Mânăstirea Halmyris (Zona Murighiol, Tulcea), cea care adăpostește cele mai vechi moaște de sfinți descoperite întregi în țara noastră - Sfinții Mucenici Epictet și Astion - are mare nevoie de ajutorul nostru.
Moaștele Sfinților Epictet și Astion au ieșit la iveală singure, în mod minunat, în anul 2001, chiar în ziua de prăznuire a Adormirii Maicii Domnului (15 august), lespedea ce le acoperea dându-se singură la o parte, exact în vremea în care arheologii - o echipa redusa ca numar de membri, condusa de renumitul Prof. Arheolog Mihail Zahariade - renunțaseră la săpături mai adânci, concluzionând că ajunseseră deja la finele cercetării lor.
Așa a început construcția Mânăstirii Halmyris, in imediata apropiere a sitului arheologic, care și-a luat numele după vechea așezare grecească de la începutul primului mileniu - ce se ocupa cu comerțul cu sare extrasă din apa Mării Negre. O mânăstire în plină Deltă umedă, și totuși aflată parcă într-un pustiu fără margini, pe o stanca imensa ascunsa de un strat firav de pamant. Pustiul se simte cel mai bine în zilele fierbinți de vară, când orice fir verde de iarbă piere sub uscăciunea secetei, la incalzirea stancii ascunse, iar pământul se transformă în colb fin, purtat de vânt - deși locul este la o aruncătură de băț de brațul Chilia al Dunării - sau în nopțile de iarnă, când coioții urlă și viforul tăios spulberă stratul, intotdeauna subtire, de zăpada.
Singurul care rămâne aici permanent este Pr. Protos Iov, starețul Mânăstirii, care se străduiește, încă din 2004, să ridice o construcție spre cinstirea Sfinților Epictet și Astion (vezi ARHIVA Lăcaşuri Ortodoxe®). Tot el se îngrijește permanent și de situl arheologic unde sunt sumar acoperite ruinele vechii Basilici Episcopale construite cândva, în secolul al II-lea, peste cripta sfinților mucenici.
Călugării și frații vin și pleacă, împotmolindu-se în greutățile și lipsurile unei comunități ce tot spera sa se închege vreodata. Părintele Iov rămâne, trecând prin mâinile lui fiecare cărămidă, fiecare piatră a bisericii. Și tot aceste mâini plămădesc prescurile și apoi frâng, în Sfântul Altar, pâinea pământească, ce urmeaza sa se transforme prin Sfântă Taină, în Pâinea cea Cerească.
Demisolul mânăstirii este gata, iar acolo sunt adapostite astazi raclele de lemn cu sfintele moaste ale celor doi sfinti mucenici, intregi. Startul lucrarii de deasupra, la catedrala propriu-zisa, a fost dat in urma cu mai multi ani, in urma unei analize a situatiei in care se afla manastirea la acea data, efectuata de Ing. Catalin Ion (presedintele Asociatiei Lăcaşuri Ortodoxe®) impreuna cu Pr. Ieromonah Staret Iov, in conditiile in care fusesera observate infiltratii puternice in structura profunda a zidurilor laterale ale manastirii (vezi ARHIVA Lăcaşuri Ortodoxe®). Identificandu-se cauza acestor infiltratii - care patrundeau adanc in structura zidurilor, pornind de la nivelul superior al armaturii de legatura - s-a luat decizia ridicarii rapide a stalpilor de deasupra, asa incat, practic, prin aceasta, armatura ramasa libera sa fie invelita in beton, reusindu-se astfel eliminarea cauzei infiltratiilor de la acel moment. Pentru aceasta, din cate va amintiti, Asociatia Lăcaşuri Ortodoxe®, prin Agentia proprie de stiri, a lansat o campanie (Vezi ARHIVA Lăcaşuri Ortodoxe®) prin care a facut apel la abonatii si cititorii sai de la acea ora, sa se stranga laolalta si sa doneze pentru ridicarea unuia sau mai multor stalpi. Un proiect virtual a fost mentinut permanent vizibil, pe toata perioada campaniei, in paginile noastre, aratand clar cum evolueaza ridicarea stalpilor, si cine sunt ctitorii lor (numele acestora fiind trecut pe fiecare stalp in parte). Cu ajutorul lui Dumnezeu si multumita participarii dumneavoastra, abonatilor si cititorilor nostri fideli de atunci, stalpii sunt astazi deja ridicati, iar constructia de deasupra continua sa se inalte... numai ca, extrem de greu.
