În premieră, o vecernie românească, cu ocazia cinstirii Sfintei Cămăși a lui Hristos
În perioada 25 martie – 10 aprilie 2016, Bazilica Saint-Denys din Argenteuil va avea porțile deschise cu ocazia unui eveniment excepțional, scoaterea la închinare a Sfintei Cămăși a lui Hristos, care are loc o dată 50 de ani. Unic, pentru noi, românii, este faptul că, grație intervenției ÎPS Iosif Pop, Mitropolit al Europei Occidentale și Meridionale, va avea loc oficierea unei vecernii după tipicul românesc, în limba franceză, luni 28 martie, la orele 17:00. Fluxul estimat de vizitatori este de 10.000 de persoane pe zi, respectiv 1000 pe oră, adică, în medie 160 de privitori pe minut, iar românii vor avea răgazul să vadă ceea ce a fost odată la Ierusalim și nu se mai află nicăieri în lume. Tradiția spune că însăși Maica Domnului a fost cea care a țesut Cămașa lui Hristos. Este un fel de cămașă de corp, purtată direct pe piele și care poartă urmele de sînge ale biciuirii și purtării Crucii, vizibile la microscop.
De obicei se păstrează rulată íntr-o raclă, fără a fi vizibilă în detaliu. Datarea cu C14 a indicat secolele VI-VII; tipul de țesătură, specific Nazaretului, precum și dîrele de sînge grupa AB ori urmele de polen din Palestina vorbesc despre aceeași Persoană, al cărei trup a fost curățat cu ștergarul de la Oviedo și înfășurat în Giulgiul de la Torino, vestigii din Occident. Tot tradiția afirmă că aceasta a fost găsită de Sfânta Elena, mama Sfântului Constantin cel Mare. Moștenită peste veacuri de împărătesa Irina a Constantinopolului, îi este dăruită lui Charlemagne în anul 800 (împreună cu Vălul Maicii Domnului purtat de Buna Vestire și aflat în prezent la Catedrala din Chartres), în momentul încoronării ca împărat al Occidentului. La rândul său, acesta o încredințează spre păstrare fiicei sale Théodrade, superioară a mănăstirii de maici de la Argenteuil, localitate ce avea să devină important centru de pelerinaj, de la simplul truditor pînă la regi și papi. (Sursa)
Campania "Sănătate pentru sate" continuă în Patriarhia Română
Odată cu sosirea primăverii, voluntarii campaniei „Sănătate pentru sate” şi-au reluat activitatea. Timpul frumos şi dorinţa voluntarilor de a face bine şi de a împărţi bucurie şi speranţă în rândul populaţiei din mediul rural au determinat reluarea acţiunilor medicale umanitare. Prima localitate care a fost aleasă a fost comuna Ciorogârla din judeţul Ilfov. 13 medici şi 15 asistenţi medicali, dar şi studenţi ai Facultăţii de Medicină şi voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, au participat la buna organizare şi derulare a activităţii pe tot parcursul întregii zile. Au fost consultaţi aproximativ 60 de pacienţi, majoritatea fiind persoane vârstnice, a declarat Ana-Maria Vasilăţeanu. Puterea exemplului este calea cea mai simplă de a educa şi a preveni. Printre voluntari s-au aflat şi studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, precum şi profesorii de Instruire clinică Cristina Costache şi Anca Mihai. Pentru fiecare dintre ei, elevi sau cadre didactice, programul acesta înseamnă foarte mult, atât din punct de vedere personal, cât şi profesional.(Sursa)
Părintele Neonil Ștefan, starețul Mănăstirii Frăsinei, a fost înmormântat
Miercuri, 16 martie, preoți și credincioși din Arhiepiscopia Râmnicului, dar și din toată țara, au venit în număr mare la Mănăstirea Frăsinei, ca să-și ia rămas-bun de la părintele arhim. Neonil Ștefan. Slujba de Înmormântare a fost săvârșită de un sobor de cinci ierarhi, din care au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Starețul Neonil a fost înmormântat potrivit rânduielii călugărești, înveșmântat în mantia sa, fără coșciug, lângă biserica din cimitirul mănăstirii. La slujbă au participat peste o mie de credincioși, dornici să primească binecuvântarea părintelui și să-i dea sărutarea cea mai de pe urmă. Părintele arhimandrit a trecut la cele veșnice duminică, la vârsta de 94 de ani, după o stăreție de 57 de ani. Vrednic urmaș al stareților din vechime, părintele Neonil Ștefan s-a ostenit din răsputeri și a păstrat până astăzi neschimbată viața călugărească a Athosului românesc de la Frăsinei. Om cu viață sfântă, părintele Neonil a lăsat în urma sa mai multe generații de ucenici cu viață duhovnicească aleasă, ierarhi, ieromonahi, călugări, preoți și nenumărați credincioși. (Sursa: Ziarul Lumina)
Părintele David la Sădinca: Încet, încet ne ducem, dar neîmpăcaţi…
Predică tulburătoare rostită în Duminica Ortodoxiei la Mănăstirea Sădinca din Sibiu de Părintele David Stoica, unul dintre discipolii părintelui Arsenie Boca. "Duhovnicii se împuţinează, sunt mai puţini. Se duc…Şi mă gândesc cu teamă ce vor face ceilalţi tineri care nu au pus duhovnicia în practică, care încă nu şi-au călcat peste mândrie, peste orgoliu şi peste lupta de “grade”. Încet, încet, ne ducem, dar neîmpăcaţi… „Rugati-vă, fiindca va veni vremea când veţi păşi pe poarta mănăstirii și nu va mai fi nimeni pentru ca nu vor mai fi slujitori. Şi în alte mănăstiri la fel veţi găsi. Că mănăstirile vor fi persecutate fiindcă vor veni alte neamuri asupra noastră şi ne vor subjuga fiindcă suntem prea slabi în credinţă şi lacomi în stare materială”, mai spune în predica postată pe pagina oficială de Facebook a mănăstirii. - Părintele David Stoca a ridicat Mănăstirea Sădinca din judeţul Sibiu, după o lungă perioadă în care fost retras în rugăciune la Pătrunsa.
Patriarhul României s-a rugat pentru victimele atentatului terorist din capitala Belgiei
Înaintea ceremoniei de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa din partea universităţii Dimitrie Cantemir, la data de 22 martie 2016, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat şi capela instituţiei de învăţământ. Aici a fost rostită o rugăciune de pomenire pentru iertarea păcatelor și odihna sufletelor celor decedați în urma atentatului terorist de la Bruxelles. În urma tragicelor evenimente din Belgia, Patriarhul României a adresat un mesaj de compasiune şi solidaritate cu poporul belgian. „Ne rugăm lui Dumnezeu pentru pacea, înţelegerea şi buna convieţuire între oamenii de etnii, culturi şi credinţe religioase diferite”, a subliniat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române în mesajul său (mesajul integral poate fi citit aici).
***
34 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 136 de persoane au fost rănite într-un dublu atac terorist petrecut marți dimineață în Bruxelles, Belgia. Două bombe au explodat pe aeroportul Zaventem, iar o a treia deflagraţie a avut loc la metrou, în stația Maelbeek.
surse foto: Basilica, ro, misthology. ro, ziarullumina.ro
23-03-2016