acestei vizite de către greci, să depindă soluționarea problemelor financiare ale țării. Este posibil ca vizita Papei să deschida, de fapt, și mai mult porțile Greciei, în fața Europei, politicienii europeni sperând ca, primirea cu bucurie a Papei, să reflecte un vot al răsăritenilor greci, acordat Occidentului și amestecului acestuia în politicile interne.
În opinia noastră, a Redacției, întâlnirea pe pământ grec a papei și patriarhului ecumenic nu poate fi disociată de proximitatea Sfântului și Marelui Sinod Pn-Ortodox, după cum nu putem omite contextul dificil pentru Biserica Ortodoxă a Greciei, aflată în pragul falimentului financiar. Un raport al publicației "Kathimerini" relevă faptul că mănăstiri emblematice precum cele din Attica, Petraki și Penteli nu reușesc să mai plătească salariile și facturile, și sunt obligate să vândă proprietăți, pentru a strânge bani pentru operațiunile de zi cu zi. "Veniturile Bisericii au scăzut cu aproximativ 75%, comparativ cu anul 2008, când bugetul anual era de aproximativ 23 de milioane euro. În prezent, el a ajuns la aproximativ 6 milioane", explică directorul general al Serviciului Economic al Bisericii Greciei, Episcopul Antonie de Salonic.
Surse, inclusiv foto: basilica.ro, lonews.ro
Citeste si: | |