Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2607

Prima întâlnire din istorie dintre un papă și un patriarh rus are loc pe teren neutru - pe 12 februarie, în Cuba, Papa Francisc îl întâlnește pe Patriarhul Kirill

Tags: ;
Prima întâlnire din istorie dintre un papă și un patriarh rus are loc pe teren neutru - pe 12 februarie, în Cuba, Papa Francisc îl întâlnește pe Patriarhul Kirill

În urmă cu puțin timp a fost lansată o informare comună, a Vaticanului și a Patriarhiei Moscovei, prin care s-a anunțat că papa francisc va organiza o întâlnire cu Patriarhul Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii, în Cuba, pe 12 februarie 2016. Acesta este prima asemenea întâlnire între un Suveran Pontif și un lider al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Iată comunicatul de presă, în traducerea agenției de știri Lăcașuri Ortodoxe, lonews.ro: "Vaticanul și Patriarhia Moscovei au plăcerea de a va anunța că, prin harul lui Dumnezeu, Sanctitatea Sa papa francisc și Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii se vor întâlni, pe 12 februarie. Întâlnirea lor va avea loc în Cuba, unde Papa va face o oprire în drumul său spre Mexic, în locul în care Patriarhul va întreprinde o vizită oficială. Aceasta va include o conversație cu caracter personal, pe Aeroportul International Jose Marti din Havana, și se va încheia cu semnarea unei declarații comune. Această întâlnire a Intâistătătorilor Bisericii Catolice și Bisericii Ortodoxe Ruse, după o pregătire lungă, va fi prima din istorie și va marca o etapă importantă în relațiile dintre cele două Biserici. Noi, Vaticanul și Patriarhia Moscovei, sperăm că va fi, de asemenea, un semn de speranță pentru toți oamenii de bunăcuviință. Îi invităm pe toți creștinii să se roage fierbinte lui Dumnezeu, să binecuvânteze această întâlnire, ca să aducă roade bune".

Federico Lombardi, șeful serviciului de presă al Vaticanului, a anunțat că liderul Bisericii din Constantinopol "a fost informat și și-a exprimat satisfacția și bucuria vizavi de evenimentul viitor, marcant pentru istoria relațiilor dintre Biserica Catolică și cea mai mare Biserică Ortodoxă". 

Conform Hotnews, care citează Reuters, întâlnirea istorică a Patriarhului Kirill al Moscovei cu pontiful Bisericii Catolice este determinată de nevoia unui răspuns comun în fața persecuției creștinilor din Orientul Mijlociu. Un înalt cleric ortodox rus, Mitropolitul Ilarion, a spus ca diferendele ce dăinuie de multă vreme între cele două Biserici rămân, în special în privința unor biserici din Ucraina. ”... nu suntem interesați atât de întâlnire, cât de conținutul său. Are sens pentru noi doar dacă asta înseamnă că relațiile noastre se îmbunătățesc radical și cu adevarat”, îl citează Izvestia pe Mitropolitul Ilarion. Întâlnirea dintre Papa și Patriarh ar trebui pregatită cu grijă ”nu doar din punctul de vedere al protocolului, ci din punct de vedere al găsirii unei poziții comune pe chestiuni care astăzi ne despart”, a spus ierarhul, menționând că principalul obstacol al întâlnirii este situația din Vestul Ucrainei. ”Nu este încă pace și armonie între credincioșii ortodocși și greco-catolicii din regiune. Subiectul a fost atins de multe ori, dar nu vedem încă vreo schimbare”, a spus Mitropolitul Ilarion.

"Întâlnirea dintre Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill și papa francisc, care va avea loc pe 12 februarie, în Cuba, nu are legătură cu viitorul Mare și Sfânt Sinod Pan-Ortodox" - a spus pentru postul de radio rusesc "Credința", șeful Departamentului Sinodal pentru Relațiile Bisericești cu Societatea și Mass-Media, Vladimir Legoida. "Nevoia întâlnirii între Patriarhul Kirill și papa francisc este legată de o temă tragică principală - problema genocidului creștinilor din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Centrală" - a spus Vladimir Legoida.