Problema cea mai ingrijoratoare, insa, pentru care ne-am hotarat sa lansam o noua campanie astazi, in urma unei noi evaluari a situatiei actuale a structurii - efectuata in ultimele zile, de asemenea, de Ing. Catalin Ion si Pr. Staret Iov - este aceea ca, pe parcursul ridicarii zidurilor viitoarei catedrale, incadrate de stalpii ridicati odinioara cu sustinerea dumneavoastra, spatiul inchis de acestea face ca zapada si gheata, apa, sa se acumuleze regulat, cu fiecare noua ploaie sau ninsoare, deasupra placii superioare a demisolului. Iar asta nu ar fi fost neaparat o problema, daca situatia nu ar fi durat, deja de... prea multi ani de zile. Inghetul din ultimele ierni, a ridicat foarte mult riscul ca structura tavanului demisolului sa aiba de suferit la nivel profund.
"In acest moment, din cauza lipsei fondurilor si a fortei reduse de munca, nu pot spune decat ca, daca placa superioara a demisolului - care odata, cu ajutorul lui Dumnezeu, va ajunge sa isi indeplineasca, speram, rolul de podea a viitoarei catedrale - va mai fi nevoita sa traverseze inca un ciclu de inghet-dezghet, intreaga constructie va fi pusa in pericol. Partea de deasupra, in acest moment, se prezinta, practic, ca un vas care acumuleaza apa - fiindca zidaria in curs de constructie incepe sa joace rolul de perete vertical al "vasului". Prin urmare, constructia actuala trebuie finalizata rapid si neaparat acoperita. Noi nu mai putem permite ca iarna viitoare sa mai prinda neacoperita aceasta constructie!" - a declarat Ing. Catalin Ion, presedintele Asociatiei Lăcaşuri Ortodoxe®, in urma evaluarii recente a situatiei.
Si trebuie sa revenim asupra paragrafului de inceput al comunicatului, unde notam: “Mânăstirea Halmyris(...) are nevoie de ajutorul nostru(...)”. Nu este deloc așa! NOI avem nevoie de Mânăstirea Halmyris, de Sfinții Epictet și Astion, cărora ne rugăm în încercările noastre și care ne vin în ajutor, mijlocind pentru noi la Tronul Ceresc - cei mai vechi sfinti cu moaste intregi de la noi din tara, radacini profunde ale Ortodoxiei. Dar starea de astazi a construcției Sfintei Mânăstiri, nu reflectă decât starea noastră sufletească: așezăm atunci cand avem nevoie o rugăciune (o cărămidă), înălțându-ne puțin, numai ca uităm degraba să mai si mulțumim, și lăsăm să se infiltreze în sufletele noastre patimile, la fel ca apa... într-o construcție ramasa, prin neingrijirea noastra, atat de des "neacoperită". Nu este vina “crizei” sau a “vremurilor pe care le trăim”, nici a “lipsurilor”, ci doar a noastră. Căci bunicii noștri nu uitau să mulțumească, ci dimpotrivă, tocmai când le era mai greu, si-si rezideau propriile case, după vreun război nemilos, sau din nebănuite alte motive, atunci isi sfinteau si pietre de temelie pentru noi si minunate mânăstiri. Si le-au dus pana la sfarsit... Le stim astazi cu toții, ne bucuram de ele si ne mândrim.
Noi suntem cei care au nevoie de Manăstirea Halmyris! Ni te alaturi?
Adresa: Manastirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, Romania
Cont IBAN Manastirea Halmyris (administrator cont Pr. Staret Iov):
RO21RNCB0256127859640001 BCR
CIF Manastirea Halmyris: 14797706
Tel: Pr. Protos Staret Iov (Tel.): 0744 859 883
Oferiti aceste date, tuturor cunostintelor dumneavoastra!
Va rugam insistent, atat noi cat si parintele staret Iov, ca, dupa ce ati facut o donatie in contul bancar al Sfintei Manastiri Halmyris, SA NU UITATI sa completati si formularul pe care il gasiti dand click aici, pentru pomenirea in rugaciune intre ctitorii Sfantului Altar, pentru transparenta evidentelor si pentru a va tine la curent, permanent, cu situatia lucrarii. (Datele dvs nu vor fi instrainate si nici nu vor fi facute publice). Gestul dumneavoastra ramane unul extraordinar si va multumim din suflet!
"Bucurati-va, ca mainile voastre la lucrarea faptelor bune le-ati ridicat!"
(din Acatistul Sfintilor Mucenici Epictet si Astion)