Vorbind într-o conferință de presă despre subiectele principale ale întâlnirii, Președintele Departamentului de Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, a detaliat: "Persecuția creștinilor va fi tema centrală a întâlnirii... Situația care există acum în Orientul Mijlociu, în Africa de Nord și Africa Centrală și în alte regiuni iîn care extremiștii efectuează un adevărat genocid asupra populației creștine, necesită măsuri urgente și o interacțiune mai mare între Bisericile creștine", a spus Mitropolitul Ilarion. Prin urmare, "în ciuda obstacolelor rămase, cu caracter eclesial, s-a decis să se convoace de urgență o intalnire a Patriarhul Kirill cu papa francisc". "În situația tragică actuală, este necesar să se lase deoparte diferențele interne și să se unească eforturile in salvarea Creștinismului în zonele supuse persecuției celei mai severe... Pe lângă tema principală, problemele actuale ale relațiilor bilaterale și politica internațională vor fi si ele, de asemenea, discutate", a declarat președintele departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei. "O declarație comună va fi semnata la finalul întâlnirii".

În ceea ce privește locul de întâlnire, Mitropolitul Ilarion a explicat că, "de la început, Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill nu a vrut ca întâlnirea să aibă loc în Europa, deoarece Europa este conectată cu istoria dificila a diviziunilor și conflictelor dintre creștini... Coincidența datelor vizitei Patriarhului Chiril în țările din America Latină și vizitei Papei de la Roma în Mexic, a fost o ocazie de a organiza aceasta intalnire în Lumea Nouă, despre care sperăm că va deschide o nouă pagină în relațiile dintre cele două Biserici", a spus Mitropolitul.

Conform ortodox.md, întâlnirea a fost pregătită timp de două decenii și atât Moscova, cât și Vaticanul au fost de acord că o țară neutră ar fi cel mai potrivit loc pentru aceasta. Austria și Ungaria au fost printre variantele luate în considerare, dar în cele din urmă a fost alesă Cuba. Pentru Biserica Ortodoxă Rusă reuniunea va fi cel mai mare eveniment de afaceri externe de la reuniunea din 2007 cu Biserica Ortodoxă Rusă din afara Rusiei, după un ruptură de 90 de ani. După cum declară ambasadorul Rusiei la Sfântul Scaun, reuniunea "este o confirmare a rolului Rusiei în civilizația creștină”, a declarat TASS.

Patriarhul Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii va vizita Cuba, Paraguay-ul și Brazilia în perioada 11-22 februarie. Vizita Papei Francisc în Mexic este programata pentru perioada 12-18 februarie.

Nota redacției

Nevoia stringentă a unui răspun și a unor acțiuni comune în ceea ce privește genocidul creștinilor din zilele noastre, a fost subliniată și de Documentul final al Sinaxei Întâistătătrilor Bisericilor Ortodoxe de la Chambesy din această lună. După cum știm, anul trecut a avut loc o întâlnire istorică și în Țara Sfântă, între Patrarhul Ecumenic Bartolomeu și papa francisc.

Deși sursele clericale neagă, este puțin probabil ca pe agenda discuțiilor să nu existe și teme de interes privind Sinodul Panortodox programat pentru acest an, cu atât mai mult cu cât întâlnirea celor doi lideri a primit și binecuvântarea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu. Să ne amintim numai de recentele vizite și întălniri bilaterale ale reprezentanților celor doua Biserici, Ortodoxă și Catolică, din ultimul an, despre care am relatat la momentul respectiv.

Că întâlnirea celor doi lideri este și una de tip geopolitic, o confirmă chiar Mitropolitul Ilarion, vorbind despre faptul că disensiunile dintre ortodocși și catolici în Ucraina sunt o chestiune sensibilă pe agenda discuțiilor. Biserica Ortodoxă Rusă a obținut și la Chambesy o victorie a influenței sale în Ucraina, Mitropolitul Onufrie de Kiev, subordonat Moscovei, fiind singura autoritate bisericească recunoscută de Sinaxa Întâistătătorilor.

Surse informative: basilica.ro; lonews.ro, cuvantul-ortodox.ro; ortodox.md

Sura foto: dcnews.ro

 

07-02-2016


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu